'Dr. Green': Utexbel introduceert ziekenhuiskleding op basis van gerecycled textiel

2021-11-29 08:31:53 By : Mr. jack peng

In ziekenhuizen gaan nogal wat kledingstukken door. Deze moeten regelmatig gewassen worden, waardoor de kwaliteit van de stoffen relatief snel achteruit gaat en de kleding onbruikbaar wordt. De Belgische textielproducent Utexbel introduceert onder de naam 'Dr. Groene 'hernieuwbare ziekenhuiskleding', meldt het in een persbericht. Gebruikte ziekenhuiskleding wordt afgebroken tot vezels, die vervolgens worden gebruikt als basisgrondstof voor nieuwe kleding. Utexbel zegt 'de eerste Europese speler te zijn die dit proces op industriële schaal uitrolt'.

Ziekenhuiskleding bestaat gemiddeld uit 65 procent polyester en 35 procent katoen. Tijdens het recyclingproces worden de kledingstukken gerafeld tot vezels van ongeveer 2,5 centimeter lang. Dit zijn voornamelijk polyestervezels, omdat het katoen tijdens het proces grotendeels uit de stof verdwijnt, aldus Utexbel. Van de vezels wordt nieuw garen gesponnen, waarbij biologisch katoen en gerecycled polyester aan de vezels worden toegevoegd. Van dit materiaal kan vervolgens kleding worden gemaakt. De productie wordt zoveel mogelijk lokaal gehouden.

Voor dit product werkt Utexbel samen met Delorge, die verantwoordelijk is voor het ontrafelen van textiel, textielverwerker Arcor, recyclingspecialist Terre en werk- en bedrijfskledingexpert Van Moer. “Bij aanbestedingen van ziekenhuiskleding wordt steeds specifieker gevraagd naar de herkomst van de stof. Steeds meer Europese ziekenhuizen willen weten of het productieproces en de sourcing duurzaam is", zegt Arie Raijmakers van Van Moer in het persbericht.

Tijdens het maken van 'Dr. Groene ziekenhuiskleding stoot gemiddeld 32 procent minder CO2 uit, mede dankzij kortere transportlijnen. Daarbij wordt 84 procent minder water en 42 procent minder energie verbruikt, berekende Utexbel. Het productieproces is gecertificeerd met het Oekotex Step label.

Utexbel wil tegen 2025 1.000 ton materiaal omzetten in 2 miljoen meter stof. Hier kunnen bijna een miljoen kledingstukken van gemaakt worden.

Deze site maakt gebruik van cookies om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het gebruik te analyseren. Door verder te browsen gaat u akkoord met het gebruik van cookies.