Grondwerken Oosterweel zorgen niet voor extra concentraties PFAS in grondwater, blijkt uit studie van VITO | VRT NWS: nieuws

2022-10-09 17:19:16 By : Ms. Bella wu

De grondwerken van de Oosterweelverbinding in Antwerpen zorgen volgens onderzoeksbureau VITO niet voor een verdere verspreiding van de PFAS-vervuiling. De krant De Tijd kon het rapport inkijken. "Het effect van de grondwerken is niet dat er bijkomende concentraties PFAS naar het grondwater worden verplaatst", zegt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken. Zowel Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) als bouwheer Lantis reageren tevreden. 

In april vorig jaar werden de grondwerken aan de Oosterweelverbinding stilgelegd door de Raad van State tijdens een spoedprocedure, nadat verschillende milieuverenigingen protest hadden aangetekend. Volgens hen zorgden de grondwerken ervoor dat de PFAS-vervuiling zich verder kon verspreiden.

Onderzoeksbureau VITO in Mol deed onderzoek naar de verspreiding van PFAS tijdens de grondwerken voor Oosterweel. "De belangrijkste conclusie is dat, door de werken, de belasting van het grondwater afneemt", zegt PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken. "Het effect van de werken is dus niet dat er bijkomende concentraties PFAS naar het grondwater worden verplaatst."

Maar bodemsanering blijft nodig, benadrukt Vrancken. "Dit betekent niet dat de grondwerken van Oosterweel leiden tot een volledige sanering. Er zal moeten bekeken worden, samen met bodemdeskundigen, welke sanering er in die zone nodig is. Maar de vraag was vooral of de werken een positieve of negatieve invloed hebben op de verontreiniging, en met deze berekeningen is aangetoond dat de verontreiniging vermindert door de werken."

Dit betekent niet dat de grondwerken van Oosterweel leiden tot een volledige sanering. Er moet bekeken worden welke sanering nodig is

De onderzoekers van VITO bestudeerden de invloed van de Oosterweelwerken op de verspreiding van PFAS in het grond- en bodemwater, en dus niet via stofdeeltjes in de lucht. Maar daar gebeuren al maanden metingen naar. "Er is sinds begin dit jaar een stofplan van kracht waarbij er continu gemeten wordt rondom de site of er stof verspreid wordt", verduidelijkt Vrancken. "Er is ook een stofmanager die dagelijks controleert of de maatregelen om stof te beperken, ook echt worden genomen. Zo wordt de stofproductie zoveel mogelijk onder controle gehouden en beperkt."

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert tevreden op het rapport. "Voor mij is het cruciaal dat we geen onnodige risico's nemen", zegt minister Demir. "Dit rapport toont wetenschappelijk aan dat er onze ambities voor ons leefmilieu en de gezondheid van de mensen te verzoenen zijn met het verderzetten van de werkzaamheden van het grootste leefbaarheidsproject van Vlaanderen. Maar uiteraard wil dit niet zeggen dat er geen bijkomende inspanningen moeten gebeuren. Ik zet onze constructieve dialoog met de verschillende milieubewegingen en het lokaal bestuur op het terrein verder." 

De studie ligt nu voor bij de Vlaamse regering en is overgemaakt aan Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding. "Dat onafhankelijke, wetenschappelijke experten nu bevestigen dat wij tijdens de uitvoering van de werken met verontreinigde gronden correct hebben gehandeld, doet ons deugd", zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. "De studie zal een belangrijk element zijn in het verdere debat dat erover zal worden gevoerd, maar het is te vroeg om te zeggen wanneer we zullen kunnen hervatten met de grondwerken", vult Lantis-woordvoerder Annik Dirkx aan. 

Momenteel zijn dus nog altijd werkzaamheden bezig aan de Oosterweelverbinding, maar Lantis werkt voorlopig niet met grond die vervuild is met PFAS. 

Schrijf je in op onze dagelijkse nieuwsbrieven

Volg ons op sociale media

Bent u getuige van een nieuwsfeit of hebt u zelf nieuws te melden?

Volg VRT NWS op uw smartphone of tablet via de VRT NWS-app.

Beschikbaar voor iOS en Android.