VNCI Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie - Artikel

2021-11-29 08:44:13 By : Ms. Alice Li

Tijdens de coronapandemie is een mondkapje verplicht in overheidsgebouwen. Het 'doek' van katoen, nylon of polyester over neus en mond houdt speekseldruppels tegen die het virus kunnen bevatten. Kleinere druppeltjes, de aerosolen, worden alleen effectief tegengehouden door medische of FFP2-maskers, die door artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen rond Covid-19-patiënten worden gedragen. Ze bestaan ​​uit meerdere lagen speciaal gesponnen en samengeperste kunststoffen geproduceerd door de chemische industrie.

Download de infographic Chemie aan de basis van democratie

Tijdens de coronapandemie worden geluiden en tafels extra schoongemaakt met een reinigingsmiddel dat ziekteverwekkers verwijdert. De preekstoel wordt na elke spreker door de bode schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel dat bacteriën en virussen doodt. Ook staan ​​overal dispensers met desinfecterende handgel. Desinfectiemiddelen bevatten meestal alcohol (ethanol en/of propanol, minimaal 70 procent), soms ook andere werkzame stoffen. Propanol en ethanol worden gemaakt van aardolie door petrochemische bedrijven, maar er is ook bio-ethanol gemaakt van suikers uit maïs of graan.

Wie zijn haar bleekt, verwijdert de natuurlijke kleur. Bleekmiddel bevat waterstofperoxide dat het haarpigment melanine oxideert ('verbrandt'). Zonder melanine is het haar kleurloos. Zeer oude mensen hebben vaak wit haar omdat de aanmaak van melanine afneemt met de leeftijd. Haarverf en kleurshampoo werken anders: ze bedekken het haar met een kleurstof.

Ondanks het digitale tijdperk is de Tweede Kamer een grootverbruiker van papier. Papier bestaat grotendeels uit samengeperste cellulosevezels. Deze worden gewonnen uit oud papier (na ontinkten) of uit hout. Natriumhydroxide ('loog') en natriumsulfide zijn nodig om ze uit hout te 'weken'. Om helderwit papier te krijgen, worden de vezels gebleekt met zuurstof, waterstofperoxide of ozon. Papier krijgt dan vaak een 'coating' die het oppervlak glad en mat of glanzend maakt, die bestaat uit krijt (calciumcarbonaat) in een mengsel van bijvoorbeeld polyvinylalcohol, polyurethaan, latex en zetmeel. De inkt is een complexe mix van pigmenten vermengd met kunsthars, oliën en andere stoffen om de inkt snel te laten drogen en goed te laten hechten.

De kleurrijke wandpanelen zijn van kunstenaar Rudi van de Wint. Hij gebruikte maar liefst zeventien lagen olieverf. Deze klassieke verf bestaat grotendeels uit natuurlijke lijnolie. De pigmenten zijn deels natuurlijk, deels synthetisch. Kleurstoffen waren de allereerste chemische producten. Ze brachten letterlijk kleur in de wereld: ineens was er een veel breder kleurenpalet beschikbaar voor muren, kleding en papier. Synthetische kleurstoffen vervingen eerst dure natuurlijke kleurstoffen, later vooral giftige, zoals cadmiumpigmenten.

De meeste brillenglazen en alle contactlenzen van tegenwoordig zijn van kunststof: aangenaam licht en vrijwel onbreekbaar. De lens is gemaakt van polymethylmethacrylaat ('Perspex, Plexiglas') of polycarbonaat. Harde lenzen zijn ook gemaakt van polymethylmethacrylaat, zachte lenzen zijn van siliconen. Op antireflecterende lenzen wordt een laag kwarts, magnesiumfluoride en/of fluorpolymeren verdampt.

Als de Tweede Kamer een afspiegeling is van de Nederlandse bevolking, halen de 150 Kamerleden samen 2250 recepten per jaar bij de apotheek. De drie meest voorgeschreven medicijnen zijn de pijnstiller diclofenac, het cholesterolverlagende medicijn simvastine en het antacidum omeprazol. De gemiddelde Nederlander koopt nog steeds paracetamol en een potje multivitaminen bij de drogist. Al deze medicijnen worden geproduceerd door de farmaceutische industrie, grotendeels uit aardolie met behulp van moderne chemie en biotechnologie.

De hal is gebouwd in de jaren 80. De constructie is van gewapend beton: beton versterkt met staaldraad. De chemie van beton zit vooral in het cement. Het wordt gemaakt door kalksteen op hoge temperaturen te verhitten. Het wordt dus omgezet in silicaten. Op de bouwplaats wordt het cement gemengd met water, zand en grind. De silicaten reageren langzaam met het water – het beton hardt uit – en binden alle componenten tot een hard, sterk materiaal.

De vloer is bedekt met een groen tapijt van zuivere scheerwol, versterkt met 20 procent slijtvast en sterk nylon. Iedereen kent nylon of polyamide wel van de panty's. Maar ook (klim)touw, tandenborstelharen, klittenband, regenjassen, tandzijde en visnetten zijn gemaakt van nylon. Net als de Amerikaanse vlag die Neil Armstrong in 1969 op de maan plantte. Speciale soorten nylon zoals Kevlar zijn zo sterk dat ze worden gebruikt om kogelvrije vesten te maken. Het meest gebruikte type is nylon-6. De grondstof hiervoor is caprolactam, dat op zijn beurt is gemaakt van cyclohexaan. En de chemische industrie maakt die stof van benzeen, een bestanddeel van ruwe olie.

Kleding bevat steeds vaker synthetische vezels zoals nylon, polyester, viscose en elasthaan. Juist een combinatie van synthetische en natuurlijke vezels zorgt voor sterke, prettig zittende kleding. Op petroleum gebaseerde synthetische vezels, zoals polyester, zijn goedkoper en ook duurzamer dan katoen in termen van CO2-uitstoot, water- en landverbruik. De chemische industrie levert ook kleurstoffen voor textiel en voorziet schone kleding van wasmiddelen, wasverzachter en vlekkenverwijderaars.

De blauwe stoelbekleding is gemaakt van leer. Voordat de koeienhuiden geschikt waren als bekleding, werden ze gelooid en geverfd. Voor het looien zijn zouten, loog, zuren, polyfenolen en chroom(III) nodig. De leerchemicaliën zorgen ervoor dat de leerlaag van de huiden wordt blootgelegd en 'gefixeerd'. Een huid bestaat uit sterke eiwitvezels, maar zou langzaam bederven zonder bruin te worden.

Een politicus moet er fris, krachtig en deskundig uitzien. Deze indruk kan worden versterkt met karmozijnrode lippen, een lekkere geur en wat camouflage voor wallen onder de ogen of grijs haar. Cosmetica, parfums en andere verzorgingsproducten bevatten zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten: verzorgende vetten en oliën, geur- en kleurstoffen en additieven die zorgen voor de juiste vloeibaarheid, smeerbaarheid en houdbaarheid.

Laptop, tablet, notebook of smartphone zijn onmisbaar voor een politicus in 2021. Hij moet immers 24/7 het nieuws volgen, bereikbaar zijn en contact houden met de achterban. De apparatuur werkt dankzij klassieke en bijzondere materialen. Denk aan de halfgeleiders in de transistors, vloeibare kristallen in het scherm, complexe lithiumionen in de oplaadbare batterij, maar ook de koperdraad in de 'oren' bedekt met isolerend PVC.

Wij gebruiken cookies met als doel de website te verbeteren. Klik hier voor ons cookiebeleid.