Controle- en hygiëneprocedures, ook bij werkkleding • Metaal Magazine

2022-05-22 01:06:31 By : Mr. Albert Wu

Home » Nieuws » Nieuws » Controle- en hygiëneprocedures, ook bij werkkleding

Veiligheids- en hygiënevoorschriften moeten óók voor werkkleding volledig worden nageleefd. Alleen een professionele textieldienstverlener kan garanderen dat dat juist gebeurt, stelt Mewa. Het bedrijf biedt met haar uitgebreide servicesysteem vanuit 45 locaties in heel Europa werkkleding aan, inclusief verzorging, onderhoud, opslag en logistiek.

Beschermende kleding dient bovenal te voldoen aan de specifieke veiligheidseisen die gelden op de betreffende werkplek. Maar behalve veilig zijn moet de beschermende kleding ook veilig blijven, geeft de marktleider in textieldienstverlening aan.

“Een goed onderhoud is dus belangrijk zodat ze ook na het wassen haar beschermende functie behoudt”, legt Mewa uit.

“Bovendien moeten de wasprocessen een hoog hygiëneniveau waarborgen – een belangrijk detail, vooral tijdens een pandemie.” Textieldienstverlener Mewa geeft aan aan beide eisen te voldoen. “En dit volgens de hoogste kwaliteitsnormen.”

Mewa past een uitvoerig inspectieproces toe om de veiligheid van de kledingdrager en de rechtszekerheid voor de werkgever te vergroten.

Daarvoor heeft de textieldienstverlener een omvattend kwaliteitsproces ontwikkeld, van de keuze van de stof, via het onderhoud en de functionele controle van de kleding tot aan de documentatie van alle processen.

De stof voor de productie van een eigen collectie wordt nog voor het gebruik in het eigen technisch centrum gecontroleerd. Dit materiaal ondergaat minimaal 30 wasbeurten voordat het verwerkt en vervolgens nog eens getest wordt.

Voor en tijdens het gebruik controleert Mewa zelf de stoffen. Bovendien worden er steekproeven genomen om textieleigenschappen zoals slijtvastheid, scheurvastheid en kleurechtheid te testen.

“De kwaliteitscontroles van het textielmateriaal gebeuren niet met gehuurde kledingstukken, maar rechtstreeks met partijen stof die overeenkomen met de partijen die in onze kleding worden gebruikt”, legt Thomas Hell, technisch directeur bij Mewa Italië, uit.

Zodra de kleding in gebruik genomen is, wordt elk kledingstuk na elke wasbeurt gecontroleerd en zo nodig gerepareerd of vervangen. Ten slotte worden alle processen digitaal geregistreerd en gedocumenteerd.

In de wasserij wordt elk kledingstuk door speciaal opgeleid personeel geïnspecteerd. Dit gestandaardiseerde proces wordt ondersteund door technische hulpmiddelen: er worden fysieke randpatronen gebruikt om het textiel en de kleuren op elkaar af te stemmen, en er wordt gebruikgemaakt van een lichtbril om de reflecterende eigenschappen te controleren.

Zo zorgt Mewa ervoor dat de kledij die aan de klant geleverd wordt, ook na herhaaldelijk wassen de vooropgestelde beschermende functie vervult.

Speciaal voor hogezichtbaarheidskleding heeft Mewa Research een gepatenteerd en innovatief geautomatiseerd testsysteem ontwikkeld dat het inspectieproces digitaliseert, waardoor het nog betrouwbaarder wordt.

Verwacht wordt dat dit systeem tegen 2023 in alle Mewa-vestigingen zal worden toegepast.

Bescherming is een belangrijk uitgangspunt. Maar – zeker in coronatijden – moet er ook bijzondere aandacht uitgaan naar de manier waarop de werkkleding wordt gewassen, zodat ze na het verzorgingsproces aan hoge hygiënische standaarden voldoet en weer veilig aan de klant kan worden geleverd.

Mewa werkt hiervoor volgens het Rabc-systeem (risk analysis and biocontamination control system) en de bijbehorende Europese norm EN 14065.

Binnen het hygiënebeheer gelden de specificaties van DIN EN 10524 voor de voedingssector. Elk kledingstuk – ook beschermende kleding – is hierdoor zó hygiënisch dat het ook in de voedselproductie zou kunnen worden gedragen.

Alle Mewa-vestigingen zijn daarom ook voorzien van het wfk-keurmerk, dat aangeeft dat de kleding ook in hygiënegevoelige ruimtes kan worden gebruikt.

De kleding wordt gewassen bij temperaturen tussen 60 en 75 °C, samen met een aangepaste dosering ontsmettingsmiddelen, waardoor virussen en bacteriën volledig worden geïnactiveerd.

Vooraf wordt in alle Mewa-vestigingen rekening gehouden met de verwachte vuilbelasting en worden de wasprocessen daarop afgestemd om alle vuil zo goed mogelijk te kunnen verwijderen.

Bovendien worden zo nodig wastesten uitgevoerd om de best mogelijke prestaties te bepalen. Nadat het vuil verwijderd is, worden in het wasproces de nodige bijkomende procesverrichtingen uitgevoerd (zoals ontsmetting, afwerking met zuurbescherming).

De hygiëneketen loopt door tot aan de terugzending aan de klant. “Een essentieel onderdeel”, vervolgt Hell, “is de consequente microbiologische controle van de droge goederen en de waszakken vlak voor de aflevering aan de klant.”

“Volgens de certificatievoorschriften moeten de inspecties regelmatig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het nemen van zogenoemde swab-monsters of het onderzoeken van het waswater op hygiënische kwaliteit.”

“Bij anomalieën worden op basis van het hygiënebeheerssysteem passende tegenmaatregelen genomen, gevolgd door een follow-up-inspectie.” Op deze manier kan Mewa ervoor zorgen dat zowel de beschermende functie als de hygiënenormen van het hele servicesysteem worden nageleefd.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Descotech Metal uit Weerselo heeft de OOM Award 2021 voor de regio Overijssel in de wacht gesleept. In de verkiezing van de meest actieve (metaal)leerbedrijven van Nederland bleef Descotech de andere genomineerden Heass Metaal uit IJsselmuiden en Hofstede-Timmerman uit Staphorst voor. Opleiden levert alleen maar… Lees verder →

Yamazaki Mazak opent een nieuwe vestiging voor zijn Europese laseractiviteiten in Cerro Maggiore, nabij Milaan, Italië. Ter gelegenheid van de opening van het European Technology Center (ECT) Laser organiseert Mazak van 26 tot 28 mei een Open Huis. Tijdens het Open Huis kunnen klanten onder… Lees verder →

Bedrijven en onderwijs werken samen aan de ontwikkeling van het onderwijs rondom de nieuwste technologie in de lasindustrie. MboRijnland is het eerste ROC dat start met het Smart Welding Factory Skillslab voor Zuid-Holland in samenwerking met het LAC. De samenwerking zorgt ervoor dat onderwijsinstellingen, metaalbranche… Lees verder →

Welke materialen dragen bij aan een gezonde leefomgeving? Ontdek de meest recente ontwikkelingen op materiaalgebied tijdens MIX Noordoost. Met de materialententoonstelling van MaterialDistrict start de vakbeurs met iets nieuws. Het staat volgens organisator Easyfairs bol van materiaalinspiratie. Andere plekken om zeker te gaan bekijken in Hardenberg zijn:… Lees verder →

Camilla Nevstad Bruzelius is het nieuwe hoofd van duurzame bedrijfsvoering bij Sandvik Coromant. Ze is in maart 2022 in dienst is getreden en heeft als taak de duurzaamheidsinitiatieven bij het bedrijf te stimuleren. Sandvik Coromant wil met een nieuwe functie voor duurzaamheid het verspanen van… Lees verder →

Trend Micro lanceert Trend Micro One, een uniform platform voor cybersecurity om samen een vuist maken tegen cybercrime. Afnemers kunnen behalve het verlagen van hun cyberrisico’s deze risico’s ook beter begrijpen en erover communiceren. Want het is volgens de organisatie zaak om alles in het… Lees verder →

Yamazaki Mazak opent zijn allereerste permanente vestiging in Roemenië. Deze stap is genomen als onderdeel van een reeks strategische investeringen in heel Europa. De fabrikant van CNC-bewerkingsmachines heeft de afgelopen 30 jaar gebruikgemaakt van een netwerk aan distributiepartners om een klantenbestand in Roemenië op te… Lees verder →

De flexibele Rota THW3 van Schunk heeft de iF Design Award 2022 ontvangen. De klauwplaat met snelwissel klauwsysteem zorgt voor het balanceren tussen korte insteltijden en heeft weinig onderhoud nodig. De Rota THW3 kreeg de award voor het totaalpakket van functioneel design, flexibiliteit en duurzaamheid.… Lees verder →

Staxs Contamination Experts (Staxs) wordt overgenomen door CWS Cleanrooms. Met deze overname breidt CWS Cleanrooms haar dienstverlening voor cleanrooms in Europa verder uit. Staxs is distributeur van cleanroom verbruiksartikelen voor life sciences en andere industrieën in de bredere Benelux-regio. De verkoper is de pan-Europese participatiemaatschappij… Lees verder →

De nieuwe metaalgroep Acero Group, die is opgericht door de ondernemersfamilie Van Sprundel, heeft TMP Groep uit Waalwijk overgenomen. De overname van TMP is onderdeel van de buy-and-buildplannen van Van Sprundel Investment Partners. De ondernemersfamilie wil hiermee een full-service metaalgroep met een groepsomzet van meer… Lees verder →

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.