'Kledingproductie met minder chemicaliën, water en energie is allang mogelijk' - Textilia

2022-07-23 09:40:27 By : Mr. danny ma

Het verven en finishen van textiel en kleding vergt grote hoeveelheden water, energie en chemicaliën. Volgens een rapport van Green Cross is tot 20% van de totale industriële watervervuiling afkomstig van de textielindustrie. Die vervuiling treft vooral de mensen in de productielanden.Zij moeten het immers drinken en hun gewassen ermee laten groeien.

Ook op de consument heeft het effect. De kleding die wij op ons huid dragen kunnen stoffen bevatten die een risico vormen voor je gezondheid. De toepassing van chemicaliën in kleding staat al onder streng toezicht. Zo zijn volgens EU-reglement REACH bepaalde textielverven verboden. Dat is beter voor degene die de kleding maakt en voor degene die de kleding draagt.

In het kledingconvenant hebben kledingbedrijven beloofd dat ze afspraken maken met leveranciers over het gebruik van en de omgang met chemicaliën, met name in de landen waar het slecht geregeld is. Verder moeten modemerken informatie opvragen bij leveranciers; verbeteringen toepassen (vanaf de ontwerpfase) en waar mogelijk de stoffen certificeren.

Klinkt onmogelijk? Veel bedrijven bewijzen dat het (deels) al kan.

Lijst van bedrijven die het Convenant Duurzame Kleding en Textiel hebben getekend.

Meld je hier aan voor het Convenant Duurzame Kleding

Fotocredit: © NRDC/ Julia Bovey (CC BY-ND 2.0)