Roos Vonk: Kleurenblindheid bestaat niet

2021-12-14 17:31:04 By : Mr. kevin xu

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in.

Weer slecht nieuws voor de toch al drukke ziekenhuizen: volgens het kabinet kunnen ruim een ​​miljoen zzp'ers het zat worden.

Op het volksfeest Volt doet de mening van een lokale afdeling er niet toe

Facebook komt naar Zeewolde en dat ga je niet leuk vinden

Britse conservatieven willen burgers hun staatsburgerschap ontnemen

Hans Janmaat zou jaloers zijn

Kabinet Rutte IVus op het perron

Hoe oprecht het ook bedoeld mag zijn, zeggen dat je kleurenblind bent illustreert vooral een gebrek aan inzicht in hoe discriminatie en vooroordelen werken en gaat voorbij aan de grove ongelijkheid tussen zwart en wit in onze samenleving.

Het dispuut tussen Ockje Tellegen (VVD) en Sylvana Simons (BIJ1) begon met de opmerking van Caroline van der Plas (BBB) ​​dat ze 'geen kleuren ziet'. Blijkbaar (dit is niet te zien op de video) lachte of snoof Sylvana Simons minachtend, waarna een ander presentje, Harm Beertema (PVV), zich naar haar toe boog en buiten de microfoon vroeg waarom ze zo haatdragend was tegen blanken. "Waar komt die haat vandaan?" het klonk. Simons vond dit intimiderend en stak haar hand op om een ​​motie van orde op te heffen, maar de voorzitter wilde dat niet. De rest is te zien op de video (vanaf ca. 1:45):

Er zijn veel mogelijke discussiepunten in dit materiaal, waaronder: of woorden als "onveilig" en "intimiderend" soms iets te lichtvaardig worden gebruikt, of voorzitter Tellegen een motie van orde had moeten geven, of ze misschien behoefte heeft aan een vakantie, en of het verstandig of laf was dat de anderen zouden zwijgen. Allemaal zaken waar je het over oneens kunt zijn. Maar aan één ding kun je dat niet doen: de reden, Van der Plas' uitspraak 'Ik zie geen kleur'. Ze zegt dat ze kleurenblind is.

Er zijn meer mensen die dat van zichzelf zeggen (zoals er ook mensen zijn die zichzelf omschrijven als 'genderblind'): 'We zijn allemaal maar mensen, zo zie ik het.' Hoe oprecht het ook bedoeld is, het illustreert vooral een gebrek aan inzicht in hoe discriminatie en vooroordelen werken en gaat voorbij aan de grove ongelijkheid tussen zwart en wit in onze samenleving. Onderzoekers op dit gebied beschouwen 'kleurenblindheid' dan ook als een vorm van subtiel racisme, al dan niet opzettelijk. Indeling doen we vooral onbewust naar huidskleur en heeft ook onbewuste effecten (zie ook mijn boek De eerste indruk). Je merkt dus niet dat je dat doet. Je denkt dat je indrukken en oordelen over mensen alleen gebaseerd zijn op wat ze doen en wat ze zeggen, en je realiseert je niet dat al je percepties gekleurd zijn door de achtergrond van de stereotiepe groepen waartoe ze behoren.

Door dit te ontkennen, wordt racisme in de samenleving in stand gehouden. Om ongelijkheid aan te pakken moet je immers eerst erkennen dat ze er is. Op basis van een overzicht van verschillende onderzoeken concluderen onderzoekers dat 'kleurenblindheid' op subtiele wijze racisme en ongelijkheid tussen zwart en wit versterkt. Professor Judi Mesman verwoordt het zo: 'Het vermijden van het noemen van kleur zendt een boodschap uit: dit is waar we het liever niet over hebben. Uit onderzoek blijkt dat het aannemen van kleurenblindheid de relaties tussen groepen in organisaties niet ten goede komt.'

De claim van kleurenblindheid wordt daarom gezien als een vorm van verborgen racisme – net zoals er verborgen seksisme is, dat vaak veel schadelijker is omdat je er de vinger niet op kunt leggen. Als mensen ronduit zeggen dat vrouwen inferieur zijn aan mannen of mensen van kleur aan blanke mensen, kun je het tenminste bespreken. Maar aangezien dat soort expliciete discriminatie sociaal ongewenst is in onze samenleving, zijn vooroordelen ondergronds gegaan - waar hun potentiële schade veel groter is.

Als sociaal psycholoog lijkt het mij meer dan terecht dat Simons wilde protesteren tegen de opmerking van Van der Plas. Of ze dat correct heeft gedaan en of ze daar destijds de ruimte voor had moeten krijgen, weet ik niet: het hangt ervan af wat het geldende protocol is in zo'n gesprek. Laten we hopen dat voorzitter Tellegen dat weet.

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.