Onbekende textielvezels zoals viscose: wat zijn hun kwaliteiten en hoe was je ze? - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-11-29 07:52:20 By : Ms. Mandy Zhang

Katoen, jeans en linnen zijn de stoffen die iedereen kent. Maar van veel namen op de etiketten van onze kleding en huishoudtextiel weten we opvallend weinig. Wat voor soort vezels zijn bijvoorbeeld viscose, lyocell of modal? Ze worden vaak gemengd met andere soorten zoals katoen of zijde, maar welke eigenschappen hebben ze? En hoe verzorg je ze? 

Het textiel is niet nieuw: het wordt al tientallen jaren geoptimaliseerd. Ook als je nog niet van viscose, lyocell of modal hebt gehoord, kan het goed zijn dat je de vezels draagt ​​of in huis hebt.

Ze zijn allemaal gemaakt van bomen of ander plantaardig materiaal.

Viscose, lyocell of modal zijn variaties van dezelfde vezel die in Europa algemeen bekend staat als viscose en in de Verenigde Staten als rayon. Ze zijn samengesteld uit cellulose, een stof die planten hun sterkte en stevigheid geeft. Cellulose wordt gewonnen uit hout, zwaar chemisch verwerkt en in lange rijen gelegd om vezels te vormen, vergelijkbaar met zijde. Daarom wordt het vaak 'kunstzijde' genoemd. Deze stof kan de textuur van wol, katoen, zijde of linnen nabootsen.

De vezels zijn misschien door de mens gemaakt, maar synthetisch (liever semi-synthetisch) kun je ze niet noemen. Dit zijn plantaardige kunstvezels, die deze textiel de gewenste eigenschappen geven: natuurlijke zachtheid, ademend vermogen en goede vochtregulatie. Tja, waar zijn de verschillen?

Voordelen? Viscose heeft net als zijde een luxe uitstraling: het heeft een matte glans en vloeit soepel. Bovendien vouwt de stof gemakkelijk op. 

nadelen? Het chemische proces om een ​​viscosevezel te produceren is zeer milieubelastend en vervuilend. Viscose is ook duidelijk minder kwalitatief dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan en heeft de neiging om te krimpen en te kreuken. 

Hoe was je? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal waarschijnlijk veranderen bij het wassen. Was viscose altijd op een lage temperatuur en stop het daarna niet in de droger, omdat het de neiging heeft om sterk te krimpen en te kreuken. Het is ook beter om de textielstof niet uit te wringen, borstelen of draaien als deze nat is. 

De productie van viscose is jarenlang verfijnd om een ​​vezel te creëren die zacht en toch gemakkelijk te onderhouden is.

Voordelen? Modal ziet er ook luxe uit, maar is sterker en van betere kwaliteit dan viscose. Het neemt vocht op en voelt koel aan op de huid. De stof behoudt zijn vorm, is gemakkelijk te verven en is vlamvertragend. Het wordt vaak aan een kledingstuk toegevoegd om het steviger te maken. 

nadelen? Het productieproces maakt een grote sprong voorwaarts ten opzichte van gewone viscose, maar heeft toch een zeer hoge milieu-impact. Bovendien leidt dat verbeterde proces tot een hoger prijskaartje.

Hoe was je? Modalvezels zijn lichter en fijner, maar kunnen nog steeds zonder schade in de droogtrommel worden gedroogd. Toch is het beter om de wasvoorschriften op het etiket van je kledingstuk te checken: modal wordt vaak gecombineerd met andere stoffen. Over het algemeen wordt aangenomen dat je de stof op een lage temperatuur wast en aan de lucht laat drogen. Als je de stof vaak wast, kan deze uitrekken. 

Lyocell is nog steeds dezelfde plantaardige vezel als viscose en modal, maar wordt ecologisch verantwoord geproduceerd. Er wordt geen giftig oplosmiddel meer gebruikt, alleen een organisch oplosmiddel. 

Het Oostenrijkse bedrijf Lenzing gaat nog een stap verder door hun lyocell-merk Tencel® alleen te maken van snelgroeiende eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen.

Voordelen? Naast het ecologische aspect voelt deze vezel aan als zijde en heeft een matte glans. Het behoudt ook zijn vorm. Lyocell lijkt veel op katoen omdat het gemakkelijk vocht doorlaat en geschikt is om op warmere dagen te dragen. Net als modal wordt het vaak aan een kledingstuk toegevoegd om het steviger te maken. 

nadelen? 'Net als katoen kreukt lyocell gemakkelijk. En bij badhanddoeken merk ik nog steeds een verschil in kwaliteit. Het absorptievermogen van katoen is iets beter. Katoen voelt ook prettig aan op je huid.' 

Hoe was je? Kies een wasprogramma voor fijn of fijn wasgoed, eventueel een wolprogramma, op maximaal dertig graden. Het is ook het beste om wasmiddel te kiezen dat bedoeld is voor delicate stoffen. Maar na een paar wasbeurten wordt het verschil in kwaliteit met echt katoen alleen maar groter. 

We hebben al een reactie van je ontvangen, bedankt!

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Je zou denken dat succesvolle mensen barsten van het zelfvertrouwen. Dat is vaak helemaal niet het geval. Hoe zit het daarmee?

Volgens de Schijf van Vijf probeerde voedingsonderzoeksjournalist Loethe een maand lang te eten: "Niet doen!"

Hoogleraar en depressiespecialist Robert Schroevers werkt aan betere behandelingen voor depressie.

Moeten we wel of niet onze twijfels hebben over E-nummers in voedingsmiddelen?