'Mijn tip tegen rimpels en pigmentvlekken: smeer en eet antioxidanten' - LINDA.nl

2022-07-02 05:46:46 By : Ms. Lily Wang

Ik denk dat er nog maar weinig mensen zijn die nog nooit van antioxidanten hebben gehoord. Maar misschien weet je nog niet hoe belangrijk deze antioxidanten zijn in je huidverzorging en voeding als het gaat om zonbescherming.

Nieuw onderzoek laat ook weer zien hoe belangrijk dit is.

Geen enkele zonnebrand beschermt je huid voor 100 procent tegen uv-straling. En dat is ook niet zo erg, want daardoor kun je nog vitamine D aanmaken als je ingesmeerd bent. Maar een deel van het zonlicht (ook zichtbaar licht en infraroodstraling) bereikt daardoor toch je huid en dat kan zorgen voor zonschade.

Die zonschade wordt veroorzaakt door vrije radicalen in je lichaam. Deze ontstaan door normale lichaamsprocessen zoals je spijsvertering, maar bijvoorbeeld dus ook door zonblootstelling. Vrije zuurstofradicalen zijn echte ‘bad guys’ en zijn hoofdverantwoordelijk voor jouw huidveroudering.

Ik heb wel eens een bekende dermatoloog horen zeggen dat vrije radicalen vergeleken kunnen worden met kleine kinderen. Hoewel je de schade niet direct ziet, veranderen ze zeer geleidelijk je prachtig geverfde en gestoffeerde huis in een Villa Kakelbont. Die vrije radicalen (niet de kinderen) kun je dus maar beter kwijt dan rijk zijn!

Gelukkig kunnen antioxidanten, zoals vitamine C, B3 of E, je huid hier een beetje tegen beschermen. Deze stoffen kunnen de vrije radicalen namelijk ‘wegvangen’.

Recent onderzoek liet dit ook weer zien. De huid die was ingesmeerd met een zonnebrand met antioxidanten verbrandde minder snel en ook het ontstaan van pigmentvlekken duurde langer dan bij de huid die een laag zonnebrandcrème op had zonder deze ingrediënten.

Je kunt een SPF gebruiken met antioxidanten of een crème met deze stoffen aanbrengen onder je zonnebrand (of allebei natuurlijk).

Antioxidanten die helpen tegen zonblootstelling zijn bijvoorbeeld niacinamide, cafeïne, vitamine C, E, groenethee-extract, resveratrol en Q10. Het is het slimst om een product te kiezen dat meerdere antioxidanten bevat, want samen werken ze nog beter.

Die antioxidanten kun je niet alleen smeren, je vindt ze ook in je voeding. En ook daar, van binnenuit, helpen ze mee je huid te beschermen tegen de zon.