Het belang van het wassen van je paardendeken • Bit Magazine

2021-11-29 07:55:22 By : Ms. Lily Algasmax

Paardendekens worden na gebruik steeds viezer. Is het eigenlijk wel handig om je dekens te laten wassen, heeft dit geen invloed op de waterdichtheid? En hoe zit het met waterdichte dekens? Chantal de Munnik van Paardendekenwasserij Reeuwijk wast duizenden dekens per jaar en vertelt meer over hoe waterdichte dekens hun waterdichte eigenschap krijgen.

De waterdichtheid van een paardendeken zit niet aan de buitenkant zoals velen denken, maar aan de binnenkant van de buitenstof. Hier zit een rubberen laag, ook wel coating genoemd, die ervoor zorgt dat het water niet in je deken kan komen. Zo voorkom je dat je paard nat wordt als het flink regent.

De rubberen laag houdt je deken waterdicht en je kunt deze het beste onderhouden door je deken regelmatig te wassen. De rubberen laag is van zichzelf elastisch en vettig. Een standaard wasbeurt is dus niet geschikt voor deze dekens, simpelweg omdat standaard wasmiddel te hardnekkig ontvet. Als je rubber te hardnekkig ontvet, droogt het uit en ontstaan ​​er kleine haarscheurtjes in de rubbercoating. Je zult begrijpen dat bij hevige regenbuien de deken gaat lekken. Kies daarom altijd voor een 'waterafstotende' wassing voor waterdichte dekens. Dit speciale wasmiddel in combinatie met een mild wasprogramma zorgt ervoor dat de deken goed gewassen wordt. Zo behoud en bescherm je de waterdichte rubberen laag zonder dat deze uitdroogt. Deze rubberlaag wordt ook blootgesteld aan gebruik, zoals zonlicht, koudwalsen, wrijving en meer. Hoe ouder de deken, hoe minder dik en droger deze waterdichte laag wordt. Hierdoor is ook de elasticiteit in de rubber coating weg en ontstaan ​​er op een gegeven moment ook haarscheurtjes. “Er is absoluut geen wasmiddel of impregneermiddel dat deze haarscheurtjes kan herstellen. Logisch want waterafstotend wasmiddel is simpelweg geen vloeibaar rubber”, zegt Chantal de Munnik. Een deken die niet meer waterdicht is kan dus ook nooit meer waterdicht gemaakt worden. Soms wordt dat elders beweerd, maar dat is onmogelijk, legt Chantal uit. “We horen en lezen zo vaak dat iemand zijn dekens heeft weggehaald en weer 'waterdicht' heeft laten wassen, maar dat bestaat gewoon niet. Het is misleidend.”

'Een deken die niet meer waterdicht is, kan dus ook nooit meer waterdicht gemaakt worden'

Op een gegeven moment is een deken gewoon opgebruikt, maar bij goed onderhoud kan je deken jaren mee. Wel kunt u de deken aan de buitenzijde voorzien van een nieuwe impregneerlaag. “Bij een nieuwe deken wordt deze laag standaard af fabriek aangebracht. Als je je paard met zijn nieuwe deken in de regen zet, zie je de regendruppels mooi van de deken afrollen. Dit verdwijnt altijd snel, omdat deze laag aan de buitenkant van de stof wordt aangebracht en slijt door gebruik, zoals wrijving door rollen en liggen. Deze laag zorgt absoluut niet voor de waterdichtheid van de deken, het heeft alleen een water- en vuilafstotende werking. De waterdichte coating op alle waterdichte dekens zit dus echt aan de binnenkant van de buitenstof.”

Wat is de juiste manier om een ​​paardendeken te wassen? En neemt de waterdichtheid van de deken niet af als je hem vaak wast? Chantal: “Dat zijn inderdaad aannames die mensen hebben. Mensen weten vaak niet precies hoe het werkt of bezuinigen op het wassen van de dekens." Chantal probeert daarom mensen ervan te overtuigen dat het wassen van dekens enorm belangrijk is, juist om de waterdichtheid te behouden. Dit wordt niet aangetast door goed wassen. geen onderhoud, de coating slijt sneller. "Je moet een deken wassen met warm water, maar er is natuurlijk een grens met een maximum van dertig of veertig graden", legt Chantal uit. "Bovendien is niet elk wasmiddel geschikt. Waterdicht dekens worden vaak gewassen met een standaard wasmiddel, dat ontvet de rubberlaag te veel. Dan ontstaan ​​er inderdaad haarscheurtjes in de waterdichte laag. Je deken wordt schoon, maar met alle gevolgen van dien. Door met de juiste wasmiddelen te werken en te wassen programma's ontvet je deze laag niet. Door de verschillende soorten dekens, verschillende merken en de mate van vervuiling is het nodig om te kijken hoe elke deken gewassen wordt", zegt Chantal. Maar met alleen het juiste wasmiddel ben je er nog niet, er komt veel meer bij kijken, meer dan de meeste mensen denken. “Bij onze dekenwasserij hebben we zo'n drieëndertig verschillende wasprogramma's voor allerlei verschillende dekens. We kijken echt naar het type deken en het merk en de mate van vervuiling. Onder andere de juiste combinatie van wasmiddel en wasprogramma maakt de dekens schoon zonder de waterdichtheid aan te tasten", merkt ze op.

Door je deken niet of helemaal niet te wassen, beschadig je de rubberen coating en gaat de deken minder lang mee. Mest bevat van nature voorkomende ammoniak. Ammoniak is dus overal aanwezig, in de stal, in de wei maar ook in de paddock. Allemaal plekken waar een paard regelmatig ligt of rolt. Het maakt niet uit waar je paard ligt, de deken zal hierdoor vervuild raken en deze vervuilde plekken van zand of aarde zijn dan ook altijd voorzien van ammoniak. “Ammoniak is zeer agressief en trekt volledig in de buitenstof en dringt diep door in de vezels. Het bijt in de rubberen waterdichte laag. De pure mestvlekken op je deken zijn het schadelijkst, omdat daar de meeste ammoniak in zit", vertelt Chantal. Als het vuil nog op de deken zit gebeurt er niet veel mee. Dit laagje vuil houdt de stof en de rubberen coating bij elkaar en geeft zo de rubberen laag houvast. Dit betekent dat je deken op dat moment nog waterdicht is. Zodra je de deken gaat wassen, komt het aangekoekte vuil eraf en heeft de waterdichte rubberen laag geen houvast meer, dus het "Op tijd wassen is heel belangrijk, want hoe langer het vuil op de deken blijft, hoe meer schade het veroorzaakt. Deze rubberen laag kan zeker wat, maar als je dit vaak doet, gaat je deken heel snel kapot." zegt Chantal.

Regelmatig wassen is niet alleen goed voor de levensduur van een paardendeken, maar het is ook comfortabeler voor je paard. Net als mensen hebben ook paarden huidvet en kunnen ze veel zweten onder een deken. Soms zie je een witte, stijve substantie aan de binnenkant van je deken. Dit is huidvet en/of opgedroogd zweet, dat de binnenkant van de deken volledig afsluit. Hierdoor verliest de deken zijn ademend vermogen. Hierdoor kan een paard zijn overtollige warmte niet meer kwijt, wat resulteert in nog meer zweten en een nog viezere deken. “Je kunt dan bacteriën en schimmels verwelkomen, want die houden van zo'n broeierige plek. Dat wil je absoluut niet, het is erg onhygiënisch en oncomfortabel voor je paard.” Huidirritaties en schimmels liggen daardoor op de loer.

“De meeste dekens hebben tegenwoordig een nylon voering, een gladde voering die soepel over de vacht van je paard glijdt. Toch zien we ook regelmatig dekens met een fleece of stoffen voering. Het haar zal hier sneller vast komen te zitten. Je denkt dat je goed zit met een zachte stof op de rug van je paard, maar in de praktijk werkt het helaas net even anders. Doordat de voering niet glad is, glijdt de deken niet over de vacht van je paard maar wrijft erover. “Een deken is constant in beweging, bij elke stap die je paard zet. Als gevolg hiervan raakt de voering snel bedekt met haar. De ophopingen van haar worden dan groter en dikker als je de deken niet regelmatig wast", legt Chantal uit. Door deze vastzittende haren ontstaat er nog meer wrijving op het lichaam van je paard. "Je merkt het misschien niet, maar hoe meer haren, hoe meer wrijving er is en hoe ongemakkelijker dit is voor je paard.Dit veroorzaakt irritatie en het paard kan zelfs geheel ongemerkt vast komen te zitten. De huid van een paard is tien keer gevoeliger dan de onze. Daarnaast is haar ook een bron van bacteriën en schimmels en een voering van haar kan niet meer ademen. Door je deken regelmatig te wassen is hij weer haarvrij met een beter draagcomfort.”

“Kijk kritisch naar het type deken dat je op de rug van je paard legt. Zadels, hoofdstellen en bitten laten we aanmeten, maar een deken die soms voor langere tijd op de rug van je paard ligt is minder goed verzorgd. Een deken die niet lekker zit op je paard zorgt voor meer ongemak dan je in eerste instantie zou denken”, zegt Chantal. “Paarden met rugklachten, paarden die moeilijk los te maken zijn in hun bovenlijn, paarden met huidaandoeningen, paarden met dekenjaloezie, het kan allemaal komen door een niet goed passend dek. Een dekenpasservice is daarom onmisbaar.”

Naast het regelmatig op de juiste manier wassen van je deken, zijn er ook andere tips om zo lang mogelijk van je deken te genieten. “Was je deken niet bij een benzinepomp, deze wasmachines doen meer kwaad dan goed. Simpelweg omdat ze niet zijn ingesteld om paardendekens te wassen”, zegt Chantal. De wasprogramma's zijn niet ingesteld om dergelijk sterk vervuild wasgoed echt schoon te maken. Vaak kun je zelf geen wasmiddel toevoegen en zijn de machines vaak niet gekalibreerd, waardoor de temperatuur van het water door pieken in de stroom hoger kan oplopen dan wenselijk. De drums zien er groot uit, maar dat is alleen de behuizing. "Leg je dekens nooit onder een hogedrukreiniger, laat ze niet uren in een bad met heet water weken en gebruik helemaal geen chemische reinigingsmiddelen." En Chantal kan het niet vaak genoeg zeggen: “was je dekens op tijd. Zullen de dikkere winterdekens plaats maken voor de ongevoerde dekens of geen deken in april? Laat je deken dan direct wassen. Zo heeft de ammoniak op de deken weinig kans om de waterdichte coating aan te tasten en kun je hem lekker schoon en fris bewaren voor de volgende winter. “Doe dekens helemaal niet in de droger. De stof en materialen gaan veel langer mee als je de deken aan de lucht laat drogen. Bewaar je deken ook niet in tassen. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid. Er zit altijd vocht in de lucht, en tussen een opgevouwen deken in een tas zit gewoon lucht. Het vocht in de lucht kan in druppeltjes veranderen en deze veroorzaken schimmel in de deken. Het is ook beter om je deken op te hangen als je kunt, in plaats van hem opgevouwen in een tas te bewaren. Maar heb je bijvoorbeeld last van muizen, dan wil je je deken zo opbergen dat de muizen er geen 'gezellige' slaapplek van maken. Berg de deken dan op in een doos en prik er kleine ventilatiegaatjes in”, zegt Chantal.

Laatste tip: Twijfelt u of uw deken lekt of dat deze bij hevige regenval gewoon is ingeregend? Dan kunt u een eenvoudige lektest doen. Neem een ​​grote emmer of ton en plaats de achterkant van de deken eroverheen. Maak er dan een kuiltje in en giet er wat water in. Binnen vijf minuten voel je aan de binnenkant of de deken droog is gebleven of nat is geworden.