Dit zijn de 10 dingen waaraan je een Louis Vuitton-imitatie kunt herkennen

2022-04-21 07:59:55 By : Ms. Renee Chan

Geen tassenmerk wordt zo veelvuldig nagemaakt als Louis Vuitton. Jammer, want vintage-exemplaren zijn – mits echt – een prima investering. Hoe weet u op veilingen of tweedehandssites of u met een echte van doen hebt? Tien dingen waarop u moet letten wanneer u een gebruikte monogramtas van Louis Vuitton koopt.

1 Het leer Kijk naar het leer van de hengsels en banden. Vuitton-monogramtassen zijn gemaakt van bewerkt canvas, afgewerkt met leer. Voel of dit inderdaad leer is en geen plastic. Leer voelt droog aan, plastic glad en plakkerig. De rode lijm die de hengsels samenhoudt is bij imitatietassen vaak meer oranje en plakkerig. Bij oude Vuittons is deze meestal weggesleten of heeft een diepe, bruinrode kleur gekregen.

2 De kleur Kenmerkend voor het Vuitton-leer is dat het een prachtige, warme honingkleur krijgt naarmate het ouder wordt en meer gebruikt. Als uw tas oud zou moeten zijn maar toch licht, gelig leer heeft, kan dat een indicatie zijn dat hij niet echt is.

3 De stiksels Deze moeten geel, netjes en extreem gelijkmatig zijn. Bij een echte Vuitton zullen nooit draadjes loshangen of stiksels ongelijkmatig lopen. Op dezelfde plaatsen op de tas zal hetzelfde aantal stiksels worden aangetroffen, dus als dat er links vijf zijn, zitten er rechts ook vijf. Ook ‘heen en weer’-stiksels zijn uit den boze. Als u die aantreft, hebt u te maken met imitatie. Onderzoek de tas heel nauwkeurig op de aanwezigheid van dit soort afwerkingen.

4 Het patroon Let erop dat het monogrampatroon gelijkmatig op de tas zit. Louis Vuitton besteedt daar namelijk extreem veel aandacht aan. Het LV-teken zal in elk geval op de voorkant van de tas, nooit worden afgebroken door de rand van de tas. De bloemetjes kunnen dus wel worden afgebroken aan de randen. Ook is het patroon altijd perfect symmetrisch en recht op de tas verwerkt. Als er een zoom tussen zit, zal het patroon aan de andere kant van die zoom precies aansluiten en dus niet verspringen.

5 Het canvas Kijk ernaar en laat uw onderbuik spreken. Bij een nep-Vuitton ziet het bedrukte canvas er goedkoop uit, als plastic. Bij een echte oogt het rijk en sophisticated en lijkt het op leer.

6 De voering Probeer er op voorhand achter te komen hoe de gewenste tas precies is gevoerd. Bij oude monogramtassen is de voering meestal van bruin katoen. Als dan uit uw onderzoek blijkt dat het betreffende exemplaar is gevoerd met geel suède, weet u dat u hard moet wegrennen.

7 De hardware Het messing moet zwaar en niet hol aanvoelen. Let ook op dat het geen goedkoop coatinkje betreft, maar massief messing. Bij jongere tassen zijn ritsen, ringetjes, knopjes en slotjes altijd voorzien van het LV-logo of de woorden Louis Vuitton; vergelijk dit met originele tassen. Let ook op de ritssluitingen. Bij sommige vintage-exemplaren staat daar namelijk nog de naam van de ritsenfabrikant op en niet het LV-logo.

8 Authenticiteitskaartjes Hoewel deze een gevoel van zekerheid geven, duiden ze juist op onraad. Louis Vuitton heeft bijvoorbeeld nooit de gele authenticiteitskaartjes gebruikt die je vaak voorbij ziet komen bij tassenveilingen. Ook de bruine envelopjes met LV-sticker erop zijn niet afkomstig van Vuitton zelf. Bij een tas uit de Vuitton-winkel zit enkel een label waarop staat van welke materialen hij is gemaakt, plus een label met het modelnummer, de Franse naam van de tas en een streepjescode. Die labels zijn heel rechttoe rechtaan, zonder chique stempels of zegels.

9 De letters Vergelijk de letters in de stans ‘LOUIS VUITTON PARIS made in France’. De T’s in Vuitton mogen elkaar niet raken; de O is perfect rond.

10 De datumcode Elke Vuitton-tas is voorzien van een datumcode, die ergens binnenin is verwerkt in het leer. Deze code bestaat uit twee letters, gevolgd door vier cijfers. Op internet vindt u de achtergrondinformatie van de codes. Controleer of de gevonden datum en productieplaats kloppen met the real deal.

Met dank aan vintage tassenwinkel L'Étoile de Saint Honoré Amsterdam