Vlaggenproducent Waelkens in Oostrozebeke verkoopt uit het niets plots 80 Oekraïense vlaggen per dag | VRT NWS: nieuws

2022-10-09 17:24:03 By : Ms. winnie yu

Er is opvallend veel vraag naar een Oekraïense vlag, merkt vlaggenproducent Waelkens in Oostrozebeke. "Vrijdag, meteen na de start van de oorlog, kregen wij al 25 bestellingen binnen. Sinds gisteren produceren we elke dag zeker 80 vlaggen. Het zijn vooral steden en gemeenten die vlaggen bestellen, om hun steun te betuigen aan Oekraïne, maar er zijn ook wel bedrijven die er een willen", legt zaakvoerder Benedicte Waelkens uit.

Bij vlaggenproducent Waelkens uit Oostrozebeke kwamen de afgelopen dagen heel wat steden en gemeenten aankloppen om Oekraïense vlaggen te kopen. Zij willen hun solidariteit betuigen met Oekraïne en hangen daarom een blauw-gele vlag uit op openbare plaatsen. De vraag komt ook van bedrijven die hun steun willen betuigen. "Gelukkig hebben we een stock van alle landen liggen", zegt zaakvoerder Benedicte Waelkens.

"We zijn een beetje in snelheid genomen", geeft Waelkens toe. "Het begon nog rustig, afgelopen vrijdag, met de bestelling van een 25-tal vlaggen. Die eerste lading konden we meteen meegeven. Maar ondertussen is de vraag enorm toegenomen en moeten we bijdrukken.  We maken deze week al elke dag zeker 80 Oekraïense vlaggen. En er komen nog elke dag bestellingen bij. We starten altijd met witte stof, die gaan we dan bedrukken in de kleuren van het land in kwestie. We kunnen vrij veel produceren tegelijk, waardoor wij redelijk snel tussen andere bestellingen door de Oekraïense en de vredesvlag kunnen printen. Het is een beetje schuiven in de planning, maar dat is niet onoverkomelijk."

De eerste bestellingen kwamen uit Wallonië. "Ondertussen zijn ook al veel Vlaamse steden en gemeenten gevolgd", weet Benedicte Waelkens. "Knokke-Heist bijvoorbeeld bestelde 20 Oekraïense vlaggen. Kortrijk, Aalter, Ninove, Beringen, Luik en Namen hebben er ook gekocht.  En Gent bestelde heel recent een zeer grote vlag, om aan de Sint-Baafskathedraal te kunnen ophangen."

Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven

Volg ons op sociale media

Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?

Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.

Beschikbaar voor iOS en Android.