Zo verzorg je je kleding en verleng je de levensduur - Radar - het consumentenprogramma van AVROTROS

2021-12-14 17:17:30 By : Ms. Freda Lee

Heb jij ook die ene outfit die jou geweldig staat en waarin jij je helemaal jezelf voelt? Hoe triest is het als die favoriete kledingstukken na een paar wasbeurten versleten zijn? Met deze tips gaat je kleding langer mee en hoef je niet meteen de winkelstraat weer in voor een verzorgde uitstraling.

Het langer dragen van je kleding is niet alleen goed voor je bankrekening en zelfvertrouwen in de spiegel, maar ook – je voelt het aankomen – voor onze planeet. De mode-industrie heeft een enorme ecologische voetafdruk, waar wij als consumenten niet omheen kunnen. Van het belasten van productiemethoden en verzending tot de behandeling van dieren en mensen, er komt veel bij kijken om onze kledingindustrie op te schonen. 

Geen kleding meer kopen of dragen is natuurlijk lastig – zeker in de winter. Maar het onderhouden van een goede routine van het verzorgen van je kleding en het kopen van minder nieuwe kleding (waardeer de geweldige stukken die je al hebt) is een van de beste dingen die je kunt doen om de impact van je garderobe te verminderen. En om zo lang mogelijk van je favoriete outfit te kunnen genieten.

1. Kijk op het wasetiket. Het is belangrijk om je wasmethode af te stemmen op de stof van je kleding, zodat ze langer meegaan. Sorteer je wasgoed op stofgroep, zodat je efficiënt je was kunt doen. Zo wordt katoen anders gewassen dan het fijnere linnen. Het kledinglabel is jouw vriend om het juiste wasmiddel, wasprogramma en droogbehoefte te bepalen.

Het bundelen van kleding op stofsoort is echter vaak niet eenvoudig. Veel kledingstukken bestaan ​​uit verschillende en vaak diverse soorten stof: plantaardige, dierlijke, synthetische, biologische en gemengde materialen worden vaak met elkaar gecombineerd. Maar daar komt verandering in: duurzame stofcombinaties en soorten als biokatoen, lyocell en Piñatex breken langzaam door. Maak bij je volgende kledingaankoop een bewuste materiaalkeuze om jezelf en het milieu te helpen.

Nog een tip voordat je gaat wassen: sluit alle ritsen. Open ritsen kunnen andere kledingstukken beschadigen.

2. Kies de juiste wasmiddelen Kies voor elke bundel wasgoed het beste wasmiddel. Bijvoorbeeld delicate stoffen zoals vloeibare wasmiddelen en wolwas, terwijl katoen en duurzamere stoffen zoals poeders of zwaardere producten. Veel gewassen en tweedehands artikelen doen het beter in een fijnwasprogramma, eventueel in een fijnwaszakje.

Let op: harde waspoeders, bleekmiddelen, sprays en andere chemicaliën zijn agressief en zeker niet de enige mogelijkheid om je kleding te wassen. Kies voor zachtere en milieuvriendelijkere producten met minder chemicaliën, of: maak je eigen wasmiddel met geraspte zeep, soda en water. 

3. Wassen op een koud programma De temperatuur van het water is ook belangrijk. Heet water heeft een grotere kans om kleurstoffen af ​​te breken en krimp te veroorzaken. Koud wassen verlengt de levensduur van elk kledingstuk en bespaart u geld (een warm programma vereist 75 procent meer energie dan wassen met koud water). Als je je zorgen maakt over de antibacteriële werking, kun je anderhalve kop witte azijn aan je wasbeurt toevoegen, of 20 tot 25 druppels etherische olie.

4. Minder vaak wassen De meest efficiënte tip moet wel deze zijn: minder vaak wassen. Hoe vaak en onnodig we kleding wassen, draagt ​​in hoge mate bij aan het verslijten ervan. Denk aan truien, jeans en onderkleding zoals bh's: deze kunnen een paar keer gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden, gewoon door ze te luchten. Ook transpireren we over het algemeen minder in de winter en hoeven we daarom bepaalde kleding minder vaak te wassen.

Denk dus na over uw wasroutine en beoordeel kledingstukken voordat u ze rechtstreeks in de wasmand gooit. Dit bespaart u tijd, moeite en geld. Het maakt mensen niet uit of je twee keer hetzelfde draagt. Overweeg voor sommige items een handwas in plaats van een intensief wasprogramma. 

5. Aan de lucht drogen Door uw kleding aan een droogrek te hangen in plaats van ze in een droogtrommel te gooien, verlengt u ook de levensduur. Vergeet niet om delicate en gekleurde kleding binnenstebuiten te hangen, zodat ze niet verkleuren in de zon.

6. Herstel je kleding Kleding die je lang hebt gedragen en alles wat je tweedehands hebt gekocht, heeft veel meegemaakt en heeft soms wat extra aandacht nodig. Door hier en daar een gaatje te prikken, kun je je kleding nog langer in je kledingkast houden.

Door je oude kledingstukken te repareren of op te knappen, kun je ze op een creatieve manier een nieuw leven geven. Als stop- of doe-het-zelfkleding niet jouw ding is, kun je vaak terecht bij je plaatselijke stomerij voor goedkope en snelle reparatieservices, zoals zomen of patchen. 

7. Kleding goed opbergen We kennen allemaal het gevoel als we de kleerkast openen en mottengaatjes, schimmel door opstijgend vocht of winterkleding die na een zomer niet meer wordt gebruikt in de berging vinden. Door je kleding goed te luchten, ruimte tussen kleerhangers te creëren en lades niet tot de rand te vullen, voorkom je slijtage aan je kleding. Vouw kleding van rekbare stof in de kast en hang gekreukte kleding snel op. Zo blijven ze langer goed zitten.

Een andere tip is om een ​​capsulegarderobe samen te stellen en aan het einde van elk seizoen de kleding (uiteraard schoongemaakt) op een donkere, geschikte plaats te bundelen. Je kunt ze ook in een vacuümzak doen om ruimte te besparen en ze af te wisselen voor je zomercapsule of wintercapsule.

8. Behandel een vlek zo snel mogelijk Als er vlekken op je kledingstuk komen, is het beter om de vlek meteen te behandelen. Gebruik warm water (behalve bloed: koud water is beter) en zeep of een vlekkenverwijderaar. Zo verwijder je een rode wijnvlek.

Verschillende stoffen en soorten kleding vragen om specifieke zorg. 

Bron: Goed van je, Milieu Centraal

We hebben al een reactie van je ontvangen, bedankt!

Op de hoogte blijven van consumentenzaken? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

"Zeg niet: 'Zo slecht voor je.' Dat is aanmatigend, het maakt iemand nog kleiner.'

Hoe raken we de mobiele telefoon uit ons leven wanneer deze zo'n prominente plaats heeft ingenomen in ons werk en in onze sociale ...

Hoe lekker is snert uit blik, pak of zak? En hoe scoren ze in vergelijking met zelfgemaakte erwtensoep?

Hoe (on)veilig zijn siliconen borsten?