'Deze populaire DIY-skincare is écht niet goed voor je huid' - LINDA.nl

2022-10-02 09:00:51 By : Ms. joy zhang

DIY-skincare lijkt iets van de laatste jaren, maar al eeuwen wordt huidverzorging zelf gemaakt, zeker toen er nog geen cosmeticabedrijven waren. Wist je dat vrouwen vroeger wel kwik, arsenicum en ammoniak op hun huid gebruikten? Met alle gevolgen van dien…

En er gaan nog steeds slechte huidtips rond op het internet. Hier moet je op letten.

De tip om tandpasta op puistjes te smeren heb je vast weleens gehoord of uitgeprobeerd. Hoewel je dit advies overal tegenkomt, werkt tandpasta écht niet tegen puistjes. Door dit goedje op je huid te smeren kun je je acneklachten zelfs juist verergeren. Deze producten irriteren en beschadigen namelijk de huid, waardoor bacteriën makkelijker ontstekingen kunnen veroorzaken op je huid.

Hoe dit misverstand de wereld in is gekomen? Vroeger zat er zink in tandpasta’s en daarvan weten we dat het ontstekingsremmend kan werken. Maar tegenwoordig bevatten tandpasta’s ook nog vele andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren.

Heb je een puistje? Je hele huid goed verzorgen is dan het allerbeste, maar acnepatches kunnen soms een noodoplossing zijn.

In plaats van een deodorant uit de winkel te kopen, gebruiken veel mensen nu ook zelfgemaakte middeltjes met kokosolie. Vaak voegen ze hieraan baking soda toe. Dit middeltje werkt antibacterieel en gaat dus zeker transpiratiegeur tegen. In die zin werkt baking soda wel, maar toch raad ik deze stof af.

Baking soda is alkalisch, waardoor je de zuurgraad van de huid verstoort. De kans is heel groot dat je okselhuid hierdoor (uiteindelijk) geïrriteerd raakt. Een deo uit de winkel is veel vriendelijker voor je huid en werkt vaak ook nog eens beter.

Waar ik echt grote bedenkingen bij heb, is het zelf maken van een zonnebrandcrème. Vaak gebruiken mensen dan als basis een natuurlijke olie, een verzachtende boter en dan zinkoxide (een stof die je vindt in babybillenzalf) als zonnefilter. Dat is echt geen goed idee. Ik vind het zelfs gevaarlijk!

Je weet namelijk niet hoe hoog de uiteindelijke SPF uitpakt bij dit soort thuismengsels. Er zijn zoveel factoren die de zonbescherming beïnvloeden. Bijvoorbeeld hoe groot de deeltjes zijn van de zonfilter in je crème, hoe erg de ingrediënten samenklonteren en hoe goed het product smeert. Dit moet allemaal precies kloppen voor een goed zonnebrandproduct. Zo niet? Dan kun je zonschade oplopen. En dat risico is bij een DIY-product erg groot.

Om dan gelijk nog een ander misverstand de wereld uit te helpen: natuurlijke oliën beschermen je huid écht niet goed tegen de zon. Zo hebben wortelzaadolie en frambozenpitolie een SPF van ongeveer 2,5 en ook de uv A-bescherming is nihil. In deze column lees je er meer over.

Wil je toch zelf aan de slag? Let dan hierop.

De reden dat ik niet zo’n fan ben van DIY-skincare is dat je je huid echt schade kunt toebrengen als je de verkeerde ingrediënten gebruikt. Behalve de stoffen die ik hierboven noemde, kun je ook deze populaire ingrediënten voor DIY beter niet op je huid smeren: azijn, citroen en kaneel.

Als je toch zelf skincare wilt maken – want het is natuurlijk wel leuk om te doen – dan kun je beter andere stoffen gebruiken. Deze ingrediënten kun je bijvoorbeeld kiezen: fijngemalen havermout, yoghurt, honing, afgekoelde groene thee en jojobaolie.

In gewone skincare zitten bewaarmiddelen, zodat je product schoon blijft. De meeste zelfgemaakte huidverzorgingsproducten bevatten deze stoffen niet, hierdoor kunnen er bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en andere organismen in je product gaan groeien. En die wil je natuurlijk echt niet op je huid smeren. Als je dus zelfgemaakte skincare wilt gebruiken, moet je die niet bewaren, maar elke keer opnieuw maken.

Gebruik geen zelfgemaakte cosmetica voor je wimpers, wenkbrauwen of rond je ogen. Je kunt er nare oogontstekingen door oplopen. Voor cosmeticabedrijven geldt dat ze steriel moeten werken. Thuis is dat niet te doen, waardoor je dus makkelijker (oog)problemen kunt krijgen.