Twijfelachtige stoffen in zonnecrèmes

2021-11-29 09:24:24 By : Ms. Yoki Chan

Ontdek Test Gezond nu 1 maand gratis

Op zoek naar een veilige en effectieve zonnebrandcrème? Zie onze platformzonnecrème.

naar ons platform zonnebrandcrème 

Met de zomer voor de deur hebben we 43 zonbeschermingsproducten SPF 30 en 50/50+ getest. Een paar dagen geleden hebben we drie producten aan de kaak gesteld die hun beloofde bescherming niet waarmaakten. Onze test bracht ook andere problemen aan het licht. 

19 van de 43 geteste producten bevatten een of meer van de 26 allergenen die erkend zijn door de Europese wetgeving. Dit kan een probleem zijn als u een allergie heeft, wat naar schatting het geval is voor 1 tot 3% van de Europeanen. Met name de aanwezigheid van een van deze allergenen in de Lancaster Lait velourslotion is twijfelachtig: lilial (butylfenylmethylpropional). Deze stof is nog niet verboden, maar is geclassificeerd als onveilig omdat het de huid kan irriteren. Bovendien wordt vermoed dat het de voortplantingsorganen kan beschadigen. Vanaf maart 2022 komt lilial daarom op een lijst van stoffen die verboden zijn in cosmetica en niet meer in nieuwe producten. Wij zijn ook van mening dat allergenen geen plaats mogen hebben in producten met SPF 50/50+ die bedoeld zijn voor kinderen. Wel hebben we er een gevonden in de voormalige spray voor kinderen van het merk ISDIN. De formule is inmiddels aangepast en bevat sinds mei 2021 geen allergenen meer. Aangezien beide sprays (zowel de oude als de nieuwe formule) nog steeds verkrijgbaar zijn op de Belgische markt, raden we je aan om goed op je aankoop te letten.

Drie producten bevatten stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze het hormonale systeem verstoren: de SPF 30-lotion Nuxe, Lait délicieux en Lancaster, Lait velour-lotion met ethylhexylmethoxycinnamaat en de Hawaiian Tropic, Satin Protection met propylparaben. Het is het beste om deze lotions te vermijden. 

Naast het analyseren van de twijfelachtige ingrediënten voor onze eigen gezondheid, hebben we ook gekeken naar de schadelijke stoffen voor het milieu, zoals UV-filters, parabenen, sommige parfums, microplastics, etc. Schrijnende conclusie: slechts drie van de 43 geanalyseerde producten blijken bevatten geen microplastics. Jaarlijks belandt zo'n 25.000 ton zonnebrandcrème in de oceaan, waarvan zeker 5.000 ton de fauna en flora aantast en door het koraal wordt opgenomen.

We hebben daarom minister Khattabi van Mileu opgeroepen om het verbod op microplastics in zonneproducten met spoed aan te pakken.

onze platformzonnecrème 

Doe mee door een vraag of opmerking achter te laten

Alle contactgegevens ma t/m vr van 9.00 tot 12.30 uur / van 13.00 tot 17.00 uur (vrij tot 16.00 uur)

Log in om deze actie te kunnen uitvoeren.