Vraag naar vegan kleding neemt toe: 'Niet altijd duurzamer' | RTL Nieuws

2022-10-02 09:01:11 By : Ms. joy zhang

In de supermarkt zijn vegan producten in de schappen inmiddels de normaalste zaak van de wereld. De trend breidt zich nu ook steeds meer uit naar andere branches. Zo groeit de vraag naar veganistische kleding. Maar is dat ook duurzamer?

Het Arnhemse modelabel Aarden maakt sinds kort vegan maatpakken. "Maatpakken worden normaal gemaakt van exclusieve wolsoorten", legt Erik Toenhake van Aarden Arhnhem uit aan EditieNL. "Maar voor mensen die een veganistische levensstijl hebben is wol geen optie. We hebben wol vervangen door gerecycled katoen."

Naast wol zitten er nog meer dierlijke producten in een regulier maatpak. "Aan de binnenkant zit vaak paardenhaar, dat heeft een bepaalde buigzaamheid waardoor je een luxere val van het stof krijgt. Dat hebben we verwijderd." Ook de knopen worden normaal van dierlijke producten gemaakt. "Vaak zijn deze van hoorn of been gemaakt. Wij hebben ze vervangen door hout of metaal."

De mensen die voor een vegan pak kiezen zijn volgens Toenhage echt op zoek naar diervriendelijke producten en niet perse naar duurzaam. "We moeten soms materialen kiezen die minder duurzaam zijn. Maar bij dit pak staat het dierenwelzijn echt op één."

Dat vegan niet perse duurzamer is maakt het volgens Willa Stoutenbeek, specialist duurzame mode, een ingewikkelde trend. Producten die dierlijke materialen vervangen zijn vaak gemaakt van kuststof. "En dat is weer niet goed voor het milieu. Vegan leer is vaak gewoon plastic. Bovendien gaat echt leer vaak langer mee en wordt het zelfs mooier met de jaren. Dus dan is het duurzamer dan de vegan variant."

Daarnaast zijn veel stoffen waar kleding van wordt gemaakt al van nature vegan. "Katoen en polyester is ook vegan, maar het wordt niet altijd vegan genoemd."

Volgens Femke den Hartog, expert duurzaamheid InRetail kijken bedrijven wel steeds meer naar duurzame vegan kleding. "Vegan kleding gaat groter worden, er zijn veel start-ups en bedrijven die het verder willen ontwikkelen", zegt ze tegen EditieNL.

"In Rotterdam is een bedrijf dat leer maakt van sinaasappelschillen, dat is een heel duurzaam proces. Als de consument daar behoefte aan heeft, dan speelt de markt daar op in. Grote merken als Bijenkorf, H&M, WE, Kuyichi, Nudie Jeans en Armed Angels hebben vegan producten."

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.