Gigi maakt duurzame en fashionable kleding: 'Slow-fashion vind ik heel belangrijk' - indebuurt Ede

2022-07-23 09:38:38 By : Ms. Zoe Zhou

Na een burn-out zegde Gigi (25) haar baan in de kinderopvang op om vervolgens te doen waar ze écht happy van wordt: duurzame kleding ontwerpen en creëren. Inmiddels heeft ze bijna een jaar haar eigen bedrijf By.GiGi. Het blijkt de beste keuze ooit: “Ik kan hier al mijn vrije tijd, energie en creativiteit in kwijt. Dat maakt mij heel blij.” 

Kleding ontwerpen en naaien heeft Gigi altijd heel erg leuk gevonden. “Iets creatiefs doen is echt mijn uitlaatklep. Ik ben altijd met mijn handen bezig, daar voel ik mij het fijnst bij. Van tekenen tot kleurboeken en kaarten borduren. Ik ben een beetje een oma wat dat betreft. Dat vindt mijn man altijd heel bijzonder, maar zo zit ik nu eenmaal in elkaar”, lacht ze. Toen ze een halfjaar met een burn-out thuis zat realiseerde ze zich dat ze niet gelukkig meer was in haar werk bij de kinderopvang. Ze wilde iets doen met haar hobby, maar wist niet precies wat. Ze had al een jaar een Instagrampagina waarop ze foto’s van haar creaties plaatste. Daarop kreeg ze steeds meer bereik: “Mensen vroegen of ik bijvoorbeeld iets voor hen wilde maken. Toen ben ik gekapt met mijn baan om mij hierop te focussen.” 

“Toen moest ik het gaan waarmaken. Ik had al wel plannen. Zo wilde ik een collectie uitbrengen, een webshop opbouwen en Instagram goed bijhouden.” Gigi ziet zichzelf niet als de beste ondernemer, maar heeft wel altijd genoeg ideeën. “Zo zorg ik ervoor dat er altijd wel iets uitrolt wat werkt, soms werkt het ook niet. Dat is ook het hele idee van ondernemen. Uitproberen en op je bek gaan en dan weer iets nieuws bedenken. Inmiddels ben ik een jaar verder, is mijn webshop online en krijg ik veel custom orders via Instagram.” 

Of je nu een broek hebt gezien die net niet lekker past of je een jurkje nodig hebt voor een feestje, Gigi maakt deze custom orders graag. “Ik wilde dit jaar een opdracht krijgen met een bepaalde lading erbij, zoals een trouwjurk of een mooie galajurk. Binnenkort mag ik een trouwjurk maken voor iemand. Dat vind ik echt geweldig, het is echt een droomopdracht.” Gigi is het meest trots op twee creaties: “Een tijd geleden heb ik een baljurk gemaakt van IKEA-gordijnen. Het was ook echt gelukt zoals ik het in mijn hoofd had. Dat maakt mij helemaal happy dan.” En de andere creatie ging letterlijk van haar thuisatelier naar de andere kant van de wereld: “Via TikTok had ik een opdracht gekregen om een doopjurk te maken voor een meisje in Australië. Ik heb toen van drie oude galajurken van de moeder een nieuwe jurk gemaakt. Het was best wel een opvallend doopjurkje. Het was veel werk, maar het was echt geweldig geworden. Echt een bijzonder project.” 

Het meest verkochte item uit haar collectie is de flared broek. “Ik merkte dat die broeken mij nooit passen, omdat ik lange benen heb. Heel irritant, vond ik. Ik dacht dat misschien meer mensen dit hebben en ik kan ze heel makkelijk op maat maken. Inmiddels heb ik er al een aantal verkocht en het verkoopt nog steeds goed.”

Gigi maakt alles van duurzame materialen: “Slow-fashion vind ik heel belangrijk. Kijk, ik val er zelf ook snel voor, voor koopjes en goedkoop, maar als je je een beetje verdiept in wat er achter die kleding zit, is het zo’n ontzettend oneerlijk en vervuilend proces. Ik vind het belangrijk om open te zijn over het proces achter een kledingstuk en over de materialen die ik gebruik. Ik werk alleen maar met duurzame materialen of restmaterialen, die ik dan weer verwerk tot accessoires bijvoorbeeld. Hierdoor krijg je eerlijke kleding en dat is wat ik heel belangrijk vind voor By.GiGi.”

Aan duurzaam materiaal hangt alleen wel een ander prijskaartje: “Dus dat maakt de prijzen van mijn producten ook duurder. Ik ben ook altijd op zoek naar materialen die voldoen aan bepaalde keurmerken. Je kunt ook de eerste de beste stof kopen die voor je neus geduwd wordt, maar als dat niet bij mijn bedrijf past, is dat niet oké. Daar ben ik wel streng in. Als ik het dan heb gevonden, is dat heel satisfying.” 

Momenteel werkt ze aan de ontwerpen van haar voorjaar/zomercollectie en kleine toevoegingen aan de huidige collectie. Haar inspiratie haalt ze overal vandaan. Bijvoorbeeld als ze in een stad loopt en een bepaalde kleurencombinatie ziet in gebouwen. “Het is een proces dat bijna non-stop in mijn hoofd doorwerkt. Ik krijg zo vaak plannen in mijn hoofd.” Plannen voor haar bedrijf heeft ze ook genoeg, zoals haar thuisatelier vervangen voor een écht atelier. “Dat maakt mijn werkproces makkelijker. Ik denk dat ik dan nog meer inspiratie en motivatie kan hebben omdat ik dan helemaal mijn eigen omgeving heb. Nu moet ik alles op- en afbouwen.”

Ze droomt ervan dat haar producten uit haar webshop worden geproduceerd door personeel. “Momenteel maak ik een kledingstuk nadat het is besteld op de webshop. Dat proces wil ik zo houden, maar wil ik uiteindelijk uit handen geven als de webshop goed loopt. Dan kan ik mij focussen op de ontwerpen en exclusievere jurken of outfits voor bruiloften en feesten. Dat vind ik heel erg leuk.” Wanneer dit gaat gebeuren weet ze nog niet: “Maar ik heb het in mijn hoofd, dus het gaat gebeuren”, lacht ze. 

A post shared by Gigi (@by.gigi.design)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Ede en blijf op de hoogte van alles over en rondom Ede.

Hier in Ede geniet je deze zomer van buitenvoorstellingen

Met korting uit eten in Ede: hier reserveer je snel bij je favoriete restaurant

Blijf op de hoogte van alles uit Ede

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden

" on="tap:top.scrollTo(duration=200)" class="scrollToTop">Top