Ketanji Brown Jackson schrijft geschiedenis als eerste zwarte vrouw aan Amerikaans Hooggerechtshof - Joop - BNNVARA

2022-07-31 01:02:15 By : Ms. Lily Zhang

COA staat 'op instorten'

Ketanji Brown Jackson heeft Amerikaanse geschiedenis geschreven door als eerste zwarte vrouw benoemd te worden tot het Hooggerechtshof. Donderdag stemde een krappe meerderheid van de Senaat voor de benoeming van Jackson. Alle Democraten stemden voor, gesteund door drie Republikeinen. 

Niet eerder in de tweehonderdjarige geschiedenis van het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten trad er een zwarte vrouwelijke opperrechter aan en als het aan de Republikeinen had gelegen, was dat er ook dit keer niet van gekomen. Tijdens de hoorzittingen haalden ze alles uit de kast om Jackson in diskrediet te brengen in een lastercampagne die overduidelijk door racisme was ingegeven. 

Het mocht niet baten. Uiteindelijk bleek de indrukwekkende juridische loopbaan van Jackson voldoende om te benoeming te verzegelen. Hoewel de Republikeinse senator Ted Cruz tot het laatste moment waarschuwde voor “de meest linkse opperrechter ooit”, zal Jacksons benoeming weinig veranderen aan de scheve machtsverhoudingen binnen het hof. Van de negen rechters, zijn er zes conservatief. Mede dankzij een campagne van de Republikeinen om een kandidaat van Barack Obama te blokkeren en de vrijgekomen plek vervolgens door Trump te laten vullen. 

Het stemresultaat werd in de Senaat bekendgemaakt door een breed lachende vicepresident Kamala Harris. Terwijl een groot deel van de senatoren in luid applaus uitbarstten, liepen enkele Republikeinen verontwaardigd de zaal uit.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Cool. Hele grote meid als ik lees wat ze heeft gedaan en een ijzer sterke presentatie. Wat ik mooi vind is dat het geen regelneuker is maar probeert rechtsbeginselen toe te passen in een veranderde samenleving.

De verhoren die hieraan vooraf zijn gegaan zijn ronduit schandelijk, de rep. hebben zich doen gelden als hoeders van tere kinderzieltjes, van het soort dat school shootings en kindbruidjes niet echt wereldschokkend vindt, en anders een congreslid Gaetz die verdacht wordt van child trafficking, mev. Brown Jackson heeft het waardig langs zich heen zien komen, dit is een ander kaliber dan een Amy Coney Barrett die zich al heeft geprofileerd als een reli extremist ter bestrijding van wat daar buiten valt, tel daarbij democraten die veel te bangelijk op republikeinse leugens reageren, het ziet er niet best uit volgens mij, de balans bij het hoog gerechtshof is ver te zoeken, of KBJ daar verandering kan brengen valt te bezien, dat ze zal doen wat ze kan, naar eer en geweten heb ik alle vertrouwen in.

Jammer dat racisme in de VS nog steeds zo'n dingetje is. Dingetje? Zeg maar gerust een ding. Een reuzending. Een olifant in de kamer. Twee olifanten eigenlijk, een zwarte en een witte. O nee, drie. In de porseleinkast zit nog een bruine. God dacht ooit dat dat goed was... Maar God bestaat niet meer. Die olifanten wel.

Maar die porseleinkast niet meer. Niet dat dat zo'n fijn ding was maar zorgde er wel voor dat iedereen noodgedwongen rekening met elkaar hield. Het liefst had ik dat rekening met elkaar houden gezien om de goede redenen maar hetgeen nu voltrekt (over elkaar heen banjeren) is nog destructiever (dan die kast).

Pashan Wat is volgens u het belang er van dat wij weten dat het u geen idee hebt hoe belangrijk dit voor u is, ik citeer: "Maar goed, ze zit er. Mooi, denk ik."

@Zandb, Ik weet op de cent nauwkeurig hoe belangrijk dit voor mij is: niet. In de jaren dat u zich nauwelijks onder controle kon houden bij het Trump bashen is aan de oostkant ellende op ons af gekomen. Niet in de gaten gehad he?

Fijn voor deze dame. Jammer dat het nog steeds nieuws is, er zitten namelijk al 3 vrouwen in het hooggerechtshof en ook al een zwarte man. Eigenlijk zitten er nu te veel zwarten in de het hooggerechtshof (2 van de 9), dat is een over-representatie van 100%. Het was beter geweest voor iedereen als er nog een latino-vrouw was bijgekomen, oh die is er al. Een latino-man dan, oh da's weer niet goed voor de man-vrouw verdeling. Moeilijk allemaal.

Je manier van denken is interessant. Benieuwd naar je bericht over overrepresentatie van witte mannen in, nou ja, zo'n beetje alles waar je aan de knoppen mag zitten. Je moet de SCOTUS ook ietsje tijdlozer zien, want de rechtspraak blijft heel lang relevant. Bijvoorbeeld Wade vs Roe is een zaak van 1973, dus al vijftig jaar , en dat is kort voor SCOTUS uitspraken. Dus de plakkerige handjes van de conservative white men blijven nog heel lang kleven, no worries.

@stock, het hooggerechtshof is inderdaad al een stuk verder dan een hele hoop andere instituties. Toch is dit gemêleerde gezelschap overwegend conservatief. Conservatief aan white men koppelen is een beetje ouderwets, zie SCOTUS.

Het is niet mijn land en ik heb er verder geen belang bij wie er in dat Hooggerechtshof zit. De vorige ronde heb ik met aandacht gevolgd, en ik heb me daar afgevraagd waarom iemand in vredesnaam zo'n functie zou ambiëren als dit is wat je voorland is. Iemand moet toch een enorme hekel aan je hebben als ze je voor deze functie voordragen. Maar goed, ze zit er. Mooi, denk ik.

"..en ik heb er verder geen belang bij wie er in dat Hooggerechtshof zit." Natuurlijk wel, het is ook in jou belang dat ook de rechtspraak daar gedepolitiseerd is. Bij landen waar dat niet het geval is is er wat mij betreft sprake van een democratisch defect. Binnen de EU (hoewel natuurlijk niet direct wat betreft ondemocratische uitwerking en balans te vergelijken) stellen we ons terecht teweer tegen die lidstaten die de weg van het politiseren van de rechtspraak kiezen. Het heeft wel degelijk invloed buiten de landsgrenzen en hoe landen de rechtstaat inrichten maakt wel degelijk -ook voor jou en mij- uit.

Aan haar ervaringen te zien heeft ze het verdient. Mooi dat zij deze positie mag bekleden, jammer van de enorme dikke politieke slijmlaag erover heen, maar dat is Amerika's eigen.

Ik ben hier blij mee. F*ck die republikeinse racisten

same Een Democraat kan geen racist zijn, begrijp uit u zo zorgvuldig gekozen woorden die ook nog eens zo indrukwekkend onderbouwd zijn.

"F*ck die republikeinse racisten" Hoewel ik seks voor de seks niet per definitie afwijs is mijn ondergrens wel degelijk daar waar in mijn ogen van menselijkheid géén sprake meer is.

Volgens mij heeft Donald Trump toch echt die mannelijke opperrechter van kleur benoemd. Met het racisme valt het dus wel mee. De kortsluiting ontstaat bij Marxisten van kleur. Wanneer je die aanvalt op zijn/haar/het Marxistische opvattingen gaan deze meteen racisme kwelen. In Nederland speelt dit probleem ook. De Marxisten gebruiken nu mensen van kleur om hun agenda er doorheen te drammen. Ga je er tegenin, dan wordt je als zijnde racist gecancelt.

@Youppie Grappig. Je voorziet de mensen die zich consequent opstellen tegen racisme van het label "marxist" definieert dat als probleem zodat je het eigen probleem (racisme) niet onder ogen hoeft te zien/ongemoeid te laten. En dat lichtje ging bij je zelf niet branden?

@Youpie Nee, T heeft alleen witte mensen benoemd, waaronder 1 verkrachter. Wie in de SCOTUS is Marxist? Stuur een link waaruit dat blijkt, niet dat vrijblijvende gel*l.

ZandB, mischien moet u zich eens in de materie verdiepen voordat u hier uw domme commentaarjes neer plempt. In amerika zijn het voornamelijk Republikeinen die zich verzetten tegen de benoeming van deze zwarte dame.

@MG1968-2: In heel erg vileine bewoordingen ben je mij voor racist aan het uitmaken. Ik weet niet veel, maar ik heb toch echt een vrouw met Afrikaans bloed door de aderen stromen. Ik heb ook erg veel oprechte vrienden van kleur. Je bent dus zeer abuis. Ik ben overigens wel een felle atheïst met een zeer grote allergie voor dogmatische drammers in het algemeen en aanhangers van de verschillende stromingen van het Evangelie van Marx in het bijzonder.

Same Als u de moeite zou nemen om duidelijk te maken dat u niet alle Republikeinen bedoelt maar alleen die, die deze mevrouw om haar zwart-zijn afwijzen, zult u mij niet horen.

'Terwijl een groot deel van de senatoren in luid applaus uitbarstten, liepen enkele Republikeinen verontwaardigd de zaal uit.' Het openlijk beleiden van racisme vinden Amerikanen blijkbaar geen probleem.

Al Gezien Hoe kunt u zien aan weglopen van die Republikeinen dat het hier om racisme gaat? Hebben ze dat naderhand zo verklaard of zo?

Jezus Zandbak, hou ‘s op met die quasi genuanceerde flauwekul. Er staat met koeienletters racist op hun voorhoofd, nou goed?!

@Zandb Nee daarvoor en eigenlijk sinds 2016. Disrespect is duidelijk, dat volgt uit de actie, de reden voor het disrespect zou dan gezocht moeten worden in de kritiek van de Republikeinen. En die is gebaseerd op racisme. (Trump zegt dat hij een vrouw wil benoemen (Reagan ook trouwens) en dat was geen probleem, Biden zegt dat hij een zwarte vrouw wil benoemen en dat is wel een probleem.)

@Karingen Dat was toch het verwijt van de republikeinen aan het adres van Jackson? En dat is toch wat Deja Vu bedoeld? Dat maakt de reactie van ZandB toch relevant en verdient toch niet het cynische 'genuanceerd'? Nee, de democraten (waar daar gaat het deja vu om) hebben niet op het voorhoofd getatoeëerd 'racist'. Of begrijp ik bij goed niet wat iedereen bedoeld. Zal dat wel zijn. System failure hier.

@karingin ' Er staat met koeienletters racist op hun voorhoofd, nou goed?!' Daar kun jij helemaal niet over oordelen.

Karin Weglopen bij iemands benoeming is niet helaas niet zo maar te interpreteren als 'racisme'. Dat kunt u als "quasi genuanceerd" wegzetten, Maar dat is wel iets heel zorgelijk te makkelijk. Overigens betekent dit niet, dat ik vind dat mensen met dit gedrag weg kunnen komen. Ik vind dat ze wel degelijk - en dan op z'n minst - bevraagd moeten worden op hun redenen om weg te lopen; opdat ze eerlijk de kans krijgen zich racistisch te betonen. Dat u meent dat u gedachten kunt lezen en op dezelfde wijze mensen o.g.v. vooroordelen mag veroordelen, dat wil nog niet zeggen, dat ik uw deelgenoot moet worden in dit soort zaken. Wanneer 'de adeldom' niet verplicht tot gedrag dat wezenlijk anders is dan dat van 'de schurken' schiet het niet echt op. Stokkickhuysen Klopt. Maar wel een beetje met de beentjes op de grond: Applaudisseren is blijkbaar geen racistische daad, weglopen wel. Hoe kritisch wil je zijn.

Ik heb wat korte fragmenten van die ondervraging in de Senaat gezien, als het niet zo triest was zou je van je stoel flikkeren van het lachen van de vragen die ze kreeg voorgelegd door de Rep's : " Do you think all white babies are racist?" Ja joh, en weet je wat je nog meer gemeen hebt met baby's? Het gebrek aan cognitieve vaardigheden

" Do you think all white babies are racist?" Racisten hebben vraag geframed als racistisch. Maar dat is natuurlijk niet zo. In onze beschaafde superieure bubbel klinkt de vraag hard en onzinnig. Maar in de Amerikaanse context waar veel meer rassenproblemen zijn dan hier ligt dat anders. De vraag stellen is juist niet hypocriet wegkijken racisme en de kandidaat in de gelegenheid stellen om precies te vertellen hoe er over dit soort kwesties wordt gedacht. En je mag er toch van uit gaan dat de geschikte kandidaat daartoe meer dan uitstekend toe in staat is en pluspunten kan scoren. Uiteindelijk hebben de Republikeinen Ketanji Brown Jackson de benoeming dan ook gegund terwijl ze natuurlijk liever een minder ''progressieve'' kandidaat hadden gezien. Dat de opperrechter van kleur is zou helemaal geen rol moeten spelen. Zo sneu dat racisten deze benoeming besmeuren met hun propaganda.

"Racisten hebben vraag geframed als racistisch." Racist framed die vraag als niet racistisch. "Zo sneu dat racisten deze benoeming besmeuren met hun propaganda." Er liepen racistische republikeinse senatoren weg en natuurlijk heeft volgens deze fascist links het weer gedaan. Voor jou is huidskleur duidelijk erg belangrijk.

Of de definitie van het woord ‘vrouw’….

@Arbeider What about black babies? Racisme is het verbinden van onterechte conclusies aan personen vanwege zijn kleur, en is zeker niet hetzelfde als 'kleur zien'. De vraagstelling is walgelijk, en dat hij beperkt wordt tot witte babies maakt het er niet beter op. En dat is nou de benadering van de mensen die willen wegkijken van racisme zoals Arbeider. de boel door elkaar gaan halen en dan de niet racisten gaan beschuldigen van racisme omdat kleur bij die mensen een rol speelt.

Kees is blijkbaar blij dat wel 3 hele Rep’s deze benoeming mogelijk hebben gemaakt…nah, geen plusje voor de rest van die assholes, maar Kees krijgt een halve…volgens mij is dat een unicum. Jammer dat de rest van je betoog weer zo lui rechtspopulistisch is en vol met bingotaal staat, dat kost je een halve makker. Maar vooral doorjgaan!

Leuke vrouw, alleen is dat tot op het bot afzeiken van kandidaten voor het SCOTUS geen vast 'ritueel' ?

"Leuke vrouw" zeg je. Wat is het wat haar een leuke vrouw maakt? Wat doet het er eigenlijk toe?

same Niets doet het ertoe, lijkt mij. Maar dat neemt ook niet weg dat Hernandez dit een leuke vrouw vindt, lijkt mij. Ik vraag u wat Hernandez dan volgens precies moet vinden, wat dan wel de moeite waard zou zijn.

@Sameoldshit Ze heeft een leuke uitstraling.

Ik weet het niet. De laatste voor haar was een witte man die door een vrouw (dus niet de Senaat) beschuldigd werd van verkrachting. Lang geleden, dus hij was veilig. DE SNL sketches met Mat Damon geven een aardig beeld van de vragen en de antwoorden.

@stokkick 'De laatste voor haar was een witte man die door een vrouw (dus niet de Senaat) beschuldigd werd van verkrachting. ' En 'opeens' was die beschuldiging daar, toevallig net toen Kavanaugh voorgedragen was voor het SCOTUS.