Deze kledingstoffen kun je het beste in de zomer vermijden

2021-11-29 07:52:27 By : Mr. Eric Ho

De zomer doorkomen zonder zweetvlekken, plakkerige blouses en ander ongemak? Vermijd dan deze kledingmaterialen.

De zomer van 2020 is misschien niet helemaal wat je in gedachten had, maar het wordt niet jouw garderobe. Laat dit het jaar zijn waarin je slechte aankopen vermijdt en een kast creëert met alleen parels van kleding die comfortabel zit en waar je je goed in voelt. Hoe doen we dit? Door kritisch naar onze garderobe te kijken, duurzame kleding te kopen, maar ook door altijd labels te checken op het soort textiel.

Eerder vertelden we je welke kledingstoffen je het beste kunt dragen in de zomer. Dit betekent niet dat al het andere slecht is, maar er zijn een paar boosdoeners die je wilt vermijden om zweetvlekken en ander ongemak te voorkomen. We zetten de kledingstoffen op een rij waar je het meest van gaat zweten.

Polyester is misschien wel de meest voorkomende synthetische stof voor zomerkleding. De stof werd in de jaren 50 enorm populair vanwege zijn onvergankelijkheid, perfect om mee te nemen in je koffer. Daarnaast is de stof betaalbaar en ook nog eens waterafstotend. Tot nu toe alleen maar positieve punten. Maar het laatste pluspunt heeft ook een valkuil voor de zomergarderobe: polyester neemt elke druppel vocht op, zodat je bij het dragen van de stof eigenlijk gevangen zit in een vacuüm van je eigen zweet. Klinkt niet erg fris, nee. Ook qua duurzaamheid scoort de stof niet erg hoog. In het productieproces scoort het misschien beter dan katoen op het gebruik van chemicaliën en water; productie gaat gepaard met een extreem hoog energieverbruik van voornamelijk fossiele brandstoffen. Daarnaast kan een kledingstuk van polyester plastic vezels vrijgeven in de wasmachine, wat uiteindelijk resulteert in plastic soep voor de zee. Kortom: goedkoop is duurkoop. Een goede vervanger voor polyester is biologisch katoen.

Een korte spijkerbroek is misschien een veel gedragen kledingstuk in de zomer, maar erg zomerproof zijn ze niet. Denim is vaak een stugge stof die niet stretcht, dik aanvoelt en ook nog eens niet ademt. Een goede vervanger: chambray. Deze stof is niet alleen de duurzame variant van denim, hij is ook veel lichter en luchtiger.

Ook nylon is een stof die geroemd wordt als waterafstotend, maar daardoor niet goed ademt. De honderd procent synthetische stof wordt veel gebruikt in sportkleding, omdat het vocht zou afvoeren, snel droogt en slijtvast is, maar het houdt wel de geur vast en kan schuren op de huid. Een goed alternatief voor de stof van je sportkleding is bamboe. Deze natuurlijke stof is milieuvriendelijk, ademend en ook nog eens vrij zacht. Waar je bij nylon wel een uitzondering voor kunt maken is voor badkleding. Hier komt de waterdichtheid van de stof goed tot zijn recht.

Acryl is waarschijnlijk de grootste boosdoener als het gaat om de slechtst ademende stoffen. Net als nylon is het geen natuurlijke, maar synthetische stof. De samenstelling, die zeer rekbaar is, zorgt ervoor dat het vocht in de stof wordt opgenomen. Hierdoor wordt het niet alleen plakkerig, maar blijven er ook nare geurtjes in hangen.

Viscose, ook wel rayon genoemd, is een synthetische stof gemaakt van cellulose, dat chemisch wordt gewonnen uit bomen. Vaak zijn blouses en andere lichte kleding gemaakt van viscose. Je zou denken dat het daardoor de stof luchtig maakt, maar niets is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen laat viscose geen lucht door en hoopt zich zweet op in het textiel. Dit kan naast ongemak ook huidirritatie veroorzaken, vooral in de oksels.