Slim textiel: nieuwe ademende stof wekt elektriciteit op bij inspanning

2021-11-29 07:56:52 By : Mr. Aatrox Chan

Draagbare technologie gaat verder dan accessoires zoals slimme horloges en brillen en zou binnenkort in de stof van onze kleding zelf kunnen zitten.

In een recente studie, gepubliceerd in Nano Energy, hebben onderzoekers van de Fukui University in Japan en de Nanjing University in China elektrospun vezels ontwikkeld, EF-TENG's genaamd, die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd met normale materie.

"Met ons werk willen we een nieuw startpunt bieden voor draagbare stroomgeneratoren en slim textiel", zegt Dr. Hiroaki Sakamoto, de corresponderende auteur van het onderzoek.

Een mix van vezels wekt statische elektriciteit op. Met behulp van elektrospun vezels wordt een van de materialen polyvinylideenfluoride (PVDF) genoemd en de andere is een soort nylon. De lagen zijn gecoat met zilveren nanodraden. Het unieke van deze lagen is dat de stof zacht, ademend en comfortabel blijft, maar energie kan opwekken wanneer de drager beweegt.

"Het apparaat voor stroomopwekking is flexibel en ademend omdat alle componenten zijn samengesteld uit vezelmaterialen", zegt Dr. sakamoto. "Dit apparaat heeft een groot potentieel in het opwekken van statische elektriciteit uit onze kleding."

De mechanische beweging van het lichaam tijdens het lopen of rennen zorgt ervoor dat de lagen een lading krijgen. Op deze manier wordt de mechanische energie omgezet in elektrische energie, die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om elektronische apparaten van stroom te voorzien.

"Van de vele materialen die voor TENG's kunnen worden gebruikt, zijn electrospun-vezels een veelbelovende kandidaat omdat ze licht, sterk en de gewenste elektrische eigenschappen hebben. Electrospinning is een techniek waarbij oplossingen van polymeren met een elektrische lading tot vezels worden getrokken. Constante Er zijn pogingen gedaan om metalen aan elektrospun vezels toe te voegen om het elektrostatisch potentieel en het opvangen van ladingen te verbeteren, maar dit heeft geleid tot een compromis tussen het comfort en de prestaties van het materiaal", schreef Brighter Side News.

Slim textiel wordt steeds meer een onderwerp van discussie, zegt de toonaangevende Europese techuniversiteit TU Delft. "Ze worden nog niet veel gebruikt, maar iedereen is nieuwsgierig en geïnteresseerd in deze nieuwe producten."

Op dit moment belooft de integratie van elektronica in kleding een verscheidenheid aan nieuwe toepassingen, maar deze moeten nog worden omarmd door modeontwerpers. Slimme kleding zal relevantie moeten vinden buiten laboratoria waar het wordt ontwikkeld door ingenieurs die zich richten op het 'slimme' aspect, maar minder op 'mode'.

Dit artikel verscheen eerst op FashionUnited.UK, daarna vertaald en in het Nederlands geredigeerd door Ilona Fonteijn.

Deze site maakt gebruik van cookies om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden en het gebruik te analyseren. Door verder te browsen gaat u akkoord met het gebruik van cookies.