Rust gezocht aan het meer van Como - De Zijderoute - Dolcevia.com

2022-05-29 07:40:08 By : Ms. Ivy Xing

Como werd altijd al geprezen om het landschap en inspireerde grootheden van Leonardo da Vinci tot Winston Churchill. Da Vinci zou elementen van het landschap van de streek verwerkt hebben in zijn schilderijen. Het grote Lago di Como is natuurlijk vooral beroemd geworden als populair vakantieoord van beroemdheden, maar er zijn toch nog heel wat verborgen juweeltjes die nog ontdekt moeten worden. De villa's aan de oevers van het meer bieden bijna allemaal prachtige tuinen om in te wandelen en in het voorjaar schitterende bloesems in alle pasteltinten die je je kunt voorstellen. Maar het zijn juist die prachtige bloesems die de inspiratie werden voor zoveel zijde dat door de eeuwen heen in Como werden vervaardigd.

Ontdek hotelaanbiedingen in Como op Booking.com

Luxe vakantiehuizen in Italie by Marriott Homes & Villa's

Het Comomeer lijkt in eerste instantie nogal mondain, en ja, het is ook erg mondain, als je in Como aankomt zul je waarschijnlijk meer Ferrari's en andere luxe auto´s tegenkomen dan je thuis in een maand ziet, dus is het misschien wel prettig om te weten dat het meer ook wel aan Low Profile doet. Clooney's aanwezigheid heeft naar verluidt een stroom van andere celebrity bezoekers en would-be villa-eigenaars aangetrokken. De Comaschi bekijken dit alles met gemengde gevoelens. Ze zijn blij dat vers geld hotels nieuw leven inblaast en statige panden restaureert. Maar ze weten ook dat gentrificatie en de toevloed van beroemdheden ten koste gaan van meer verkeer en, nu dramatisch opgeblazen prijzen voor onroerend goed. 

Villa d'Este - Season opening & closing from Villa d'Este on Vimeo.

In 1568 bouwde kardinaal Tolomeo Gallio wat waarschijnlijk het beroemdste gebouw aan het meer is  zou worden, nu bekend als de Villa d'Este (niet te verwarren met Villa d'Este, het 16de-eeuwse UNESCO monument en villa in Tivoli bij Rome).  Hoewel beiden als residentie dienden van de aristocratie - prinsen, markiezen, sultans en tsaren. Het hotel is nu een van de meest beroemde hotels ter wereld en als een kamer niet volstaat, willen ze je ook wel een van de 19de eeuwse villa's verhuren op het landgoed van 10 hectare: Villa Cima aan de oever van het meer, Villa Malakoff, Villa Garrovo en het Mozaïekhuis in het park, allen voorzien van hoteldiensten. Het Mozaïek Huis is onlangs gerestaureerd en heeft nu toegang vanaf de eigen binnenplaats.

De hoofdindustrie in Como is ondanks het bloeiende toerisme, het vervaardigen van zijden stoffen en kleding. Como levert aan alle modehuizen van NYC, Parijs tot het nabijgelegen Milaan. Hoewel het zware werk van het kweken van de vraatzuchtige en kieskeurige zijderupsen na de Tweede Wereldoorlog Italië verliet en terugkeerde naar China, blijft Como wel de plaats waar het eindproduct wordt gemaakt. Vandaag zijn er in Como en de omringende plaatsen meer dan 800 bedrijven die zich met de zijde- en textielhandel bezighouden. Ze doen bijna alles nog in Como, van de fabricatie, bedrukken, verven, ontwerpen tot de verkoop. Omdat de productie van zijde voor de massamarkt de laatste twee decennia grotendeels naar China is gemigreerd, concentreert Como zich op de luxe markt. 

De geschiedenis van de zijdeproductie in deze streek rond het meer van Como gaat terug tot de 15de eeuw en het is daarom zeker een aanrader om een bezoekje te regelen in een van de oudste zijdefabrieken van deze streek. Nog steeds worden hier meesterwerken gemaakt die over de hele wereld worden geëxporteerd. Het is meer dan technische vaardigheid en meer dan mode: dit is echte kunst. 

Mantero werd in het jaar 1902 opgericht en is nog steeds een van de topmerken voor zijde in de wereld. De modeliefhebbers zullen geïnteresseerd zijn in een bezoek aan de historische fabriek van Mantero die in Grandate staat (op 15 minuten rijden van het centrum van Como). Een ander historisch merk voor zijde is Frey en werd nog vóór Mantero opgericht, in het jaar 1899. De producten van dit merk zijn ook verkrijgbaar in Fino Mornasco, Cernobbio en Bellagio, de bekende steden van deze streek.

Ruim 23.000 Comaschi, zoals de inwoners van Como heten, werken in deze bedrijfstak. Als je een zijden sjaal, stropdas, blouse of jurk bezit van een willekeurig bekend modehuis, van Armani tot Zara, is de kans groot dat de zijde uit Como komt. Het was in 1400 toen Ludovico Sforza, de hertog van Milaan, besloot moerbeibomen rond het Comomeer te planten om er zijderupsen mee te voeden. Het interessante van de zijderupsen is, dat ze alles kunnen eten, maar dat ze alleen zijde produceren als ze gevoed worden met moerbeibladeren. Je komt sporen van de handel in zijde overal tegen in en rondom de stad Como, langs de grote winkelader Via Vittorio Emanuele II met de luxe boetieks, op Piazza Cavour, een grote warenhuis met zijdeproducten en net buiten de stadsgrenzen 

Het Como zijdemuseum is geheel gewijd aan tentoonstellingen en activiteiten die met zijde te maken hebben. Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid de verschillende stadia van de zijdeproductie te leren kennen zoals het weven en het bedrukken. Het museum vertelt de geschiedenis van de zijde in Como, je ziet allerlei weefmachines maar ook kleding en textiel. Het zijdemuseum ligt in Via Castelnuovo, vlak bij het treinstation Como Borghi.

Natuurlijk is het Comomeer een van de meest bezochte plaatsen ter wereld en het trekt elk jaar zoveel toeristen dat je snel gaat snakken naar een rustig plekje waar je je goed kunt ontspannen en dat is mischien niet in Como, Bellagio, Comacina of Cernobbio. De oevers zijn hier werkelijk bezaaid met luxe villa's en hotels en het is mooi en fascinerend maar eigenlijk te druk!

Naast de bekende plaatsen aan het Lago di Comozijn er onbekende juwelen die eigenlijk alleen bij de plaatselijke bewoners bekend zijn, zoals mijn vriend en masterchef Enrico Derflingher die woont in zo'n gehucht. Mandello del Lario   een klein dorp dat onder de gemeente Lecco valt.  Hij kookt voor Villa Laria, een 5 sterren resort hotel aan de oevers van het meer, legt hij mij uit.  Hij kent de buurt als geen ander, zoals het  pad naar een bankje op de Alpe di Mezzedo, bijna 1000 meter boven de zeespiegel, het duurt wel bijna twee uur om er te komen met een wandeling over de Sentiero del Viandante, maar dit is wel een van de mooiste wandelroutes rondom het meer en slingert door de heuvels boven de plaats Lecco. Van dit uitzichtpunt heb je een schitterend uitzicht over beide takken van het meer en Bellagio.

Het Pad van de Olijfboom is nog zo´n fantastische wandeling die zich over 8 km uitstrekt langs de oostelijke arm van het meer, ten zuiden van Bellagio. Op deze steile helling van de berg die zich soms direct in het water van het Comomeer stort, vinden we verschillende paden die de gehuchten Onno, Vassena en Limonta doorkruisen, oude dorpjes waar je nog mooie Romaanse kerkjes vindt.

Je komt al een heel eind met een  goede wandelkaart of misschien ga je met een lokale wandelgids op stap, die waarschijjnlijk nog veel mooie paden kent langs de oevers van het meer.  Ga in ieder geval nooit op onderweg zonder een decadente picknickmand volgepropt met typisch Lombardisch gepekeld vlees en verse kazen.  

Careno is onzichtbaar vanaf de hoofdweg die naar Bellagio leidt, en kan alleen vanaf het Como meer worden waargenomen. Aan het eind, op een paar passen van de pier liggen twee bijzondere attracties. Een trattoria in echte oude stijl, waar je de plaatselijke lekkernijen kunt proeven. Net ervoor vind je een prachtig Romaans kerkje dat je alleen kunt bezoeken als je de sleutels vraagt aan het echtpaar van de trattoria.Trattoria del Porto  26 Via Del Pontile, 22020 Careno CO - +39 031 910195  

Il Rudere is het toevluchtsoord van de in Como geboren schrijver Giuseppe Guin. Het huis ligt tussen mooie, schilderachtige en kleurrijke dorpjes aan het meer en is een oud tolhuisje van steenhouwers uit het eind van de 19de eeuw.  Na jaren en jaren van verbouwingen en restauraties verwelkomt Giuseppe gasten in zijn berghut aan het meer dat alleen bereikbaar is via "La Trappola", zijn persoonlijke houten gozzoboot.

Het huis is gevuld met vintage voorwerpen en meubels die het verhaal vertellen van de streek, die behalve de plaatselijke geschiedenis en het landschap ook als inspiratiebron dienen voor zijn boeken. Deze schuilplaats heeft een zekere magie, een rustgevend plekje om te ontsnappen en je onder de plaatselijke bevolking te mengen. Dit alles wordt nog eens extra geaccentueerd door Giuseppe's verhalen - vraag hem naar de geschiedenis en je zult zien dat zijn ogen gaan oplichten. Het is een eenvoudige plek om van het leven op zijn best te genieten: te luieren in een comfortabele stoel in de tuin met een zacht briesje dat van het meer komt en het geluid van de golven en eendjes, een glas rode wijn in de hand en een gevoel van vrede en rust omringt je.

Een gehucht met weinig huizen, een kasseienweg, een kleine haven met kleurrijke bootjes en slechts één gezellig restaurantje. Pescallo ligt op hetzelfde uitsteeksel als Bellagio, de wereldberoemde parel van het Lago di Como, maar verscholen aan de andere kant, met uitzicht op de Lecco-tak waar je eeuwig het adembenemende schouwspel van de Grigne kunt bewonderen. Het ligt dus aan de andere kant van Bellagio, de "kant" van de connaisseurs. Echt ver van alle drukte, slechts een paar stappen verwijderd van de plaats die het meest bezocht wordt door het massatoerisme.

Hier in Rezzonico, één van de mooiste dorpen langs het meer, komt slechts een enkeling. Het ligt ten noorden van de meest bekende routes, echte bergen op de achtergrond die tot in het voorjaar bedekt blijven met sneeuw. Pas op. het waait hier bijna altijd en tijdens de winternachten kun je de wind horen huilen in de kleine straatjes van het dorp. Er is een middeleeuws kasteel dat zoveel verhalen te vertellen heeft, maar daar is in deze korte tekst niet aan te beginnen. Vlak naast het kasteel begint een pad, ga het gerust ontdekken, aan het einde word je beloond met een van de mooiste stranden van het meer dat bijna niemand kent.

Je kan Piazzaga, een klein gehucht in de buurt van Torno, alleen te voet bereiken, langs een muilezelpad waar je nog ontdekkingen van historisch en archeologisch belang kan doen. In het hele gebied liggen nog zwerfkeien die in het Quartair zijn meegesleurd door de gletsjers die het Comomeer hebben gevormd. Sommige lijken te zijn uitgegraven en bewerkt om te gebruiken bij de graftombes voor de heersers van het gebied. Enkele voorbeelden van deze buitengewone "massi avelli" zijn te vinden langs het pad dat naar de Cascine Negrenza leidt. Het uitzicht op de graven, gelegen in bossen van eeuwenoude kastanjebomen, is indrukwekkend. Bekijk hier een van de leukste wandelroutes rondom Piazzaga. Torno (205 m) naar Piazzaga (565 m) en Montepiatto (620 m) https://www.comoanditslake.com/hike-torno-montepiatto.htm

Pigra (what's in a name) is klein en ligt op een paar km van de oevers van het Comomeer maar ligt vlakbij de Greenway fietsroute.  De Come and Go kabelbaan (bifunekabel) die de gemeente Pigra met de gemeente Argegno verbindt, werd in 1971 in gebruik genomen en in juli 2011 geheel vernieuwd. Het traject van de kabelbaan is fascinerend, in vier minuten overbrug je 650 m hoogte verschil met een gemiddelde helling van 71% en een snelheid van 5 meter per seconde. De kabelbaan is een onmisbaar vervoermiddel voor de bewoners van het gebied, omdat je hiermee snel Argegno en de steden aan het Comomeer kunt bereiken. In de zomermaanden wordt de kabelbaan door wandeltoeristen gebruikt om Pigra te bereiken. Ze komen hier om het schitterende panorama te bewonderen te wandelen op de berg Galbiga en de Alpe van Colonno. Een aanrader in Pigra is een bezoek aan Il Cason, het grote huis waar zich het hoofdkantoor van de Pigra Arbeiders Vereniging bevindt (Pigra betekent in het Italiaans 'lui'). Het is nu een museum van een van de eerste cooperatieven. Het gebouw ligt in het hart van de stad en op de begane grond bevond zich de zuivelfabriek, op de eerste verdieping theaterzaal en een vergaderzaal, op de tweede verdieping de crèche, de scholen en het archief van de stad. 

Ontdek hotelaanbiedingen in Como op Booking.com

Luxe vakantiehuizen in Italie by Marriott Homes & Villa's

Wist je dat dit heel veel kan verschillen van regio tot regio, zelfs van streek tot streek. Uiteraard kun je altijd van een toeristenmenu kiezen maar de variatie van de Italiaanse keuken is een ontdekking op zich. In dit artikel vind je alle specialiteiten en traditionele gerechten opgesomd per regio. Dit zijn de gerechten die je in een goede trattoria of restaurant op het menu zult zien staan.

Ga je naar Italië? Vergeet niet dat je een Green Pass of een negatieve test op zak moet hebben voor alle evenementen, musea en restaurants. Evenement bijwonen of museumbezoek? Verifieer altijd of je niet vooraf moet reserveren. Voor meer informatie ga je naar onze speciale pagina over Reizen tijdens Corona. 

Deze cookies zijn nodig om het surfen op onze website en het gebruik van de functies van de website mogelijk te maken.. Je kunt deze cookies uitschakelen in uw browserinstellingen. Hou er rekening mee dat dit de de functionaliteit van de site kan beperken.

Deze cookies verzamelen informatie over het surfgedrag van bezoekers op onze website. Zo kunnen wij de structuur, navigatie en inhoud van de website voor jou zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken.

Over links op Dolcevia.com: De redactie is onafhankelijk maar we zijn ook kritisch. Bevelen we een bedrijf aan dan kan je ervan uit gaan dat het volgens onze (hoge) maatstaven, goed is. Uitzondering zijn de rubrieken onder agriturismo, dit zijn soms betaalde links. Wanneer dit niet het geval is staat er een Booking.com link bij. 

Bijzondere tips voor je vakantie aan de Middellandse Zee, recepten uit de mediterraanse keuken en exclusieve kortingen. Nu met 25% korting kassakorting in onze webshop! 

Vul hieronder alle gegevens in. Een medewerker neemt z.s.m. contact op over eventuele kosten en details.