Wetenschappers weten nu welke stoffen het beste werken in zelfgemaakte gezichtsmaskers - New Scientist

2021-11-29 07:54:51 By : Ms. Lusie Jung

Steeds meer landen adviseren of verplichten mond- en neusbedekkingen tegen de verspreiding van het coronavirus. Doordat de schaarse professionele mondkapjes naar zorgpersoneel gaan kruipen veel mensen inmiddels zelf achter de naaimachine. Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter welk materiaal je het beste kunt gebruiken als je zelf een mondkapje maakt.

Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes die door besmette mensen in de lucht worden gespoten als ze hoesten, niezen, praten of ademen. Deze druppeltjes variëren sterk in grootte, van enkele nanometers (miljoensten van millimeters) tot tienden van millimeters. De grootste vallen snel op de grond. De kleinere druppeltjes, kleiner dan 0,005 millimeter in diameter, kunnen veel langer in de lucht blijven zweven. Let op: het is nog niet zeker dat het virus in deze kleine druppeltjes besmettelijk is. Toch raden veel landen aan om gezichtsmaskers te dragen om de verspreiding van ziekteverwekkende druppeltjes te voorkomen.

Amerikaanse onderzoekers laten nu zien dat een combinatie van katoen met zijde of chiffon het meest efficiënt de kleine druppeltjes stopt (van 10 nanometer tot 0,006 millimeter). Het is belangrijk dat het mondkapje goed aansluit op het gezicht. Zelfs een kleine opening (1 procent van het totale oppervlak) kan de efficiëntie van de dop tot 60 procent verminderen, schrijven de onderzoekers.

In het experiment maakten de onderzoekers druppels zoutoplossing van 10 nanometer tot 0,006 millimeter groot in een mengkamer. Een ventilator blies deze druppels met een langzame uitademingssnelheid door verschillende stukken stof. Aan de andere kant maten ze hoeveel van de druppeltjes de stof waren binnengedrongen.

Een laag katoen, gecombineerd met twee lagen chiffon, bleek 80 tot 99 procent van de druppels tegen te houden. Dat is bijna vergelijkbaar met de professionele N95 gezichtsmaskers. Het vervangen van chiffon - een doorschijnende stof die vaak wordt gebruikt in avondjurken - door zijde of flanel geeft een vergelijkbaar resultaat.

Een masker dat uit vier lagen zijde bestaat - zoals een zijden sjaal die meerdere keren is gevouwen - heeft volgens het onderzoek een efficiëntie van bijna 80 procent.

Volgens de onderzoekers werkt de combinatie van materialen goed omdat de stoffen de druppeltjes op twee verschillende manieren uitfilteren. Grotere druppels kunnen niet doordringen in de dicht geweven vezels van het katoen. De kleinere druppeltjes die door de katoenvezels glippen komen in aanraking met zijde, chiffon of flanel, dat een elektrostatische barrière vormt. De druppeltjes worden aangetrokken door de elektrostatische lading van dit materiaal, waardoor ze eraan blijven plakken.

Zelfgemaakte mondmaskers kunnen dus behoorlijke bescherming bieden tegen de overdracht van het virus via ademdruppels, schrijven de onderzoekers. Goed gebruikt geleverd. Zoals gezegd moet het mondkapje goed aansluiten op het gezicht. Zorg er ook voor dat u de buitenkant niet aanraakt tijdens het dragen. En was het mondkapje regelmatig.

Idealiter zou je ook je ogen moeten beschermen. Druppels met het virus kunnen via het traanvocht de neusholte binnendringen.

Wat een onzin 'onderzoek'. De druppel komt in de stof en verdampt vervolgens. Waarna de virusdeeltjes alsnog vrijkomen. En DIE zijn 0,2 tot 0,5 micrometer groot. En waarom is het weer niet zeker of het virus op die manier wordt doorgegeven? Wat een schijnvertoning, wat een slap gejammer, altijd die ouderwetse klappen om de arm!

Beste mensen, Het gaat er niet om of mondkapjes medisch/fysisch/chemisch voldoende beschermen. Het is pure psychologie. Het masker geeft je het gevoel dat je minder besmettelijk of minder ontvankelijk bent. Een stresskiller als het ware, en dat vanuit een gevoel van veiligheid. Bovendien gedraag je je anders met zo'n ding aan dan zonder. Van het mondkapje wordt verwacht dat het je gedrag zodanig beïnvloedt dat je je rustiger/voorzichtiger gaat gedragen. Dit maakt het makkelijker om de 1,5 meter houding vast te houden. Daarnaast is het handhaven van een maskerregime makkelijker te implementeren dan het 1,5 meter regime. Geen nanometer. Geen toevalsberekeningen over rondslingeren van snot, spuug, zweet en andere geïnfecteerde of niet-geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen!

Dit probleem (verdamping) kan worden opgelost door de stof te impregneren met een mengsel van citroenzuur en afwasmiddel. Een Nederlandse laborant (viroloog?) heeft dit proces gedemonstreerd in een YouTube-filmpje: zoek naar "katwijker (her)ontdekt virusdodend mondkapje"

Correctie: Katwijker moet Rijnsburger zijn

“Het is belangrijk dat het mondkapje goed aansluit op het gezicht. Zelfs een kleine opening (1 procent van het totale oppervlak) kan de efficiëntie van de dop tot 60 procent verminderen, schrijven de onderzoekers.

Dit betekent dat het masker waarmee het artikel wordt geïllustreerd schijnbaar nutteloos is...

“Dat betekent dat het masker waarmee het artikel wordt geïllustreerd schijnbaar nutteloos is”

En ook de ogen moeten beschermd worden…. brildragers hebben misschien een voordeel! Maar het lijkt mij dat het naast een volgelaatsmasker vooral om het gevoel van bescherming gaat; doe iets voor je neus en mond. Ik zie de 1.5m-samenleving vallen….

Brildragers zoals ik hebben hier geen baat bij. Je bril beslaat toch, ondanks alle tips. Doe elastiek kruiselings over de oren zodat er een 'hoest' op de wang ontstaat zodat je adem kan ontsnappen en je bril niet beslaat…..natuurlijk…. Knijp hem over de neus met een neusklem..... mijn neusbeen is scheef waardoor ik toch niet genoeg lucht krijg. Dus nu helemaal. De dop onder de bril verstoppen... kan niet want dan is de sterkte van de bril niet meer goed, je bril wordt gemeten op de draagafstand, dus die verandert nu flink. Kortom… het zal voor velen een 'pain in the ass' zijn. We moeten wel, maar ik wil toch in ieder geval door mijn bril kunnen kijken en ademen….dat laatste is een noodzaak denk ik…..

Volgens een goed Hong Kong-recept: katoenen mond- en neusmasker met gevouwen Hepa-filter, anti-allergische filters op maat gesneden, besprenkeld met waterstofperoxide 2%. En nu weer wetenschap.

de vraag van de leek: hoe krijg ik betrouwbare aangepaste (?) (herbruikbare?) hepa-filters? bedankt informatie

Hepa stofzuigerzakken (bv. verkrijgbaar bij de Action)… opengesneden en stukjes hiervan gebruiken.

opengesneden stofzuigerzakken zijn niet goed: je ademt dan giftige stoffen in die erin zijn verwerkt

Een vuilniszak lijkt ook goed te werken…

Heel goed die mondkapjes verhalen = maar: Waar??? En tegen welke prijzen zijn "goede" mondkapjes te koop => wegens verplicht dragen in het openbaar vervoer is daar straks natuurlijk veel vraag naar! Waar te kopen? (in automaten op bus- en treinstations? EN: Ik kwam al - op straat op de openbare weg - afgedankte (duidelijk) gebruikte mondkapjes tegen. Wat en hoe dat te voorkomen? Dit soort info is zeker belangrijk!!

Allemaal leuk en aardig maar je moet ook kunnen ademen. Zijde is zo strak geweven dat je er bijna niet doorheen kunt ademen. Gebrek aan zuurstof veroorzaakt andere problemen.

De kans dat je daarna anderen besmet lijkt mij vrij klein

Zijde is een grondstof voor de draden die worden gebruikt om te weven of te breien. Over het algemeen zegt het niets over de dichtheid en het niet prettig kunnen ademen door zijden stoffen. Of welke stof dan ook. De grondstof heeft wel invloed op het draagcomfort omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Katoen en wol en zijde en viscose zijn bijvoorbeeld van nature beter lucht- en vochtdoorlatend dan synthetische stoffen die bekend staan ​​als nylon, polyester en polyamide.

de vraag van de leek: hoe krijg ik betrouwbare aangepaste (?) (herbruikbare?) hepa-filters? bedankt informatie

Handhaaf de 1.5 meter en andere hygiëne maatregelen. Plus een mondkapje. Als filter tussen een tweelaags katoenen gezichtsmasker, een voering van strak geweven microvezeldoek. Wat is de effectiviteit hiervan? Een mondkapje gemaakt volgens patroon en materiaal zoals de Chinese website diymask.site? Zit de effectiviteit van microvezeldoek er ook bij? En, zonder mondkapje, kan alles recht op je af komen als iemand hoest of niest, zelfs verder weg dan 1,5 meter.

Dat is goed nieuws. Als dat pessimisme niet nodig is. We willen dat de reproductiefactor daalt van 3 naar minder dan 1. Dat is het punt. Als zelfs een slecht gezichtsmasker het risico op infectie met de helft vermindert en als beide partijen er een dragen, dan hebben we de overdracht tussen twee mensen met 75% verminderd. Dat is precies wat we wilden bereiken. We hoeven er dus alleen maar voor te zorgen dat we er allemaal een dragen als we gaan winkelen, reizen met het openbaar vervoer of samen zitten in (openbare) gebouwen.

Als iedereen een mondkapje draagt, hangt er veel minder besmettelijk virus in de lucht, wat nu al een verschil maakt om besmettingen te verminderen. Als de lucht minder virus bevat, is de kans op ernstige infecties ook kleiner. Dus draag een masker op openbare plaatsen, net als in China zijn er geen anderhalf miljard mensen dom!

Hoogleraar UMCG over het (niet-)gevoel van mondkapjes: “Coronavirussen en andere virussen zitten in kleine druppeltjes en je wordt daadwerkelijk van een kleine afstand besmet. Het gaat om een ​​afstand van anderhalve tot twee meter, of minder. De druppels komen dan op de mondkapjes terecht en als je dit met je hand aanpakt kun je jezelf alsnog besmetten.” Onhygiënisch Volgens Niesters is het gebruik ook onhygiënisch. “Als je zelf ziek bent en moet hoesten of niezen, besmet je het masker van binnenuit met je eigen vuile vloeistof. Je ziet dan mensen de dop eraf halen. Zinloos." 'Echte bescherming is een kap met filter' In het dagelijks leven is het gebruik van een medisch mondkapje onhaalbaar. "Ademen is moeilijker en vermoeiender. Je moet echt in- en uitademen. Zo lang houd je het niet vol." En dan dit! Een virus kan totaal niet leven buiten een gastheer (in dit geval mensen). Les 1 op de medische faculteit. Dus als iemand recht in je gezicht hoest of niest, KAN je besmet zijn en niets anders. https ://www.dvhn.nl/groningen/Hoogleraar-UMCG-over-de-onzin-van-mondkapjes-Tegen-viruses-helpt-het-niet-het-is-een-schijnveiligheid-25290711.html?harvest_referrer= https %3A%2F%2Fwww.google.com%2F&fbclid=IwAR2mMT0-W9BvszWrdhDR3ozpdfmI1H5UHD8eWW3Ebi_JnaEosRUqITLi43I

Vraag aan Dorine Schenk weet jij dat er een verschil is tussen flanel (een wollen stof) en flanel (opgeruwde katoenen stof)? Veel mensen weten dat niet en ik ben nu benieuwd of ze een wollen tussenlaag aanraden of opgeruwde katoen zoals molton onderlakens? En chiffon is een stofsoort die van veel verschillende materialen kan worden gemaakt. Is daar meer over bekend? Is het bijvoorbeeld zijden chiffon of polyester (nylon) chiffon? Ik ga op verzoek van klanten niet-medische mondkapjes laten maken en dat wil ik graag zo goed mogelijk doen. En let op het niet kunnen ademen door zijden stof: dat hangt af van hoe dicht en dik de stof is geweven. Zijde is slechts de grondstof. Je kunt met een stof niet ondubbelzinnig zeggen dat je er niet doorheen kunt ademen. De draageigenschappen worden beïnvloed door de grondstof. Zo is een synthetisch materiaal vaak minder ademend.

Oeps en nu heb ik zelf de twee soorten omgewisseld. Flanel is de opgeruwde katoen en flanel is de wollen stof. Verder blijft de vraag. Naast de chiffon, als het gaat om statische eigenschappen, neem ik aan dat ze synthetische chiffon bedoelen, maar het testen van zijde en het toekennen van dezelfde eigenschappen is verwarrend. De onderzoekers lijken weinig kennis van stoffen te hebben.

Ik was ook op zoek naar deze informatie. In het originele artikel staat dit:

Een laag van een strak geweven katoenen laken gecombineerd met twee lagen polyester-spandex chiffon - een doorschijnende stof die vaak wordt gebruikt in avondjurken - filterde de meeste aerosoldeeltjes (80-99%, afhankelijk van de deeltjesgrootte), met een prestatie die daar dicht bij ligt of een N95-maskermateriaal.

Het is dan ook een chiffon die vaak gebruikt wordt voor avondjurken. Ik denk dat ik het op Etsy heb gevonden: https://www.etsy.com/nl/listing/680638909/witte-uit-witte-rek-chiffon-stof?ref=cart

Ik zie net dat ik deze vraag ben vergeten te beantwoorden in mijn reactie hieronder. Het is een flanel samengesteld uit 65% katoen en 35% polyester. De onderzoekers kochten het bij Walmart. Ik heb deze nog niet in de stoffenwinkels gezien. Als stof in overhemden en beddengoed https://www.nightlifeliving.nl/nightlife-fresh-dekbedovertrek-washcotton-taupe-gr.html?id=68532443

Vind dit een interessant artikel, want ik ben op zoek naar filtermateriaal dat ook in de was gewassen kan worden en dat je niet meer met je handen kunt aanraken nadat het in het mondkapje is geplaatst. Ik zag al die opmerkingen een paar weken later. En lees nu dat het een flanel is van 65% katoen en 35% polyester. Gevonden bij de stoffenkraam. die ook een ander voorstel deed om een ​​voeringstof als filter te gebruiken. zie onderstaande links. En succes https://www.destoffenkraam.nl/stoffen/materialen/65-katoen-35-polyester-2/ https://www.destoffenkraam.nl/stoffen/liner-stof/ Tussen-liner-ook-voor - gezicht maskers/

Het betreft de katoenen variant, want wol is op zich antistatisch.

Het is polyester-spandex chiffon https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.0c03252?fig=fig4&ref=pdf#tbl1

Als aanvullende informatie. De materialen die in de test zijn gebruikt, staan ​​vermeld in de bijlage van het rapport: https://pubs.acs.org/doi/suppl/10.1021/acsnano.0c03252/suppl_file/nn0c03252_si_001.pdf

De chiffon heeft een typfout. Ik heb het nagevraagd bij de onderzoekers en zij vertelden me dat het deze stof is: https://www.joann.com/silky-solids-stretch-chiffon-fabric-peachskin/16376949.html Een mix van 90% polyester en 10% spandex.

Vreemd. Herbruikbare maskers moeten wasbaar zijn op min. 60 graden C. De genoemde stof mag alleen koud gewassen worden. Hoe valt dat te rijmen?

Kan iemand mij vertellen hoe ik een mondmasker kan maken met chiffon. Ik weet niet of ik de chiffon als inzetstuk moet gebruiken en dan nog een laag katoen. Of katoen en dan alleen chiffon? vr. Gr.

Ik hou niet van zeuren, maar die mondkapjes slaan echt nergens op. Alle commercie. Een coronadeeltje is maar 100 micron, je blaft gemakkelijk door een mondkapje. Bovendien kun je alleen besmet raken door aerosolen (de kleinste deeltjes) en dan moet je minimaal 15 minuten in een afgesloten ruimte, ongeventileerd, zitten. Ook bij griep dragen wij geen mondkapjes. Terwijl de griep net zo dodelijk kan zijn. #bullshit #gemakkelijk geld verdienen Ik heb 6 jaar bij het AMC gewerkt en vanaf het begin gezegd dat die mondkapjes er niet toe doen. Ik werd uitgelachen. Als je echt veilig wilt zijn, moet je een gasmasker dragen dat 50 micron kan filteren

Klik hier om in te loggen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een * .

Bewaar mijn naam, e-mailadres en site in deze browser voor de volgende keer dat ik een reactie plaats.