Amerikaanse overheid verandert honderden racistische en seksistische berg- en riviernamen - Joop - BNNVARA

2022-09-18 01:18:50 By : Ms. Anny Peng

China en India keren zich af van Rusland

De Amerikaanse overheid heeft honderden namen voor bergtoppen, rivieren en meren aangepast, omdat in de oorspronkelijke aanduiding ‘squaw’ werd gebruikt. Dat woord wordt in de Verenigde Staten inmiddels algemeen beschouwd als een racistische en seksistische term om inheemse vrouwen mee aan te duiden.

Belangenbehartigers van native Americans dringen er al langer op aan om namen die verwijzen naar het kolonialistische en racistische verleden, aan te passen. Zij vonden vorig jaar eindelijk gehoor toen de minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland, zelf de eerste native American minister ooit, besloot dat de denigrerende term ‘squaw’ niet meer door de beugel kan.

De overheid probeert stammen te betrekken bij het bedenken van nieuwe plaatsaanduidingen. Zo heeft een kreek in Idaho nu de naam ‘Nammi’I Naokwaide’ (Jonge Zusters) gekregen. In de buurt van Denver zijn een bergtop en een pas hernoemd naar Mestaa’ėhehe, een inheemse vertaalster die bemiddelde tussen native Americans en witte immigranten.

De term ‘squaw’ is afkomstig uit de Algonquin-taal en betekende oorspronkelijk vrouw. In de loop der jaren kreeg de term een racistische en seksistische connotatie. Het woord wordt nu gebruikt om vrouwen mee te kleineren die afstammen van de oorspronkelijke inwoners van Noord-Amerika.

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Nee, Satya,ik ben dus net tegn emancipatie, wel tegen emancippatues hipocritus, en stoor me dus wel aan allerlei dingetjes in het woke tijdperk. De Russen hebben Petersburg in Leningrad veranderd (nu werrer terug gedraaid) de Indonesiers Batavia in Djakarta, logisch toch? Je bent aan de macht of niet, en hebt iets te vereffenen. Maar de Spanjaarden houden de naam Guadalquivir, Guadiania en Andalusie wel in ere, want die Arabieren waren in dat nomands-land eeuwenlang de baas en hebben het vorm gegeven, tot op heden zijn de oude steden en de landerijen daar er de vrucht van. Zij hebben het land VORM GEGEVEN, er hun imperialistische stempel op gedrukt, en dat hebben die Spanjaarden dus nooit teruggegdraaid. Ik was in Costa Rica, en kwam een locaal iemand tegen die er trots op was dat zijn ouders hem naar de local HUMBOLDT SCHULE gestuurd hadden , ja, die Humboldt, heeft heel veel ( vrijwel alles) betekend daar voor de cultuur en de techniek, veel meer dus (vrijwel alles) dan de indianen, die er wel waren, maar tot op de dag van heden eigenlijk noch technisch, nog cultureel, noch wetenschappelijk, noch politiek veel betekend hebben (vrijwel niets, behalve misschien spiritueel voor oudere dames). Waarom niet eerbetoon aan de oude wijze witte mannen van ooit, die van belang zijn geweest ??? Hahaha, mag ik dit nog wel zeggen?

@dirk den boer, 12 sep. 2022 - 16:18 - De omschrijving van het woord 'fascisme is: "Politiek systeem, berustende op ultranationalistische, autoritaire en onverdraagzame beginselen." Stof tot nadenken, misschien... Dirk, je doet me regelmatig denken aan de vlieg, die op een voortdenderende strontkar zit en zegt: "Wat een stof doe ik toch opwaaien!"

Ik ken de definitie van fascisme wel, Toussaint, maar vraag me af waarom U die hier zo plompverloren deponeert. Als vlieg merk ik wel op dat iemand mij wel, en U niet bedeelt met een duimpje (tot op dit moment, kan veranderen). Als achtergrond verder: ik stoor me al jaren aan de hypocriete manier en op de borstklopperij vd witte man en vrouw. Alle derde wereldlanden van eens, plus de deels ontwikkelde nu , zelfs de Afrikanen en Chinezen, doen niets anders dan naar de pijpen dansen van de westerse witte masculiene wereld, kijk alleen eens hoe ze zich kleden en in welke voertuigen ze zich voortbewegen (plus bijbehorende ideologie aanhangen). Toch roezemoest het de hele dag om me heen, op media, bij Jinek aan tafel, in mijn krant, op dit blog, over wat die wereld allemaal op zijn kerfstok heeft, en hoeveel herstelbetalingen ze die landen schuldig zijn, en welke namen ze ooit ten onrechte aan rivieren en bergketens gegeven hebben. Ik word er naar van, maar trek me er ook weer niet zo veel van aan. het is per slot nog mooi weer voor een wandeling.

@dirk den boer, 13 sep. 2022 - 9:22 - "Wie de bal kaatst kan het terug verwachten." Ik probeer zo veel mogelijk een inhoudelijke reactie te geven, op de onderwerpen van dit forum, maar voel mij enigzins uitgedaagd door uw oprispingen, die de nadruk leggen op de 'volkse gedachte' (traditionele verbondenheid van eigen 'bloed' en 'bodem', die een typerend element zijn van het nationaal-socialisme). Niemand dwingt u aanwezig te zijn op dit form, naar Jinek te kijken, een krant te lezen of wat voor media dan ook. Ik zal het verder hierbij laten, want ik heb al meer aandacht u besteed dan ik nodig acht. Ik wens u een hele fijne wandeling. Je weet nooit waar het goed voor is. - 'Conservatieve mensen zijn niet noodzakelijkerwijs dom, maar de meeste domme mensen zijn wel conservatief." JOHN STUART MILL

Correctie: Guadiania moet zijn: Guadiana. En ik kom er nu pas achter dat Wadi natuurlijk ook eigenlijk een arabisch woord is, Wadi, Guadi, zelfde.

Zo blij en opgelucht, Toussaint, dat U het hierbij wilt laten en hebt besloten mij niet verder te schofferen, daar bof ik weer....

@ ToussaintX Je posts zijn treffend en ik denk er hetzelfde over. Ik wil u er echter op wijzen dat u de strijd aangaat met drs H.C.Q.T. die zich hier net zo hard tegen afzet als dat u dat doet. Die net zo hard tegen onrecht en neo-liberaal onrechtvaardigheid als u dat doet. U strijd tegen een medestander, en dat is jammer. Als u elkaar zou kunnen vinden dan kunnen jullie samen met jullie uitstkende treffende uiteenzettingen een krachtig baken van licht zijn in deze donkere tijden. Dat is hard nodig, want het ontbreekt aan te weinig goede uitleg voor diegenen die het allemaal iets minder goed begrijpen. Wanneer deze grote groep op de juiste mensen gaan stemmen kan er pas verandering plaatsvinden. En dat begint met kleine stapjes, de wind die ontstaat door het klapperen van vlindervleugels kan aan de andere kant van de oceaan een storm geworden zijn...

@ sAtORi - dat zijn wijze woorden. Welgemeende dank hiervoor!

Men heeft altijd de mond vol van de Holocaust. Niets mis mee. Maar de grootste genocide heeft plaatsgevonden onder de inheemse Amerikanen, Zuid- en Midden-Amerikanen en Canadezen (ruim 40 miljoen). The real 'replacement!' De witte man heeft de naam 'Indianen' bedacht, omdat ze dachten dat ze in Indië waren. Aan de 'Indianen' werd niets gevraagd en met het scalperen zijn de Britten begonnen, omdat de 'Indianen' trots waren op hun haardracht. Dat trotse volk moet nu blij zijn met een reservaat (zelfs de dieren hebben meer ruimte) en ontheiliging van hun leefomgeving door, met name, de Trump-fascisten!

@ ToussaintX - mijn oprechte waardering voor deze reactie. Indianen in een reservaat (zeg maar gerust: een modern concentratiekamp, zonder gaskamers, maar ook zonder hoop): wat moeten deze mensen zonder uitzicht nog aan met hun leven? Een deel ervan strandt in alcoholisme, anderen bedrijven casino's, omdat er niets anders is om nog wat respectabiliteit mee te verwerven. Scalperen, daar zeg je zo iets. Ik herinner me in dit verband een opmerking van cultuurcriticus Greil Marcus, in diens boek "Mystery Train". Over het afnemen van alle waardigheid van de oospronkelijke bevolking van Noord-Amerika: had de immigrant van Angelsaksische herkomst een inwoner van zijn nieuwe gastland eenmaal gedood, dan kon hij desgewenst bij de overledene ook nog twee kogels door de ogen jagen. Volgens de religieuze overtuiging van het slachtoffer zou die mens zelf dan geen toegang meer hebben tot de Eeuwige Jachtvelden. Auteur Marcus, zelf Amerikaan, schrijft onomwonden in het begin van het betreffende hoofdstuk dat het Amerikaanse volkskarakter in essentie psychotisch is. En dat het land bijgevolg zijn eigen scheppingsmythe erop nahoudt, die moet verhullen dat het gefundeerd is op diefstal, grootschalige plundering, verkrachting, foltering, en genocide.

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert, 10 sep. 2022 - 15:07 "...dan zet je de poorten van de hel open." - De poorten van de hel staan al sinds mensenheugenis open. Daar ontleent de Christelijke kerk zijn bestaansrecht aan. Om met Bartolomeus las Casas te spreken: "De conquistadores hebben zoveel bloed laten vloeien, dat de poorten van de hemel zijn dichtgeslipt. De enige weg om de hemel nog te bereiken, is via de poorten van de hel!"

@Toussaint "Om met Bartolomeus las Casas te spreken" Haha, dat zou ik niet gauw doe, ik ken de goede man niet eens en het is een mondvol. Maar hij heeft wel iets heel spitvondigs gezegd... :-)

@ Eric Minnens: Bartolomé de las Casas (begin 16e eeuw) was zeker een interessant figuur die het opnam voor de mensenrechten van de inheemse volken in Amerika, en later ook de slaven uit Afrika. Zie b.v.: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C3%A9_de_las_Casas

@Olav Had ik moeten weten natuurlijk. Maar gelukkig wordt op Joop mijn kennis zo hier en daar bijgespijkerd. Door mede-Jopers of door zelf dingen op te zoeken. En om te beginnen door originele bijdragen als die van Toussaint uiteraard! Beiden bedankt! :-)

Ik moet even rechtzetten dat de beste man, Bartolomeus de Las Casas heet. Het was al een mondvol, Eric en nu komt er een 'hapje' bij. Mijn bron is het boek: 'De verwoesting van de West-Indische landen'. Bij deze.

"Bartolomeus de Las Casas" Je maakt het wel steeds ingewikkelder Toussaint. Weet je zeker dat er nu niks meer bijkomt?! 😉

Van die de las Casas gelezen ( als vogelaar daar) toen ik in Mexico zat: De las aves que tienen alguna conversacion en el agua Die Casas was vooral bekend bij de schuldbewusten, niet bij de gewone Mexicaan. Bij de intellectuelen dus, westers gezind. Ook herinner ik me dat hij ervoor pleitte om de zwarte afrikaan in te zetten in de haciendas en plantages en mijnen, omdat de locale indiaan niet goed bestand was tegen de ontberingen en zware arbeid in dergelijke sferen. Hij zal best wel ergens een standbeeld hebben, want dat verdient hij wel....

Alhoewel geen standbeeld in Haiti, Jamaica of Afrikaans land, uiteraard...

Sorry, foutje: De las aves was niet van B de las Casas, maar van tijdgenoot Berardo de Sahagun, die veel (en als eerste) over het Aztekenrijk en de planten en dierenwereld daar geschreven heeft, van de las Casas is het bekendste :Historia brevissima de la destruccion de las Indias. Maar och, ik houd het meestal maar bij die flora en fauna. Trouwens, de ouderdomsziekte A. begint nu wel degelijk serieus door mijn arme brein heen te spoken, U bent gewaarschuwd.....

Standbeelden van B. de las Casas, leer ik van Google, in Sevilla, Sp. en in Antigua, Guatemala. Ongetwijfeld ook wel elders....

Correctie: het wordt almaar erger, maar Berardo moet dus zijn Bernardo, en dat Historia Brevissima moet zijn Brevisima Relacion, sorry....

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert, 10 sep. 2022 - 15:07 "Als gekwetstheid over een werk van kunst (cultuur) de maat van alle dingen wordt, dan zet je de poorten van de hel open. Tegen het wapen van subjectieve gekwetstheid is niets bestand. Alles is dan weerloos." - 'Subjectieve gekwetstheid', klinkt als één van de vele holle frasen, die gebezigd worden door verontwaardigde witte mannen, die de werkelijkheid van de daadwerkelijk gekwetsten niet serieus nemen. Gekwetstheid is geen 'wapen', maar een emotie. Veel van de uitingen in wat u 'werk van kunst (cultuur)' noemt, kunnen als denigrerend en kwetsend ervaren worden, omdat het kleeft aan een cultuur die druipt van minachting en onderdrukking. Men wordt hier honderden jaren erna nòg mee geconfronteerd en dat maakt het zo schrijnend.

Het is in ieder geval niet duur.

De fantasie rond de boeken van Karl May slaat hier op het forum op hol. Er zijn een aantal uitgevers die vrijwillig hebben besloten het niet meer te verkopen. Andere daarentegen hebben ze gewoon te koop. Bv Bruna. Er is dus geen sprake van een verbod maar een keuze. https://www.bruna.nl/boeken/winnetou-9789086842100

Wat dit soort boeken soms racistisch maakt, is dat ze vaak vanuit het oogpunt van de witte man geschreven zijn. Historisch besef is blijkbaar geen keuze. Verbod mag eigenlijk niet op zichzelf staan, maar zou gepaard moeten gaan met degelijke, geschiedkundige voorlichting en voor historisch besef moet je niet bij de Bruna zijn.

@satya Volgens mij is Bruna de boekwinkel en niet de uitgever. Uiteraard kan een winkel gewoon de voorraad verkopen. Maar als een rechthebbende uitgever de boeken niet meer uitgeeft verdwijnen ze toch echt uit de winkel. De boeken zijn inderdaad niet verboden maar de vraag is of dit een vrije keuze is of een keuze onder druk. Volgens mij is het een hellend vlak om fictie bij voorbaat niet meer uit te geven omdat er misschien iemand zich gekwetst voelt. Halen we Pinkeltje ook uit de winkel om dat mensen met dwerggroei zich gekwetst voelen?

Onderschat de macht van de uitgevers niet. Als zij ophouden met het uitgeven van een boek is dat bijna net zo effectief als een verbod.

Jozias Bruna is ook uitgever, kan eventueel de rechten overnemen misschien. Daarnaast is het verhaal over zoals het hier gepresenteerd wordt gewoon onwaar, veel uitgevers verzetten zich ertegen. https://www.ad.nl/buitenland/duitse-uitgeverijen-weigeren-winnetou-boeken-bij-grofvuil-te-zetten~aeb498c0/ Danielle Dat weet ik, we hebben er erg lang over gedaan een boek over de geschiedenis van Burundi gepubliceerd te krijgen, uitgevers zien er over het algemeen geen brood in. Stijgt ineens de vraag naar Karl May boeken koopt iemand de rechten wel. Geld regeert. "Wat dit soort boeken soms racistisch maakt, is dat ze vaak vanuit het oogpunt van de witte man geschreven zijn." Maakt het nog niet per definitie racistisch, Jacob Haafner was ook een blanke man. Alles wat ik schrijf komt van een Afrikaanse die de Afrikaanse en Nederlandse cultuur in zich heeft. Voor blanken vaak te Afrikaans, voor Afrikanen vaak te westers. Het is slechts mijn perspectief. Ik heb geen probleem met oude boeken, zou wel erg verbaasd zijn als de oude sjors en sjimmie nu zou worden uitgegeven.

Hehehehe, Toussaint..vanuit het oogpunt van de blanke man... bestond er dan een ander oogpunt in de 19de eeuw? geschreven dan, of genoteerd? De stemmen zullen er ongetwijfeld geweest zijn, onder dorpsoudsten, onder vrouwen bij de pomp, onder de boeren, de vissers en handwerkslui en slaven, maar wat het inhield? Dat blijft gissen natuurlijk, al kun je er bij sommige auteurs (Guy de Maupassant, Tolstoy, Nicolaas Beets, witte mannen alweer) wel sporen van vinden, maar het blijft dan wel bij sporen, en het oogpunt van auteurs die het van buitenaf en bovenaf zo ervoeren en noteerden.

Of, Satya, Puk en Muk en Moortje........

Of Kuifje in Afrika, maar dat heeft het nog lang uitgehouden, daar is volgens mij pas zo,n 10 jr geleden ernstig over geklaagd door een Congolese Belg (en terecht wel, zou ik zeggen, maar wel laat dus).

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert 10 sep. 2022 - 9:03: "En zo leidt 'woke' tot anesthesie en de culturele dood zelf." - Wat een rechts (lees: conservatief), elitair gebrabbel. Cultuur is veranderlijk en kan niet sterven. Wel vergaan, zoals een roos, maar er zullen altijd weer rozen opkomen. Cultuur is geen eigendom van enkelingen, maar is deel van een volk of stroming, als geheel.

@ ToussaintX - kennelijk heb je mijn bericht niet begrepen. Als gekwetstheid over een werk van kunst (cultuur) de maat van alle dingen wordt, dan zet je de poorten van de hel open. Tegen het wapen van subjectieve gekwetstheid is niets bestand. Alles is dan weerloos. Alleen als er brede overeenstemming is over dat wat écht niet kan, op grond van een nog heel reëel verleden, dan kunnen er verbodsbepalingen komen. Zo is het openlijk voeren van een Nazi-vlag in ons land verboden. Een cultureel symbool dat verwijst naar een periode van bezetting, deportatie, en genocide. Een vraag: is er nog geen massief protest geweest tegen de romans van Ayn Rand, de Russisch-Amerikaanse schrijfster, die zo bewonderd wordt door Mark Rutte? In haar pulpboeken zijn onveranderlijk de witte, zeer masculiene, en meest ondernemende Amerikanen de grote helden en winnaars. Als ze toenadering zoeken tot een vrouw gaat dat regelmatig met schijnbare overweldiging gepaard, niet met tederheid. Je zou toch zeggen dat Rand een gedroomde vijand is voor de mensen van de social justice warriors en de identity-beweging. Meer algemeen: het verbieden van fictie, hoe realistisch is dat eigenlijk (sic)? Fantasieën over verzonnen handelingen door verzonnen figuren? (Ik schrijf dit in een tijd waarin De Gelderlander de synopses van afleveringen van De Familie Meiland de dag na uitzending als nieuws afdrukt. Het einde der tijden is nabij, denk ik dan.)

Drs De boeken zijn niet verboden, een aantal uitgevers hebben het vrijwillig uit de handel gehaald. Best een belangrijk verschil met de in Florida verboden boeken die te woke zijn, die mogen daadwerkelijk niet op scholen gebruikt worden.

@satya Vrijwillig? Helemaal op eigen initiatief is het niet gegaan. Eerder angst voor ophef. Verder is het me op basis van onderstaande tekst niet duidelijk of we het nu over activisten of gekwetsten hebben. “Activisten zetten op sociale media grote vraagtekens bij de stereotypen die in de publicaties naar voren komen. Dat heeft de uitgever zich aangetrokken. De twee kinderboeken, een puzzel en een stickerboek gaan uit de handel. In een gepubliceerde verklaring eerder deze week stond: ‘We hebben vandaag besloten om de verzending van de titels stop te zetten en ze uit onze collectie te halen. Wij danken u voor uw kritiek. Uw feedback heeft ons duidelijk gemaakt dat we de gevoelens van mensen kwetsen met de Winnetou-titels. Dat is nooit onze bedoeling geweest en het is ook niet verenigbaar met onze waarden. Daar bieden we onze oprechte excuses voor aan.’”

Over dat gekwetst zijn als maat van alle dingen: precies waar minister Yesilgoz gisteren bij Jinek aan tafel mee kwam, helemaal mee eens ook. Het einde is zoek als je de woke handschoenen vrij laat wapperen. Eva begreep nauwelijks wat het inhield, want dacht dat ze kon riposteren met het argument dat de wokes dan maar hun mond moesten houden?? Ohohoh, wat dom weer toch.....want ze beweerde juist het tegendeel, viva de vrije meningsuiting, stop dat cancelen en mond snoeren op de unis en elders en uitgeverijen nu zelfs nu eens eindelijk...

@ drs. H.C. Queyncken Tollaert 10 sep. 2022 - 9:03 - Tarzan, is blanke suprematie in zijn zuiverste vorm!

'Omvolking 2': Het waren de Spanjaarden en Portugezen, die miljoenen Indianen in Midden- en Zuid-Amerika hebben afgeslacht en voor een groot deel hebben vervangen. De Fransen en Belgen, die als wilde beesten menig Afrikaans en Arabisch land hebben geterroriseerd! Israëliërs, die m.b.v. de Engelsen en de Fransen, Palestina in hun schoot geworpen krijgen en tot op de dag vooral Palestijnen bezetten, vernederen en afschieten en er mee weg komen en doodseskaders in Z-Afrika hebben opgeleidt, om 'zwartjes' af te schieten onder het mom van 'afvalverwerking.' Onder het mom van beschaving ging het moorden gestaag door: Apartheid, Politionele acties etc. Welterusten!

Waarom het rijtje van afslachters niet wat completer maken met Russen, Hutu's , Chinezen, Arabieren, Hausa's, Duitsers, enz. enz.? Uw commentaar blijft even terecht maar ziet er wat objectiever en minder rancuneus uit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_oorlogen_(chronologisch)

@Frans Akkermans3, 11 sep. 2022 - 8:03 - Beste meneer Akkermans, Als u niet zo druk bezig zou zijn, om tussen de regels door te lezen, dan zou u geconstateerd moeten hebben dat hij mij niet alleen gaat, om het opsommen van 'slachtpartijen', maar het benoemen van historische feiten, m.b.t. nazistische omvolkingtheorieën, die rondgaan. Ik probeer dit zo objectief mogelijk te verwoorden en word pas rancuneus als verongelijkte, rechtse mannen en vrouwen deze 'omvolkingstheorieën' zo weten te brengen, dat historische feiten gekaapt en verdraaid worden. Voorbeeld: Er komen inderdaad veel immigranten naar Nederland (al eeuwenlang) maar niet met schepen, die vol geladen zijn met allerlei wapentuig, om Nederland met grof geweld over te nemen, door schietend en hakkend de plaatselijke bevolking uit te roeien. In tegenstelling tot de daadwerkelijke omvolking (replacement) van diverse inheemse bevolkinggroepen door witte, bloeddorstige kolonisten, wereldwijd.

Hahahaha, Frans, helemaal mee eens, waarom ziet niemand dat nu eidnelijk eens? Het is niet die witte westerse man, het is de overheerser van alle regios en rassen, van de vroegste tijden af, wat waren anders die volksverhuizingen vroeger? Vreselijk....maar wel menselijk al zu menschliches

De vloek van de oorspronkelijke 'Amerikanen' daalt langzaam neer op de meest racistische staten. De 'witten' vrezen 'omvolking', terwijl zij degenen zijn, die daar voornamelijk schuldig aan zijn. Juist degene (extreemrechtse witte tuig) die het meest 'huisgehouden hebben' op deze aardkloot, zijn misplaatst verontwaardigd dat er een zogenaamde 'omvolking' plaats vindt. De Duitsers hebben deze term ingevoerd en de Hollanders hebben dit maar al te gretig ten uitvoer gebracht. Er is onder menig Hollander een zekere haat jegens Duitser, terwijl de geschiedenis van de Hollander, een heel stuk vervuilder is en dan heb ik nog niet eens over de Engelsen, Portugezen, Spanjaarden, Fransen en Israëliërs! De ware omvolking begon, toen een aanzienlijk deel van de blanke wereldbevolking (waarvan 70 à 80% in een 'derde wereldland' leeft) andermans leefgebied begon toe te eigenen. Columbus, die zogenaamd 'Amerika' ontdekte, plaveide de weg voor de moordzuchtige Europeanen (waaronder Peter Stuyvesant, de Indianendoder) om ruim 40 miljoen indianen af te slachten en te vervangen! Zeildoek werd massaal geleverd door Levi Strauss. De Engelsen ("devide and rule"), die de Maori's en de Aboriginals voor een groot deel hebben uitgemoord èn vervangen ('replaced', zoals het rondschietende witte Amerikaanse Trump-tuig zou zeggen). "Steal a little and they throw you in jail, steal a lot and they make you king" (or queen), zoals Bob Dylan ten gehore bracht. "Brittania rules the waves". Welterusten!

@stokkickhuysen 9 sep. 2022 - 17:39 Woorden zijn nooit racistisch, de mensen die gebruiken zijn dat. Woorden hebben geen neutrale betekenis. - Dit is een innerlijke tegenstrijdigheid, want het zijn juist de woorden die racisme benadrukken. Veldslagen begonnen in vroegere tijden altijd met scheldpartijen.

Woorden krijgen door de manier waarop je ze gebruikt betekenis. Dus misschien is een woord in een woordenboek 'neutraal' omdat dat woord op dat moment niet gebruikt wordt.

Het zijn altijd de 'witten', die bepalen wat goed is voor de rest. Als in het taalgebruik 'zwart' door 'jood' wordt vervangen, dan wordt het een heel ander verhaal zeker!

Deze hernamingen zijn terecht. De bestaande naamgeving door de kolonisatoren heeft ten onrechte oudere inheemse namen verdrongen. Het resultaat van imperialistisch triomfalisme. Als westerse naamgeving voor de oorspronkelijke bewoners van een gebied grof en beledigend is (geworden), dient daarmee rekening te worden gehouden. Zo is de benaming “eskimo’s” (afgeleid van een inheemse taal) later als scheldwoord ervaren en vervangen door “innuit”. Het verbieden van boeken van Karl May –die inderdaad een nogal bevooroordeeld beeld schetsen van inheemse Amerikaanse volken en de relatie van hen met de Europese binnendringers- lijkt me niet alleen zinloos, maar ook als precedent gevaarlijk. Waar wordt dan precies welke grens getrokken?

Die boeken zijn niet verboden Olav, een aantal uitgevers heeft besloten ze niet meer te verkopen. Mocht je intresse hebben bij Bruna worden ze gewoon verkocht. https://www.bruna.nl/boeken/winnetou-9789086842100

In de arctische gebieden hebben nogal wat naamsveranderingen plaatsgevonden. De Lappen heten tegenwoordig Sami. Voor inheemse bevolking van Canada die geen Inuit of Metis zijn (losjes "Indianen") is de naam "First Nations" in gebruik geraakt al heeft die benaming geen wettelijk status.

@ Satya: Nee hoor, ik heb geen interesse. :) Karl May-boeken heb ik in mijn basisschooltijd gelezen. Toen besefte ik natuurlijk nog niet dat ze vergeven waren van geromantiseerd, christelijk moralisme. (En ik nam inderdaad te snel aan, dat het hier om een verbod zou gaan).

Als squaw inderdaad zo'n denigrerende betekenis heeft gekregen lijken me die om-namingen terecht. Het verbod van Karl May daarentegen vind ik pure onzin en echte 'woke'. Als we daarmee beginnen valt er in de literatuur in de hele wereld nog héél veel te verbieden.

@ Pater - zijn er heus plannen om de boeken van Karl May te verbieden? Zo ja, waar dan? Dat zou inderdaad pure nonsens zijn. Zulke censuur is heel gevaarlijk. Mocht dit abjecte idee werkelijkheid worden, dan zullen Arendsoog en Witte Veder volgen, Tarzan eveneens. Ook Bob Evers, Jan Prins, en Arie Roos gaan richting vergetelheid. Qua volwassen romanliteratuur komen hierna Herman Melville, Nathaniel Hawthorne, Fjodor Dostojevski, Leo Tolstoj, Gerard Reve, en Mark Twain aan de beurt. De grootste boekverbranding ooit. In een era die nog altijd voor 'liberaal' doorgaat. En zo leidt 'woke' tot anesthesie en de culturele dood zelf.

@Drs Kijk aub even op de Duitse media en uitgeverijen. Een oorspronkelijk nobel initiatief schiet bij veel van die zgn progressieven meteen door tot in het ridicule... En dus z'n doel voorbij.

@drs Q, Ik wist dit ook niet, maar von de volgende link: https://www.ad.nl/binnenland/nederlandse-uitgever-zet-verkoop-winnetou-boeken-stop-vanwege-stereotypen~a04481b9/?cb=a9db99d0d4c90eb91470c40f9296819c&auth_rd=1

@drs Zie de verwijzing door Erik, geen plannen, het is al gebeurd. De NL-uitgever volgt het Duitse voorbeeld. Duitsers zijn, met hun achtergrond van het vroegere nazisme, erg gevoelig voor verwijten van discriminatie. De NL-uitgever is gek dat-ie dat na doet. Ze zullen wel gedacht hebben: we verkopen die boeken nauwelijks meer, geen sores op de hals halen. Jouw zorg is de mijne, het kan een begin zijn van meer, maar het is natuurlijk nog niet zo ver. Ik dacht zelf meteen aan die heel oude jongensboeken van J.B.Schuil, zoals de Katjangs en de Artapappa's. Racistische ondertoon zeker aanwezig, maar tegelijk fantastisch geschreven. In de Karl May-boeken wordt de blanke held Old Shatterhand verliefd op de zus van indiaan Winnetou, maar daar geeft hij natuurlijk niet aan toe: het blijven wilden. Het zijn wel fantastische boeken.

Mijn dank voor de nieuwe bijdragen en tips. Toen Karl May zijn 'westerns' schreef was de goede man nog nooit in Amerika geweest. Zie: https://www.meiguo.nl/amerikaanse-geschiedenis/karl-may/

Hoor wel altijd over het gevaar van woke op dit gebied, ondertussen is het juist conservatieve stromingen, zoals gebruikelijk, die daadwerkelijk boeken verbieden. https://nos.nl/l/2427985 Dit door Pater gesuggereerde verbod blijkt een vrijwillige actie van een aantal uitgevers. Een vrijwillige actie is natuurlijk heel iets anders als een verbod. Van die actie kun je vinden wat je wilt maar het komt niet voort uit een verbod.

Als het gaat om achterlijke seksistische boeken heb ik ook nog wel een lijstje.

De meeste oudere avonturenboeken (wat nou jongens?) zullen vlekjes blijken te vertonen bij nadere beschouwing. Jules Verne is geliefd voor linguistisch onderzoek.

Ik kan me voorstellen dat bepaalde mensen niet blij zijn met een naam. (Je zal als jongen maar Sue, how do you do, genoemd zijn!) Mooi dan toch, dat namen veranderd kunnen worden? Maar zie maar eens een naam te verzinnen, die naar ieders zin is.

Met dank aan mijn avatar, de Regenboog krijger

Dat squaw heeft natuurlijk precies dezelfde notatie en geschiedenis als het befaamde n-woord, ochochochoch, wat armzalig toch allemaal...... zielig.....

"wat een interessante bijdrage... " Dirk is gekwetst. Wat denken ze wel niet met hun emancipatie.

Uw naam heeft anders ook een negatieve connotatie die er mag wezen. Zeker in de geschiedenis was hij een figuur waar op werd neergekeken. In het kaartspel nog onder de vrouw. Het is niet voor niks dat menig boerenzoon en landarbeider als beroep liever 'agrarisch assistent' invulde zoals ik heb meegemaakt. Inderdaad, sneu en zielig maar wel verklaarbaar. Maar ik heb als Akkermans natuurlijk makkelijk praten.

Huh? Ben jij dat, dirk? Of heeft jouw slechtere ik jouw avatar gestolen?

Is Kaap de Goede Hoop al veranderd in naam? Goede Hoop voor wie? Och ja, een knieval voor de slachtoffers, de vertrapten van ooit, maar winnen ze er iets mee? Voelt iemand zich beter door al die naamsveranderingen (en de 1000en die nog nodig zijn, de Humboldts stroom (en 10tallen andere Humboldt ketens of heuvels of beekjes) want wie hebben de wereld veroverd en vorm gegeven? Ja, daar hoor je nooit meer iets over. En dat weten ze daar natuurlijk ook best wel, maar toch leuk voor ze, tenminste iets, meer dan helemaal niets. Wordt Nieuw Zeeland nog Aeotara binnenkort? Guttegutteguttegut......

"want wie hebben de wereld veroverd en vorm gegeven? Ja, daar hoor je nooit meer iets over. En dat weten ze daar natuurlijk ook best wel, maar toch leuk voor ze, tenminste iets, meer dan helemaal niets. " Wat bedoel je hiermee? Dat het lastig is de emancipatie van andere volkeren te aanschouwen? Vormgeven is natuurlijk niet voor die andere volkeren alleen maar positief geweest. Ben je gekwetst Dirk? Is het moeilijk te aanschouwen dat je toch niet zo superieur wordt gezien als je zelf vindt te zijn op basis van jouw huidskleur? Want wat is de bijdrage van Dirk in het geheel geweest? Ben je het nodig de prestaties van andere blanken op jouzelf te projecteren voor je gevoel van eigenwaarde? Kom ik in de buurt Dirk, dat soort uitspraken net even te vaak gehoord om te laten passeren. Degenen die ze doen, bv Erkenbrand, eigenen zich de prestaties van individuele blanken toe om zich beter te voelen. Kom ik in de buurt Dirk?

@dirk den boer Zoveel woorden gebruiken en toch niets zeggen. U kunt zo de politiek in. "Het is de toon, die de muziek maakt!"

Beste Satya, ja je komt in de buurt. Ik heb jarenlang in een irrigatieproject gewerkt (typisch westerse activiteit daar, er zijn er 10tallen in Pakistan geweest, niets uitgehaald), en op proefvelden gezien dat je met wat kunstmest en de juiste rassen en wat zorg (wieden, op tijd water, inboeten), bijna net zulke hoge oogsten kunt halen als wij op onze tarwevelden. Toch zijn en blijven de oogsten daar miserabel laag overal, en wordt er massaal rijst en tarwe ingevoerd. Dus, Satya, heel goede herinneringen aan gehad, en trots op mijn prestaties daar (ik zat daar echt in the middle of nowhere, maar dan leef ik pas beetje op, hier in Utrecht verveel ik me vaak, hier is weinig meer te beleven, maar het is wel stabieler en gestructureerder en welvarender, ook al weer zaken die me niet zo interesseren)

En nu Nederland aan zet. Heel wat van straatnamen en pleinen moeten omgedoopd worden, Wellke pollitieke partij gaat beginnen ? en graag dan voor de verkiesingen van volgend jar.

Dat lijkt me sterk. Of denk je dat een plaatsnaam als Emmeloord als denigrerend tegenover Chinezen wordt ervaren?

Lijkt me prima dat deze omgedoopd worden vóór de volgende verkiesingen. Maar dat zijn provinsiale verkiesingen, en de provinsies hebben niets met straatnamen.

Als die naamsveranderingen doorgevoerd worden, laten wij dan hopen dat men het op de correcte wijze weten te schrijven zonder taalfouten.

De twee genoemde nieuwe benamingen zijn schitterend - ze klinken als muziek in mijn oren, en hebben een duidelijke betekenis. Ik kan me niet voorstellen dat lompe Amerikanen deze complexe woorden meteen weer pejoratief gaan inzetten. Daar zijn die lui gewoon te dom voor.

Het is een lichtpuntje in de duisternis, maar wel een heel móói lichtpuntje in de duisternis. Hopenlijk komt die halve gare niet terug, want die gaat dat natuurlijk rigoureus schrappen cq terugdraaien. Het is ook wat, voor het éérst in de geschiedenis is een Native American minister van Binnenlandse Zaken. Terwijl het hún grond is, hún water, hún dieren en hún grondstoffen en hún lucht...

@'drs' Als ,'Drs' zou u toch bijgebracht moet zijn geworden, dat veralgemeniseren een wetenschappelijk link pad is. Dus denk, dat Drs een eigen opgeplakte titel is net als de rest vd naam om wat te lijken... , Toch?

@ Kritisch Kijken - je doet je naam als altijd weer oneer aan. Ik ben doctorandus. Het officiële bewijsstuk bevindt zich in een mooie koker van deftig gemarmerd hard karton, met een heus stopje erop. Dan nog: net als Satya zie ik dat bedenkelijke reactionair-westerse sentimenten weer 'mogen', in de mode zijn. Gemakshalve vergeten de eigenaren van zulke opinies dat de aanstaande en nu al voelbare destructie van het globale klimaat niet uit de hoek van onderdrukte en vaak bijkans uitgeroeide menselijke leefgemeenschappen komt. Die doen niet aan de primitieve accumulatie die bekend staat als 'kapitalisme'. De veroveraars en 'vormgevers' van de wereld houden zich thans druk bezig met het vernietigen van al het leven op onze planeet. Deze onderdrukkers noemen hun slachtoffers dan weer leden van 'primitieve culturen'. Ze beschouwen ze niet als volwaardige mensen. Dit is bizar. Want die verachte ‘inboorlingen’ hadden begrippen als respect voor de leefomgeving, kringloop, hergebruik en zuinigheid al heel lang uitgevonden en gepraktiseerd voordat de vervuilende groot-industriëlen bij ‘ons’ ze als lege termen in gingen zetten om hun eigen misdrijven te maskeren. Doe ik hier aan ‘weg met ons’? Nee. De uitvoerders van het late kapitalisme zelf realiseren elke dag weer hardleers en hardnekkig een radicaal en definitief ‘weg met ons’. Letterlijk, al te letterlijk.

@Drs Ja, het is lastig als iemand kritiek heeft op een 'Drs'. En dan antwoord je gewoon met een ontzettende hoeveelheid 'weinig wol' . Wel grappig. Sociale wetenschapper?

Kritisch denken lees de tekst eens Kritisch van de drs. Van niet lompe Amerikanen is weinig te verwachten aan lomp gedrag.

@''drs""-, amice, u (jij?)heeft uw (jouw)?) bul waarschijnlijk in het buitenland verworven (Duitsland?) want hier in Nederland krijg je je bul sinds mensenheugenis in een keurige bruine enveleppe met opschrift (en naar gelang wat ondertekende kopieen).. Maakt verder niet uit maar als je je (uw?) -gewaardeerde- inzendingen extra waarde wilt geven met een drs titel is dat jouw (uw?) keuze uiteraard.

Dus als ik het goed begrijp heeft het s - woord dus gewoon een neutrale betekenis die daarmee wordt beoogd maar doordat sommigen het gebruiken met een negatieve intentie krijgt het woord een negatieve connotatie. En als mensen dat het nieuwe woord wederom gaan gebruiken met een negatieve intentie dan ontstaat toch precies hetzelfde? Het woord is toch niet racistisch, de achterliggende intentie is dat.

Woorden zijn nooit racistisch, de mensen die gebruiken zijn dat. Woorden hebben geen neutrale betekenis. Het gaat niet alleen om de gebruikers, het gaat ook om wat de mensen die met een bepaalde term worden bedoeld ervan vinden.

Het n-woord is latijn voor zwart. Moet je ook niet gebruiken, om dezelfde redenen.

Wil je het echt begrijpen?

Ja, dan zou precies hetzelfde ontstaan. Taal gebruik en hoe dat sociaal gezien word verandert. Die bergen en beken hadden vroeger andere namen, maar de kolonisten vaagden die weg. Af en toe worden namen verandert voor een bepaalde reden, of dat nu deze boven of een andere reden is. Mensen zijn ook niet zomaar 'racistisch'. Het kan zijn dat ze iets geloven, maar dat is niet het hele mens en staat niet zomaar in verband met wat ze doen en is maar zelden een laten we zeggen volbloed ideologie van racisme. Soms is het gewoon een indruk, en die gebeuren omdat mensen niet alwetend zijn. Zwarte mensen die chavinistiesch over zwarte cultuur zijn ook niet, dat gaat ook over veranderende machtsverhoudingen en politieke acties die dat moreel goed of slecht gekeurt worden. Eerder een veiling dan wetenschap. Veelal is het wat ze doen en wat dat veroorzaakt dat dan resulteert in een analyse die een etiketje op die actie kan plakken, en daarbij in een slordigge te brede zin op een heel persoon. Ik denk dat de theorie is, dat als ministers wat stanbeelden plaatsen, of bergen van naam veranderen, dat dat dan de sociale aanvaardbaarheid waarin we leven verandert. Of Squaw nu ineens een fout woord is of niet is waarschijnlijk minder nelangrijk dan de naam in de plaatselijke taal die nu gegeven word aanvaardbaar te maken voor allendaags gebruik.

De intentie om zulke benamingen te bezigen, is in de meeste gevallen, racistisch van aard. Als het mijn intentie is, om vriendelijk te zijn tegen mijn medemens, dan moet ik hem of haar ook op een vriendelijke, respectvolle wijze aanspreken.

Heeft niets met racisme te maken, Paul, in de regio waar mijn voorouders, de Sudeten, eeuwenlang geleefd en gebouwd en geboerd hebben in Tsjechie, hadden alle dorpen en regios een Duitse naam, dus het dorpje waar mijn overgrootvader woonde heette Neu Titschein, is inmiddels veranderd in Novy Jucin. Die Sudeten zijn er weggejaagd, en zelfs de doden die daar lagen in kerkhoven (begraven zinds 1200) zijn geruimd en alle grafstenen op een grote hoop gegooid. Dat was dus iets tussen Germanen en Saven, was dat ook racisme? In ieder geval niet iets tussen gekleurden en niet gekleurden, want allebei blank...

Correctie: Saven moet zijn: Slaven, Slavische mensen....

Ik snap dit volledig hoor. Maar zou wel eens willen weten wanneer het in de Amerikaanse rapmuziek vaak gebezigde “mother****er” zal worden verboden. Of mag dit niet van “woke” en BLM”. Ik vind het namelijk wel een walgelijk woord. Verder aanvaard ik de consequenties op dit platform van mijn vraagstelling…

Bord op je buik en de Dam op! (of het lokale plein in Almelo, mag ook)

Dat u zich iets afvraagt is mooi.

Je snapt het volledig niet. Dat is wel weer duidelijk. Wat een dom gezwatel: "in de Amerikaanse rapmuziek vaak gebezigde “mother****er” Wat weet jij van rapmuziek? Dat is het enige wat jij eruit haalt? Beetje triest.

Was bij Hellfest en veel motherf...... gehoord maar geen hiphop act te bekennen. De stok om zwarte mensen mee te slaan is weer vergezocht.

@satya Wie heeft het over zwarte mensen? Het klopt volgens mij dat in rapmuziek veel ‘explicit lyrics’ voorkomen bij zowel artiesten met een blanke als donkere huidskleur. Kennelijk koppel jij kritiek op rapmuziek en het taalgebruik aan kritiek op zwarte mensen maar dat is wellicht jouw vooroordeel?

"Wie heeft het over zwarte mensen? " Rapmuziek is een origineel afro Amerikaanse uitingsvorm, daarnaast worden woke en blm erbij gehaald. Waarom de focus daarop en niet op punkrock en metal? Een muziekstroming die minstens zo expliciet is en dat al eerder was als rapmuziek, dat ging zelfs zo ver dat Henry Rollins stopte met Black Flag wegens het vele geweld, zelfs tegen de band. Toen was rap nog slechts een feest stroming voor mensen zonder geld, had het nog geen politieke stroming.

Persoonlijk, vind ik het soms 'over the top', vooral wat het grof taalgebruik betreft. Het gebruik van het N-woord naar elkaar toe, stoor ik het meest aan en vind het niet echt getuigen van enig historisch besef. Er zijn vele tot-slaaf-gemaakten geweest, die dermate gegeseld werden tot hun vlees als repen aan hun rug hingen, omdat hun 'witte meesters' vonden dat 'die vieze, domme n*****s' eens goed gestraft moesten worden, om wat voor reden dan ook. Dit is één van de vele redenen, waarom ik het willekeurig toepassen van deze benaming ongepast vind.

In Amsterdam had je vroeger de Stalinlaan. Nadat Stalin de laan was uitgegaan werd die naam terecht gewijzigd. Maar om het Surinaamse district Nickerie if de rivier Niger te gaan herdopen is wellicht overdreven. De Jodenbreestraat mag van mij best zo heten. Hoewel die toch uitkomt op het mr Visserplein.

Is dat Jood dan ook al een scheldwoord of denigrerende aanduiding geworden? Wat vinden de Joden hier zelf van? Noemen ze zichzelf nog wel zo, of ineens heel anders?

Als we nieuwe namen nodig hebben: Lamalaan en Rudi Voller plantsoen. Opdat wij niet vergeten.

Dirk, begrijp je niet het verschil tussen een nazi die jood zegt, of een jood die jood zegt?

Dirk den Boer. Een Jood is een persoon afkomstig uit JUDEA. Als Jood een scheldwoord is, dan is Amsterdammer dat ook.

Dirk Het k-woord word bijna niet meer gebruikt voor joden en het c-woord voor Chinezen ook niet.

Het woord 'jood' duidt aan, dat men aanhanger is van het jodendom, zoals een 'christen' aanhanger is van het Christendom. Het woord is dus geen scheldwoord, maar op het moment dat het woord 'die' eraan vooraf gaat, dan veranderd de toon en daarmee ook de intentie. En dan maakt het niet uit of je dit woord, vóór jood, Chinees, Afrikaan, Surinamer, Nederlander etc., plaatst. Als het woord 'die' vooraf gaat aan het duiden van bevolkingsgroepen, is het in alle gevallen, denigrerend.

Ik kan er wel wat van vinden, maar al in 1988 werden om de hierboven genoemde redenen locatienamen met het s-woord gewijzigd. Het is dus te laat om een discussie hierover te starten: zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Squaw#Efforts_to_rename_placenames_and_terms

Voor 'zinnige' discussie is het nooit te laat, tenzij men dood en begraven is.