Binnenkijken bij Henry: ‘In mijn brandweerwagen ben ik in mijn element’

2022-10-09 17:21:47 By : Mr. Kent Wong

Oude liefde roest niet. Hoewel, in het geval van Henry Gerritsen (64) misschien een beetje. Veertien jaar geleden verloor hij zijn hart aan een vijftig jaar oude brandweerwagen die hij samen met zijn vrouw Marja (64) ombouwde tot camper. Snel als de brandweer is Henry’s wagen niet. “Trek maar twee dagen uit voor een ritje naar Dijon.”

De brandweercamper van Henry is moeilijk over het hoofd te zien. Zijn het niet de felrode kleur en het bijzondere model die de aandacht trekken, dan zijn het wel de vele toeters en bellen waarmee Henry komt aanrijden. Letterlijk, want de bus hangt vol met klokjes, felgekleurde oosterse gordijntjes versierd met kralen en andere tierlantijntjes die luid heen en weer slingeren als Henry zijn geliefde wagen de parkeerplaats achter zijn huis op rijdt.

De geboren en getogen Arnhemmer heeft volgens eigen zeggen ‘altijd al iets gehad’ met voertuigen van defensie en de brandweer. “Ik zag deze wagen op Marktplaats en dacht: kan mij het schelen, ik koop ‘m gewoon en maak er een camper van.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Toen Henry hem kocht was hij helemaal leeg, op de manschappenbank na. Die is ook na het pimpen intact gebleven. “Hier ligt namelijk de gastank onder”, zegt Henry. Opvallend is de houten trap op het dak van de wagen. “Die heb ik er zelf op gelegd, ik vond dat die erbij hoorde.”

Henry heeft de bus samen met zijn vrouw Marja ingericht. Overal waar je kijkt, hangt, staat of ligt wel iets. Op de bodem van de wagen ligt een Perzisch tapijt waar een houten servieskast op staat. Op het plafond zit een knalroze fluwelen stof. Henry: “Ik wilde zo’n hoerenplafond. Lekker kitsch.”

Aan de paars en rood geschilderde wanden hangen spiegels en Bijbels aandoende afbeeldingen. Ook een pluchen hertenkop ontbreekt niet. De goudkleurig geschilderde deuren staan vol met vrolijke tekeningen en wijze levensspreuken. Zelfs de autostoelen en zonnekleppen zijn bekleed met verschillende stoffen, waaronder een oude PTT postzak.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Achterin de wagen hebben Henry en Marja een tweepersoons matras neergelegd, dat bedolven is onder kussens en dekens met oosters patchwork en kleurrijke bloemmotieven. “Hier lag vroeger de brandslang.”

Minstens één keer per jaar gaan Henry en Marja met hun brandweerwagen op vakantie. “We zijn er al een paar keer mee naar Frankrijk geweest. Over twee jaar willen we naar Scandinavië. Maar we blijven ook graag in eigen land. Deze zomer zijn we naar Oerol op Terschelling en naar camping de Lievelinge vlakbij Gorinchem geweest. Dat is een alternatieve camping. Die vinden wij het leukst. Zo’n keurige camping met allemaal nette witte caravans vind ik niks.”

Je moet geen haast hebben als je met de brandweercamper op pad gaat. “Waar je in een normale auto in zeven uur naar Dijon rijdt, doet onze camper er twee dagen over. Hij rijdt zo’n tachtig kilometer per uur, achter de vrachtwagen negentig met wind mee, bult af misschien honderd”, zegt Henry lachend. “We moeten een vakantie dus ruim van tevoren plannen. Ook moeten we rekening houden met voldoende gasstations onderweg. Gas mag dan wel goedkoper zijn dan benzine, de wagen weegt 3500 kilo en rijdt daardoor één op vijf. Een brandstofslurper dus.”

Door zijn gewicht is besturen ook niet altijd even makkelijk en af en toe gaat er iets kapot. “Je moet ‘m wel een beetje kennen. Technisch is hij nog in prima staat, alleen hij reageert twee keer zo langzaam als een gewone auto. Doordat hij trommelremmen heeft in plaats van schijfremmen heb je het gevoel dat je niet stopt als je remt. Natuurlijk stopt ‘ie wel, maar het duurt even.”

Desondanks zou Henry zijn ‘bus’ voor geen goud willen missen. “Als ik in deze auto stap, ben ik helemaal in mijn element. Ik ben er echt verliefd op. Er komt misschien een tijd dat ik er niet meer in kom vanwege de hoge instap. Daarom zoek ik steeds naar verfijning in de zin van gemak, voor als ik straks tachtig ben. Maar ik hoop dat ik er nooit afscheid van hoef te nemen.”

Het is je misschien al opgevallen, naast de TK Maxx heeft het oude V&D pand nog meer nieuwe bewoners gekregen….

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Arnhem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Arnhem.

Coole uitvindingen en gadgets: hierom wil je naar dit gratis event

Deze nieuwbouwappartementen met uitzicht op stad en natuur zijn binnenkort te koop

Aangeboden door Incombinatie B.V.

Aangeboden door Radboud Universitair Medisch Centrum

7 x Arnhemse bespaartips van de week: kledingstukken voor 1 euro en meer

Blijf op de hoogte van alles uit Arnhem

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden