Waarom vermindert eczeem door zon en zee? - gezondnu

2022-07-02 05:46:42 By : Mr. PAI YUE

Elke dag waardevolle, onderbouwde inzichten en slimme weetjes, die jou helpen een gezonde leefstijl vol te houden.

Gezondheid • 1 juli 2022
Door José Leeuwenkamp • 3 minuten • 80

Als je eczeem hebt, weet je ook hoe goed je huid eruitziet na een weekje zon en zee. Komt dat door de zon en het zout, omdat je geen stress hebt door je vakantie of is er meer aan de hand? Waarom doet een strandvakantie je eczeem zoveel goed?

Bij eczeem jeukt en schilfert je huid vooral in de winter. Maar in de zomer, vooral als je je regelmatig onderdompelt in zeewater en in de zon ligt, kan je eczeem soms zelfs compleet verdwijnen als sneeuw voor de … zon!

Bij eczeem is de barrièrefunctie van de huid niet goed. Hierdoor verdampt het vocht in de huid te snel. Irriterende stoffen (zoals parfum in crèmes) en ook bacteriën dringen de huid makkelijk binnen en veroorzaken ontstekingen. De huid zal droog en rood worden en flink jeuken en schilferen. Door de jeuk ga je krabben en beschadig je je huid. De vicieuze cirkel doorbreek je vooral door te zorgen dat de ontsteking vermindert – bijvoorbeeld met een door de huisarts voorgeschreven corticosteroïdencrème – en daarnaast door de huid vocht te laten vasthouden met een goede vette crème. Als de barrièrefunctie van de huid gerepareerd kan worden, zal de huid opknappen.

Waarom hebben zon en zout zo’n goed effect op constitutioneel (atopisch) eczeem? Dat heeft twee redenen. Allereerst werkt het zout in zeewater als een natuurlijke barrière. Het zoutlaagje dat op je huid achterblijft na het opdrogen houdt in de bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag) vocht vast. Ook de zon heeft een positief effect. De ultraviolette straling van de zon onderdrukt de afweer in de huid zelf. Dat is de reden dat je sneller een koortslip krijgt in de zon, maar ook dat eczeem minder wordt. Eczeem wordt veroorzaakt door een overactief afweersysteem. Als dit systeem normaal overuren draait, wordt dat door de zon afgeremd.

Zon werkt goed tegen eczeem, dus hoe meer zon, hoe beter? Nee! De zon droogt bij ieder mens de huid uit. Vaak is een eczeemhuid ook een droge en vochtarme huid – dus je huid laten roosteren is echt het paard achter de wagen spannen. Bovendien is te veel zonlicht voor elk huidtype een risico; verbranding kan leiden tot huidkanker en vroegtijdige veroudering (rimpels!). Benut die zonnige krachtbron dus, maar overdrijf niet. Gebruik bij langdurige blootstelling aan de zon – vooral bij kinderen – gewoon zonbescherming!

Ga lekker veel naar buiten. Spoel jezelf na het zwemmen in de zee niet af, maar laat dat zout lekker zitten.

Veel en lang douchen is echt af te raden als je last hebt van eczeem, omdat het water de huid verder uitdroogt. Douch kort en smeer binnen twee minuten na het douchen je huid in met een olie of een crème die vocht vasthoudt.

Eczeem kan verbeteren als je darmflora beter wordt. De inname van pre- en probiotica verbetert de samenstelling van de darmbacteriën. Eet voldoende groente, eet veel gefermenteerde producten (tempé, yoghurt, kefir, zuurkool) en gebruik extra probiotica.

Na het wassen blijven er vaak wasstoffen achter in je kleding of ondergoed. Die kunnen de huid behoorlijk irriteren. Gebruik daarom parfumvrije wasmiddelen en laat die wasverzachter als het kan lekker in de kast staan.

Er zijn allerlei cosmeticaproducten die de natuurlijke vetten op je huid aantasten. Die kun je eigenlijk niet missen als je huid van nature niet makkelijk vocht vasthoudt. Wees dus heel kritisch op de producten die je gebruikt.

Redacteur
José Leeuwenkamp

gezondNU inspireert en motiveert door middel van kwalitatief hoogstaande en positieve gezondheidsinformatie om gezonder, duurzamer en fitter te leven. Onze missie: Nederland zo een stukje gezonder maken.

MixCom Publish Eskimolaan 13 8252 AS Dronten Algemeen: 038 – 303 1079 Klantenservice: 038 – 3031078 Email: redactie@gezondnu.nl

©2021 MixCom Publish • Adverteren • Algemene voorwaarden • Disclaimer • Privacy & cookiebeleid

Some stock images used under license from: Shutterstock and istockphoto