Koningin Máxima in kleurrijke outfit op Prinsjesdag 2022

2022-10-15 08:21:27 By : Mr. Jack Wu

Geheel overwacht verscheen de koningin in een look van de Marrokaans-Nederlandse ontwerper.

Maandag waren ze nog in Londen voor de begrafenis van Queen Elizabeth II, vandaag verschijnen koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Den Haag voor de troonrede tijdens Prinsjesdag. Wat de koning daar vertelt is cruciaal voor de rest van Nederland, maar wat koningin Máxima draagt is bijna net zo belangrijk. Bijna hè!

Op de derde dinsdag van september in 2022 ziet Prinsjesdag er flink anders uit dan normaal. Allereerst de locatie: traditiegetrouw leest koning Willem-Alexander de troonrede voor in de Ridderzaal. Wegens renovatie van het Binnenhof is het geheel verplaatst naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ook kwamen Willem-Alexander en Máxima niet aan in de Gouden Koets, maar arriveerden ze in de Glazen Koets. De restauratie van de Gouden Koets is al lang en breed voltooid, maar een aantal onderdelen van de koets staan ter discussie, omdat ze refereren naar het slavernijverleden. Of de Gouden Koets überhaupt ooit nog in gebruik wordt genomen is nog maar de vraag. Beter van niet, als je het ons vraagt. Ook leuk om te benoemen is dat dit de eerste Prinsjesdag is waar kroonprinses Amalia ook aanwezig is, nu ze de magische leeftijd van 18 jaar bereikte vorig jaar december.

Genoeg over de serieuze zaken van deze belangrijke dag; tijd voor modepraat. Want wat draagt de kroonprinses? En vooral, waarin verschijnt onze koningin? Nou, Máxima verraste ons dit jaar in een grijsblauwe jurk met shawl-halslijn van de Marrokaans-Nederlandse ontwerper Mohamed Benchellal. De designer maakt al jaren internationale furore, maar is nog nooit eerder gedragen door de koningin. Zal de koningin dan toch geluisterd hebben naar ons advies om meer Nederlandse ontwerpers te dragen?

De jurk en sjaal is gemaakt van een gerecyclede air-mesh/neopreen-stof en combineerde ze met handschoenen, een hoed en clutch in dezelfde grijsblauwe kleur. Geheel volgens tradities draagt ze ook het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.