Smeren kun je leren: dit is de juiste volgorde van je skincare-routine - LINDA.nl

2022-04-21 07:55:52 By : Mr. Allen Ai

We snappen het: al die verschillende huidverzorgingsproducten zijn nogal overweldigend. Wanneer gebruik je een serum en wanneer een toner? Hoe zit het met crèmes en SPF? Ontdek de juiste volgorde van je skincare-routine.

Smeer van dun naar dik, is de stelregel.

Vooropgesteld: je hoeft niet elke stap braaf te volgen – doe wat bij jou past en wat jouw huid nodig heeft. Maar doorloop de stappen wel in déze volgorde. 

Heel belangrijk: je gezicht reinigen voor je gaat slapen. En dat is iets anders dan alleen je make-up eraf halen. Kies voor een milde reiniger, gebruik lauwwarm water en dep je gezicht droog in plaats van te wrijven. Ook in de ochtend is het goed om je gezicht te wassen, zeker als je last hebt van puistjes.

De volgende stap is de toner. Oftewel, een vloeibare vochtinbrenger die ervoor zorgt dat je huid er fris, glad en gehydrateerd uitziet. Voelt als water, maakt veel verschil. Kies wel eentje zonder parfum, kleurstoffen, alcohol en andere irriterende stoffen.

Even voor de zekerheid: exfoliant is niet hetzelfde als een scrub met harde korrels. Wél is het een product op basis van zuren dat ervoor zorgt dat dode huidcellen makkelijker loslaten. Een exfoliant gaat onder andere tekenen van huidveroudering en puistjes tegen. Laat je goed adviseren over welke exfoliant je voor jouw huidtype gebruikt. Begin met één keer in de drie dagen de exfoliant ’s avonds aanbrengen, en bouw op tot elke avond (en eventueel ook ’s ochtends).

Heeft je huid wat extra’s nodig? Dan is dit het moment om een serum of (spot) treatment te smeren. Een serum heeft een hoge concentratie aan actieve ingrediënten. Kies ook hier weer voor eentje die bij jouw huid past. Je kunt er meerdere combineren. Ook dan geldt: van dunne naar dikke substantie.

Laat je serum tien minuten intrekken voordat je aan je crème (stap 5) begint. Je kunt ervoor kiezen om het serum om de dag af te wisselen met de exfoliant van stap 3, of bijvoorbeeld de exfoliant in de ochtend en het serum in de avond te gebruiken.

Tot slot is het belangrijk om je huid te hydrateren met een moisturizer of dag- of nachtcrème. Een hydraterende crème legt namelijk een laagje over je huid waardoor het vocht in de huid minder makkelijk kan ontsnappen. Smeer ‘m ook voor je gaat slapen, want ’s nachts raak je meer vocht kwijt dan overdag. Vul je moisturizer overdag aan met een zonnebrandcrème of gebruik een dagcrème met SPF, om je huid tegen de zon te beschermen. Kom je veel buiten? Smeer dan om de twee uur.