Mysterie opgelost: dit is wat Napoleon in Gouda heeft veranderd - indebuurt Gouda

2022-07-23 09:36:50 By : Ms. vicky zhang

Hoor je Napoleon, dan leg je misschien niet direct de link met Gouda. Toch heeft hij veel invloed gehad op de stad en hoe Gouwenaars leven. Kijk maar eens mee!

Beeld je het volgende in: als iemand vraagt waar de Markt in Gouda is, kun jij dat makkelijk vertellen door te zeggen door welke straten diegene moet lopen. Dat komt door Napoleon. De Fransman vond het verwarrend dat er op veel plekken geen straatnamen waren en verplichtte gemeenten om deze in te voeren.

Niet alleen de straatnamen zijn ingevoerd door Napoleon: voor zijn komst kende Nederland nog geen meter of kilogram. Dat hield in dat Nederlanders die bijvoorbeeld een lap stof kochten, dit maten aan de hand van dagelijkse objecten. Denk aan de grootte van een voet. Hoewel het voor sommige Gouwenaars prima werkte, vond Napoleon het onhandig. Hij voerde daarom voert standaardmaten in. Ook bepaalde hij hoe zwaar één kilo is.

Wie was Napoleon Bonaparte ook alweer?

Napoleon wordt in 1769 geboren op het Franse eiland Corsica. Hij is van adel en kan mede daardoor studeren aan de militaire academie. Op 16-jarige leeftijd wordt hij benoemd tot tweede luitenant. Na de Franse Revolutie, waarbij de koning zijn macht verliest, wordt Napoleon steeds populairder. In 1799 kroont hij zichzelf tot keizer.

Hierna probeert hij zijn rijk groter te maken. In verschillende landen vechten de troepen van de Franse keizer. Onder andere Nederland, België en (delen van) Italië worden ingenomen. Zijn populariteit neemt snel af vanwege de vele regels en het geweld. Toch wordt hij pas jaren later, in 1815, verslagen bij de slag van Waterloo.

Daar blijft het qua veranderingen niet bij: de Franse keizer vindt het onhandig dat iedereen met zijn koets midden op de weg rijdt. En dus moeten alle Nederlanders dankzij Napoleon rechts rijden. Ook het invoeren van een achternaam zoals Cabout komt uit zijn koker. En misschien wel de grootste verandering in Nederland: de rechterlijke macht wordt gewijzigd.

Napoleon is niet overal in Nederland geweest, maar bracht wél een flitsbezoekje aan onze stad. “Napoleon bezocht Nederland om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de verdedigingswerken”, vertelt Goudoloog Henk van Rookhuijzen in een eerder artikel op indebuurt. De keizer was onderweg naar Amsterdam en reisde vanuit Kralingen. Gouda is de eerstvolgende halteplaats. “Het Goudse vroedschap dacht, in haar onovertroffen waan van eigendunk, indruk op Napoleon te kunnen maken”, vertelt Henk.

“Onze Maire (burgemeester) Van der Does dacht Napoleon in een zeer kort tijdsbestek driemaal toe te moeten spreken: bij de Rotterdamsche Poort (ook wel Waterpoort geheten), bij het Stadhuis en bij de Sint-Jan. Geen enkele speech is gehouden. Napoleon had geen tijd. Hij groette de Maire en gaf zijn koets de sporen. Dus een bezoek aan Gouda werd in een split second afgedaan.”

Bron: NPO Kennis / Canon van Nederland / OM / Historiek / Die Goude

Het tweedaagse bezoek van keizer Napoleon Bonaparte aan Rotterdam in oktober 1811 schijnt een groot succes te zijn geweest. Tenminste,…

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Gouda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Gouda.

Feest in Gouda! Dit evenement wil je niet missen

Aangeboden door Mozaïek Wonen

Altijd op de hoogte van het nieuws van Gouda: zo mis je niets

Blijf op de hoogte van alles uit Gouda

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden