Verbod op witte voedingskleurstof E171: mogelijk kankerverwekkend - Radar - AVROTROS' consumentenprogramma

2021-12-14 17:25:33 By : Mr. vincent huang

Het controversiële additief E171 wordt vanaf 2022 in alle Europese lidstaten verboden. E171 of titaniumdioxide wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals kauwgom en glazuur op gebak om ze een glans of witte kleur te geven. De kleurstof blijkt voor een deel te bestaan ​​uit hele kleine deeltjes die de kans op darmkanker en leverbeschadiging kunnen vergroten. Wat zit er nog meer in?

De onafhankelijke voedselwaakhond Foodwatch voert al jaren actie tegen E171 in voedingsmiddelen. Door deze acties zijn al verschillende producenten gestopt met het gebruik van E171, namelijk Remia, Mars, Mora, Goodbite, Lindt en A.Vogel. Anderen gaven aan dit niet te doen: de nanodeeltjes zitten nog in sommige producten van Albert Heijn, Jumbo, Jamin, La Place, Etos, Friesland Campina en Unilever. Het Europese verbod brengt daar verandering in.

Foodwatch ontdekte in 2019 dat nanodeeltjes van E171 in verschillende bakingrediënten van het Duitse bedrijf Dr. Oetker. Het bedrijf ontkende het destijds, zegt Foodwatch, maar laboratoriumtests vonden "aanzienlijke hoeveelheden" van de deeltjes "in alle geteste producten". De tests zijn alleen uitgevoerd op de in Duitsland verkochte producten. De Nederlandse tak van Dr. Oetker geeft aan dat begin dit jaar de kleurstof uit al hun producten is verwijderd.

Het RIVM waarschuwde in 2018 al voor de risico’s van de witte kleurstof. In mei van dit jaar bevestigde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat het additief niet veilig is, omdat de autoriteit de mogelijkheid niet kan uitsluiten dat titaniumdioxide DNA kan beschadigen. E171 wordt 'verdacht kankerverwekkend' genoemd: het is mogelijk dat de nanodeeltjes die erin zitten kankerverwekkend zijn, maar dat is (nog) niet bewezen. 

Volgens Foodwatch dient het additief E171 alleen om een ​​product een andere kleur te geven. 'Dit weegt absoluut niet op tegen de risico's', zegt directeur Nicole van Gemert. Samen met acht andere Europese organisaties heeft de voedselwaakhond daarom de Europese Commissie opgeroepen om de kleurstof te verbieden. Die beslissing is nu gevallen: vanaf volgend jaar moeten alle producenten binnen de Europese Unie de kleurstof uit hun levensmiddelen verwijderen. 

Titaanwit wordt aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd. Voorbeelden zijn:

Het additief is ook te vinden in non-food. Eerder was bekend dat E171 potentieel kankerverwekkend was als je de deeltjes inademde: 

Wil je weten of je eten of product titaniumdioxide bevat, kijk dan op de verpakking.

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

"Zeg niet: 'Zo slecht voor je.' Dat is aanmatigend, het maakt iemand nog kleiner.'

Hoe raken we de mobiele telefoon uit ons leven wanneer deze zo'n prominente plaats heeft ingenomen in ons werk en in onze sociale ...

Hoe lekker is snert uit blik, pak of zak? En hoe scoren ze in vergelijking met zelfgemaakte erwtensoep?

Hoe (on)veilig zijn siliconen borsten?