Tips om warm te blijven - Paarden

2021-11-29 08:24:20 By : Ms. Qiana Zhane

Bevroren tenen of een tintelend gevoel in je vingers. Wie kent niet de kou in de winter. Maar wat is er mooier dan op een warme paardenrug het prachtige winterlandschap te verkennen? Niets, als je er maar goed op voorbereid bent.

Warme voeten Het is een goed idee om je stal- of paardrijschoenen een of twee maten te groot te kopen, zodat je meer sokken over elkaar kunt aantrekken. Zorg ervoor dat je schoenen waterdicht en ademend zijn. Strakke schoenen veroorzaken eerder koude voeten. Je voeten zullen ook sneller bevriezen als je natte sokken draagt. Daarom zijn waterdichte sokken handig. Deze laten je voeten ademen, maar beschermen tegen kou en regen. Heb je nog koude voeten? Beweeg dan. Als je op je paard zit, stap dan af en loop een stukje naast je paard. Of doe een wollen, warme binnenzool in je laarzen tegen vocht en kou. Helpt dit alles niet? Plak dan een warmtesticker onder je sok.

Warme handen Paardrijden met vingers als ijsblokjes is moeilijk. Handschoenen of wanten van fleece, neopreen of thinsulate zijn lekker warm. Heb je ondanks een paar dikke handschoenen toch koude handen? Leg ze dan onder het zadeldek van je paard of onder de manen. Of sla met je armen voor een goede bloedsomloop.

Hoofd Neem de warme muts mee die je in de stal draagt ​​als je een ritje gaat maken. Als je tijdens een pauze je muts afdoet, blijven je oren lekker warm. Want via je hoofd verlies je de meeste warmte, zo'n dertig tot veertig procent. Het dragen van een hoed helpt ook tegen koude voeten. Ook heb je dunne helmmutsen die je gewoon onder je pet kunt dragen. Of kies je voor een paar fijne oorkappen, dan hebben je oren helemaal geen last van kou.

Huid In de winter bevat de lucht weinig vocht. Hierdoor kan de bovenste laag van je huid snel uitdrogen. Je krijgt vaak een droge, ruwe huid en gesprongen lippen. Tijdens een trektocht is het verstandig om over je huid te wrijven. Vaak wordt vaseline gebruikt, maar daarmee smeer je je poriën waardoor de huid niet meer kan ademen. Gebruik een huidzalf die je poriën niet afsluit en je huid beschermt tegen regen, wind en kou. Een lipcrème is ook altijd handig om op zak te hebben.

Warm lichaam Het dragen van lagen is erg belangrijk om warm te blijven. De eerste laag voor vrouwen is een goede, zweetafvoerende sportbeha. Het is verstandig om er thermisch ondergoed over te doen (voor mannen is dit de eerste laag). Dit thermisch ondergoed voert je transpiratievocht af. Gebeurt dit niet, dan blijven je kleding en huid nat, waardoor je met minder inspanning vochtwarmte verliest. En dan krijg je het heel koud. Afhankelijk van de kou kun je een extra laag over je thermoondergoed aantrekken. Draag dan kleding van een vochtafvoerende stof, zoals polartec fleece of gore-tex. Kies geen katoen, want deze stof houdt vocht vast waardoor je het koud krijgt. Als laatste laag trek je een water- en winddichte winterjas aan. Het is verstandig om felgekleurde kleding te dragen zodat je eerder gezien wordt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.