Daan (24) ontwerpt kleding van restpartijen: "Ik hoop dat Schrav bekend wordt in Nijmegen"

2021-12-30 13:05:58 By : Mr. salah cao

Hij maakt zijn kleren van restpartijen en wil het liefst vluchtelingen aannemen in zijn toekomstig atelier. Daan Schraven wil met zijn kledingmerk Schrav niet alleen een stoer en succesvol kledingmerk opzetten, hij wil dat ook zo duurzaam mogelijk doen.

Wie al een grote werkplaats verwacht bij het merk Schrav, komt bedrogen uit. Het gaat lekker met het verkopen van shirts, maar om een goedlopend bedrijf te worden moet Daan toch echt eerst afstuderen. In zijn (weliswaar grote) studentenkamer en tevens werkplaats in de Pontanusstraat vertelt hij over zijn onderneming. “Schrav begon eigenlijk als een schoolproject voor de studie Business Innovation. Samen met twee jongens, Koen en Marc, startten we drie jaar geleden. Het probleem was dat we alle drie natuurlijk een eigen visie hadden, een eigen mening. Dan heb je aan mij een lastige, ondanks dat ik het goed met ze kon vinden. Aan het eind van het eerste studiejaar heb ik tegen ze gezegd: ‘Of jullie gaan met z’n tweeën door, of ik ga in mijn eentje door’. Sindsdien ben ik in mijn eentje verder gegaan.”

Dat Daan ooit zijn eigen kledingmerk zou beginnen, komt voor hem en zijn omgeving niet als een verrassing. “Ik ben mijn hele leven al bezig met kleding. En dat ging al snel verder dan je kleedgeld uitgeven bij de H&M. Ik kocht toen ik een jaar of tien was al All-Stars om ze vervolgens geel te verven. Dat zag er natuurlijk niet uit, maar het was wel creatief. Op de middelbare school ebde dat een beetje weg, was ik er niet echt meer bezig. Pas nadat ik de studie Bestuurskunde na een jaar afkapte voor mijn huidige opleiding, heb ik mijn creativiteit weer teruggevonden.”

Deze zomer heeft Daan met Schrav zijn eerste collectie gelanceerd. De shirts ontwierp hij thuis. Bij Studio RYN in Arnhem vond de uiteindelijke productie plaats. Alle materialen die Daan voor deze collectie gebruikte haalde hij op in het Duitse Wuppertal. “Het is zo bizar en dom dat er in deze wereld zoveel wordt gemaakt en vervolgens weer wordt weggegooid. Daarom heb ik besloten dat ik altijd wil dat mijn stoffen restpartijen zijn. Daar maak ik het mezelf wel lastig mee: ik moet het doen met wat er voorhanden is. Laatst heb ik supermooie ribstof gevonden in Duitsland, dus dat zul je zien in de volgende collectie. Ook heb ik twee kisten vol met legerkleding kunnen overnemen van defensie. Daar ga ik tassen van maken.”

De kleding van Schrav bestaat tot nu toe vooral uit effen shirts en truien. Onopvallende kleuren, maar ook shirts in het paars. “Ik zal het altijd dicht bij mijn eigen stijl houden en ga niks maken wat ik zelf niet zou dragen. Sinds deze zomer draag ik trouwens ook sowieso alleen nog maar mijn eigen merk of tweede hands kleding. Mijn kleding valt misschien het best te omschrijven als ‘street’ of ‘skate’. Als ik een keer gele of roze stof meeneem dan gebruik ik dat alleen voor mannen, terwijl ik van legerprints juist vrouwenkleding maak. Voor gele vrouwenshirts kun je beter naar de Bershka gaan.”

Nu er ook echt kleding verkocht wordt, wordt geld ook een belangrijker onderwerp. “Ik ben altijd bezig geweest met met hoe ik mijn steentje bij kan dragen aan een duurzamere wereld. Dat leer je bij deze studie, maar dat zit ook echt in mij. Het is dat we in deze wereld een systeem hebben bedacht waarbij ik huur moet betalen om ergens te kunnen wonen en werken, dus ik moet ook aan het businessmodel denken. Maar stel dat Schrav een groot merk wordt, hoef je echt niet te denken dat ik een dikke auto koop. Wat moet je daar mee?”

Na dit jaar is Daan eindelijk student af. Zijn droom om een eigen atelier te openen komt daarmee dichtbij. “Ik vind het steeds realistischer klinken wanneer ik zeg dat ik volgend jaar mijn eigen atelier heb. Het liefst een atelier met een winkel aan de voorkant. Hoe gaaf zou dat zijn? Het liefst zou ik daarin samenwerken met vluchtelingen. Zij zijn vaak echt goed met textiel. In Nederland zijn we die ambacht kwijtgeraakt, maar in landen waar zij vandaan vluchten niet. Ik vind het daarom ook zonde dat veel vluchtelingen met talent en kwaliteiten nu niks kunnen of mogen doen hier. Daar wil ik iets mee doen, om te beginnen in mijn afstudeerscriptie.”

Moeten we je nog vragen of je wilt bijdragen aan kinderarbeid? Easy choice, goed weekend. #schrav #limited #sustainablefashion #sustainable #eco #green #longsleeve #white #premiumquality #mensfashion #streetstyle #streetwear #onlygoodstuff #zerowaste #wellmade #leftoverfabrics #nijmegen

A post shared by Schrav (@schrav) on Aug 31, 2018 at 4:54am PDT

Over tien jaar wil Daan nog steeds met Schrav bezig zijn. “Ik wil met Schrav meer zijn dan alleen een bekend merk in Nijmegen of Nederland. Ik wil de wereld laten zien dat de kledingindustrie moet veranderen en dat het ook anders kan.”

Lokaal de Ruyter uit Bottendaal bestaat één jaar. Tijd om de jonge eigenaar Gijs Lenting eens op te zoeken. "Ik...

Marleen Vrieze werkte twee jaar geleden al een paar jaar als bedrijfsjurist toen ze het over een andere boeg gooide....

indebuurt is nieuwssite van het jaar!

Feest! indebuurt is verkozen tot beste én populairste nieuwswebsite van het jaar

Wandeltip: hier in Nijmegen haal je een lekker hapje en drankje voor onderweg

Nijmeegse ouderen ontvangen jullie 2.500 kerstkaarten: ‘Dit is zó leuk’

Blijf op de hoogte van alles uit Nijmegen

© 2021 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden