Schadelijke stoffen gevonden in populaire parfums - Kassa - BNNVARA

2021-12-30 13:11:09 By : Mr. Kervin Chan

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Uit onderzoek van Stichting Tegengif, in samenwerking met de Deense Consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op Tegen Kanker, blijkt dat veel populaire parfums schadelijke stoffen bevatten. De stoffen kunnen de hormoonbalans verstoren en in sommige gevallen zelfs gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid.

Voor het onderzoek dat ‘What’s that smell: Problematic chemicals in perfume’ heet, zijn twintig populaire parfums onderzocht die onder andere in Nederland, België en Denemarken worden verkocht. De ingrediëntenlijst is vervolgens vergeleken met een Deense en Europese lijst van zorgwekkende stoffen. 

In de parfums van onder andere Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire zijn 26 stoffen aangetroffen die bekend staan als ‘problematische chemicaliën’. Dergelijke stoffen worden in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergenen en milieuschade. In het onderzoek 'What’s that smell: Problematic chemicals in perfume’ staan de parfums vermeld waarin stoffen zijn aangetroffen en ook om welke stoffen het gaat. 

In diverse parfums is ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. De stof is een uv-filter die vaak wordt gebruikt in cosmetica, omdat het de houdbaarheid verlengt. Toch is het niet onschadelijk, want het wordt in verband gebracht met een verstoring van de hormoonhuishouding. 

Verder troffen de onderzoekers in één parfum butylphenyl methylpropional aan. Daarvan is bekend dat het schadelijk is voor de voortplanting en het nageslacht. Annelies den Boer, voorzitter van Stichting Tegengif zegt daarover: “Gelukkig geldt er per 1 maart 2022 een verbod op het gebruik van deze stof in cosmetica op de Europese markt. Helaas geldt dat niet voor andere chemicaliën die wij aantroffen.”

De organisaties maken zich zorgen over kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, die worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen. Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing van Kom op Tegen Kanker benadrukt daarbij dat langdurige blootstelling kan leiden tot een verhoogde kans op borstkanker; zelfs als het om kleine hoeveelheden van de stof gaat. 

De Europese Commissie erkent via de ‘Strategie voor Duurzame Chemische Stoffen’ dat consumenten dagelijks worden blootgesteld aan chemicaliën die schadelijk kunnen zijn, aldus stichting Tegengif. 

Den Boer benadrukt dat de stichting blij is met de erkenning van het probleem, maar vreest dat het nog jaren kan duren voordat het daadwerkelijk gaat zorgen voor een betere bescherming van consumenten.

Middels het onderzoek hoopt de stichting om consumenten te wijzen op de gevaren. Ook verwijst het naar alternatieven die de zorgwekkende stoffen niet bevatten. Zo kan je als consumenten letten op het ‘EU Ecolabel’ en de ‘Nordic Swan Ecolabel’ letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

De wetenschapper Parcelsus, de stamvader van de toxicologie, vermeldde al in de 16e eeuw dat alle stoffen in principe giftig zijn, maar dat de dosis het vergif maakt. Dat standpunt staat in de toxicologie nog steeds als een paal boven water. Dat mis ik in dit soort artikelen: in alle stoffen op aarde zitten giftige stoffen, in alle stoffen zitten radioactieve stralingen. De schadelijkheid zit hem in de hoeveelheid, de concentratie. De vraag is dus: is de hoeveelheid in die parfums aantoonbaar ziekmakend? Zo ja, vanaf welke concentratie dan? Water is ook giftig, als je er maar genoeg van drinkt. Drink 4 liter achter elkaar en je wordt hondsberoerd. Elke dag een snufje zout bij de aardappelen: geen probleem, het is giftig als je er een ons van eet. De materialen in de huizen in Nederland geven radioactieve stralingen af, klopt. Maar de hoeveelheid is niet schadelijk. Er is tegenwoordig een overdreven en ongefundeerde paniek over "giftige" stoffen, waarbij meestal de dosis ongenoemd wordt gelaten. Vergeet niet dat we door steeds betere meetinstrumenten overal schadelijk stoffen kunnen aantonen, hoe gering ook, tot aan d moleculen toe. Zo is op elk bankbiljett cocaine te vinden, hoe gering ook. De normen die de overheden voor giftigheid bepalen zijn bepaald door de hoeveelheid waarop wordt vermoed dat iemand er eventueel schade door zou kunnen lijden. Het is niet zeker, maar het wordt vermoed. Die norm wordt vaak nog eens 100-voud verkleind . En dan nog wordt er door actiegroepen alarm geslagen als die minimale norm iets wordt overschreden. Vergeet verder ook niet dat we generatie na generatie in de tijden dat er nog geen strenge normen voor voedsel e.d. bestonden steeds ouderzijn geworden in steeds betere gezondheid. Geen paniek dus.

Ik heb een voorstel, zet de uiterste houdbaarheidsdatum van producten bij de streepjescode dan hoef je niet meer te zoeken om de datum.

Het wordt tijd dat Stichting Tegengif DE GEVAARLIJKE EXPERIMENTELE mRNA GEN THERAPIE TOT GIF SPUITEN VERKLAART!!!! DIE ZG COVID VACCINS HEBBEN IN NEDERALND AL TOT 2499 DODEN GELEIDT !!!!! STOPPEN MET DE PRIK GENOCIDE WAANZIN!!!!

Nog beter is stoppen met dit soort opruiende verzonnen onzin waarbij het woord 'genocide' ronduit een klap in het gezicht is van mensen die de vreselijkste dingen meegemaakt hebben.

@JannieBoe, blijkbaar snap jij niet veel, wereldwijd sporters die dood neervallen, is ook maar toeval. Blijf luisteren naar Hugo en Jokkebrok. Lekker in je stal opgesloten, en was sporten en buiten gaan niet gezond?Nu wel eerst je luier op je mond voor je buitenkomt. Zoek op VAERS, en dat is slechts 1% van wat er gemeld wordt, Yellowcard( Groot-Brittanië), Eudravigilance van de EU, zijn al miljoenen ernstige bijwerkingen wereldwijd. En waarom opent FDA niet de files van Pfizer maar verlengt die tot 2095 om geheim te blijven. Blijkbaar geef jij niks om andermans gezondheid noch om die van jezelf. Je hoeft alleen maar te zoeken op: criminal records Pfizer, Johnson and Johnson kan je zelf zien waarom ze miljardenboetes hebben gekregen van de overheid.

Beste liposan, ik snap er alles van hoor. Maak u geen zorgen. Ik zorg alleen dat mijn info haal op betrouwbare, verifieerbare websites en andere plaatsen die zich baseren op data en onderzoek. Nadenken, je gezonde verstand gebruiken en je vervolgens vliegensvlug laten inenten. Dé manier om van deze ellende af te komen. Bijzonder triest en tragisch dat slechts 10% van de mensen ervoor zorgt dat 70% van de IC bedden onnodig bezet zijn met ongevaccineerden waardoor erg zieke mensen steeds later geholpen worden en zorgpersoneel zich een slag in de rondte werkt.

Off topic en grote kletskoek. Je hebt kennelijk hoofdletters nodig wegens gebrek aan argumenten en wetenschappelijke onderbouwing.

@ liposan: je zit er faliekant naast: mensen zijn nog nooit zo gezond geweest en zijn ook nog nooit zo oud geworden als de mensen van de huidige generatie. Kijk even hoe oud mensen werden in de jaren '50, of 100 jaar geleden en kijk hoe oud ze nu worden. Tel je zegeningen en laat dat wappie gedoe achterwege.

Het schijnt wel een modieus item te wezen om overal schadelijke stoffen in te vinden. Schei nou toch uit! Iedereen vindt dat er teveel mensen op de wereld zijn, maar wij zijn allemaal bang om dood te gaan. Zelfs als je zelf euthanasie wilt plegen, wordt de rechter erbij gehaald.

Wie vindt dat er teveel mensen op de wereld zijn, behalve Schwab, Bill Gates en de zogenaamde zichzelf noemende 'elite' van schoften die alle natuur hebben vernietigd om superrijk te worden en die de gewone man de maat nemen. Er gaan miljarden in geurtjes en zooi in om. Vraag je eens af hoe het komt dat mensen nog nooit zo ongezond zijn geweest.

Waarom niet meteen de namen van de parfum ? Wie A zegt moet ook B zeggen. Anders geloof ik er geen snars van ! We mogen niet veel meer eten , en nu ook al niet lekker ruiken ! En wat is het morgen ?

Beste Willeke80, Naar aanleiding van de reacties hebben wij het artikel geüpdatet. In de derde alinea staat nu een link naar het onderzoek. Daarin staat bij elk onderzochte parfum vermeld welke stoffen het bevat en in hoeverre die schadelijk zijn. Met vriendelijk groet, Redactie Kassa

Het gif zit overal in, ook in je voeding, kleding, alles dat jij in je huis hebt, van je phone tot aan je schoenen, sokken etc.Wasmiddel, noem het maar en het zit erin. Er zit zoveel plastic in de mens als van een bankpas. Kan je allemaal opzoeken. De mens is al jaren aan het aftakelen als soort. Over 25 jaar zal de mens nauwelijks meer in staat zijn zichzelf voort te planten. Allemaal omdat we zo gezond leven.

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.

Hallo het zou wel fijn zijn om te weten om welke parfums het gaat en gaat het hier ook om eau de toilette ?

Beste keesvaneekelen, Naar aanleiding van de reacties hebben wij het artikel geüpdatet. In de derde alinea staat nu een link naar het onderzoek. Daarin staat bij elk onderzochte parfum vermeld welke stoffen het bevat en in hoeverre die schadelijk zijn. Met vriendelijk groet, Redactie Kassa

Het is elke keer wat..nu weer parfum-s nou,laat maar, de mens om mij heen moet het maar doen met mijn "eigge" lijflucht...

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!