Dit is een audio-item

2021-12-14 17:20:53 By : Mr. Dennis Wang

Je gebruikt een adblocker. Alleen dankzij advertenties kunnen we onze artikelen gratis voor je toegankelijk maken. Wilt u uw adblocker voor ons pauzeren?

De twee pogingen van de Marsrover Perseverance om een ​​rotsmonster te verzamelen waren succesvol. Het is nog onduidelijk of de kar het monster na een bepaalde procedure heeft weten vast te houden, meldt ruimtevaartorganisatie NASA.

Het verzamelen van de monsters is een volledig automatisch proces. De Marsrover neemt monsters met een holle boor. Vorige maand mislukte een poging om een ​​steenmonster te nemen: de kar ging toen mis.

Dit keer ging het goed. Op een foto is te zien dat een monsterbuisje vol gesteente zit. Het is echter onduidelijk of dit nog steeds het geval is. Perseverance voerde na het verzamelen een procedure uit waarbij de boor en de buis werden geschud.

Sindsdien heeft NASA geen foto kunnen maken van het monsterbuisje met steen, maar dat kan ook komen door slechte verlichting. De ruimtevaartorganisatie hoopt vrijdag of zaterdag te kunnen vertellen of de steen nog in de buis zit.

Perseverance verkent sinds vorig jaar de Jezero-krater, waar de Marsrover rots- en stofmonsters moet verzamelen. Hiervoor heeft de rover 43 titanium monsterbuisjes aan boord, waarvan er twintig gevuld moeten worden.

De krater, 250 meter diep, was 3,5 miljard jaar geleden een meer. De kans op sporen van microbiologisch leven op Mars, waar NASA naar op zoek is, is daar het grootst.

© 2021 DPG Media BV – alle rechten voorbehouden.

Sleep je bestanden hierheen of selecteer een foto/video

Laat los om te beginnen met uploaden

Door te verzenden gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden