Met dít middeltje maak je vaal geworden kleding weer zwart | Margriet

2021-12-27 17:47:36 By : Ms. Jolly Wang

Kies nú voor een abonnement met korting

Zwarte kleding echt zwart houden, dat is vaak lastig. Na een paar rondjes in de wasmachine is de kans groot dat de stof er vaal en grijzig uitziet. Maar niet getreurd: er is namelijk een heel simpel trucje met een huis-tuin-en-keuken middeltje om zwarte kleding weer mooi zwart te maken. 

Tijd om het keukenkastje te plunderen. 

Om je vaal geworden zwarte kleding weer mooi zwart te maken kun je natuurlijk aan de slag met verf, maar het kan makkelijker. Namelijk door koffie te gebruiken. Dit werkt als een soort natuurlijke verfstof, waardoor je kleding weer mooi donker van kleur wordt. Let wel op: dit werkt vooral goed bij zwarte kleding, want een witte blouse krijg je hier bijvoorbeeld niet echt zwart mee. Ook werkt dit het beste op kledingstoffen van katoen, spijkerstof, natuurzijde en linnen. Op synthetische stoffen pakt de koffie een stuk minder goed. 

De truc is heel simpel: leg je kledingstuk(ken) naar keuze in de wasmachine en giet daar twee koppen sterke koffie overheen. Zet je wasmachine daarna op een spoelprogramma. Je zult zien dat het kledingstuk er daarna weer mooi zwart uitkomt. Je kunt in plaats van koffie ook zwarte thee gebruiken. Hoe donkerder je de thee laat worden, hoe donkerder het de stof zal kleuren. 

Lees ook: Dankzij déze tips blijft je zwarte kleding ook echt zwart

Je kunt ook koffiedik gebruiken om een kledingstuk zwarter te verven. Hiervoor heb je wel een heleboel koffieprut nodig, dus je zal dit waarschijnlijk even moet opsparen. Voeg het verzamelde koffiedik aan een emmer met heet water toe en wacht ongeveer tien minuten tot het water goed donker is geworden. Haal vervolgens met een lepel de koffieprut uit de emmer. Het water dat je overhoudt is een soort verf voor je kleding geworden. Laat vervolgens je kledingstuk in het water weken. Hoe langer je ‘m laat liggen, hoe zwarter het wordt. Leg je kledingstuk daarna tien minuten in een bad met koud water. Voeg hier een beetje azijn aan toe, zodat de ‘verf’ nog beter in het kledingstuk trekt. Laat je kledingstuk vervolgens alleen nog op een fijnwasprogramma met koud water en een mild wasmiddel in de wasmachine meedraaien en je bent klaar. 

Let wel op: deze techniek is tijdelijk. Bij elke wasbeurt zal de kleur steeds meer vervagen. Na verloop van tijd zul je dit trucje dus opnieuw moeten toepassen. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Bron | RTL Nieuws Beeld | Getty Images

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier. 

© 2021 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden