Kleding met een verhaal gezocht voor foto-expositie Museum Dokkum | Omrop Fryslân

2022-04-21 07:57:12 By : Ms. Wang Chaars

Museum Dokkum zoekt voor een fototentoonstelling kleding die gemaakt is van gebruikt textiel. Het is de bedoeling te laten zien dat je creatiever met kleding om kunt gaan.

Hoe arm mensen vroeger ook waren, ze gingen wel efficiënter en creatiever met hun kleding om. Als voorbeeld noemt Myrthe Westra van het museum een doopjurk gemaakt van een trouwjurk.

Kleding wordt tegenwoordig snel geproduceerd en ook weer weggegooid. We moeten een stapje terugdoen en zien hoe mensen het vroeger deden, volgens Westra. "Het is goedkoop om een paar sokken te kopen. Vroeger moest er gestopt worden. Dat we nu zoveel weggooien, is zonde."

Alles is welkom in het museum, als het maar gemaakt is van oude kleding. Mensen waren voorheen uit nood veel zuiniger met hun kleding. Sommige kinderjurkjes hadden brede zomen en grote naden. Die kon men uitleggen, zodat een kind in de groei lang met hetzelfde jurkje kon. Kinderkleding gemaakt uit kleding van volwassenen en textielstukken die nog niet zo lang geleden zijn gemaakt, zijn ook welkom, bijvoorbeeld een kussen gemaakt van lapjes stof van oude kleren.

Mensen die wat hebben, kunnen foto's opsturen naar het museum met het verhaal erbij. Dat laatste is ook heel belangrijk, want bij het museum wil men weten waar het textielstuk vandaan komt, van wie het is geweest en hoe het werd gebruikt.

Voor alle duidelijkheid: de kledingstukken zelf worden niet geëxposeerd, maar de foto's daarvan wel. De expositie met als titel 'Nijmakke âld' ('Nieuwgemaakt oud') is te zien vanaf 6 juni, zo is het de bedoeling, aldus Myrthe Westra.