Zijde die zonlicht weerkaatst houdt je 12,5 graden koeler dan katoen - New Scientist

2021-11-29 07:53:06 By : Mr. Henry Luo

Door nanodeeltjes aan zijde toe te voegen, hebben onderzoekers een stof gemaakt die 95 procent van het zonlicht reflecteert. Hierdoor blijft het materiaal koel op een warme dag.

Ongeveer 15 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik gaat naar bronnen die ons koel houden. Dus om het energieverbruik te verminderen, zoeken wetenschappers naar manieren om te koelen die geen elektriciteit nodig hebben.

Materiaalwetenschappers Jia Zhu van de Nanjing University in China en Shanhui Fan van de Amerikaanse Stanford University hebben hun zinnen gezet op zijde. Ze kozen voor deze stof omdat deze koel aanvoelt op de huid en het meeste zonlicht weerkaatst dat erop valt. Het gaat daarbij vooral om het infrarode deel, oftewel warmtestraling, en het zichtbare deel van het licht. Zijde geeft ook gemakkelijk warmte af.

Door zijde aan te passen, konden de wetenschappers een stof maken die nog meer zonlicht blokkeert: tot zo'n 95 procent. Dit deden ze door de vezels te omhullen met nanodeeltjes aluminiumoxide. Door deze toevoeging reflecteert de stof ook het ultraviolette deel van het zonlicht.

Toen de onderzoekers hun zij in het zonlicht legden, zagen ze dat het 3,5 graden koeler bleef dan de omgeving. Het is de eerste stof die in zonlicht kouder blijft dan de omringende lucht.

De onderzoekers ontdekten ook dat wanneer ze hun zijde draperen over een oppervlak dat de menselijke huid nabootste, de stof de 'huid' in de zon 8 graden koeler hield dan natuurlijke zijde. In vergelijking met katoen was de speciale zijde zelfs 12,5 graden koeler. De nephuid bestond uit siliconenrubber, dat om een ​​verwarming was gewikkeld om lichaamswarmte na te bootsen.

Als laatste experiment maakten de onderzoekers een shirt met lange mouwen van de bewerkte zijde. Ze vroegen een proefpersoon om hem te dragen op een zonnige dag met een temperatuur van 37 graden Celsius. Met thermische camera's bewezen de onderzoekers dat het shirt koel bleef. Wanneer de proefpersoon een shirt van natuurlijke zijde of katoen droeg, werden deze stoffen wel warm.

"Dus als je de kunstzijde draagt, voel je je veel koeler dan wanneer je normaal textiel draagt", zegt Zhu. De speciale zijde is comfortabel, heeft een goed ademend vermogen en kan herhaaldelijk worden gewassen en gedroogd, zegt Zhu. De stof is volgens hem bovendien goedkoop en op grote schaal te produceren.

Hallo, ik vraag me af of we niet meer moeite hebben met die nanodeeltjes dan met plastic deeltjes? En dan kanker bestrijden..

Klinkt inderdaad te mooi om waar te zijn. Hopelijk gaan de onderzoekers eerst kijken naar de volledige levenscyclus van de stoffen om grote milieueffecten te voorkomen. Het gevaar bestaat echter dat ondernemers hier weer niet op willen wachten, zoals bij de mobiele telefoon. Eerst wie het eerst maalt is hun principe. De 'shit' gaat straks de wereld opruimen of niet??

Klik hier om in te loggen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een * .

Bewaar mijn naam, e-mailadres en site in deze browser voor de volgende keer dat ik een reactie plaats.