WML identificeert onbekende stof in de Maas - Waterforum

2022-08-21 04:50:00 By : Ms. Alisan Wang

WML is er na maanden achter welke onbekende stof zich in het Maaswater bevindt. Die werd in mei voor het eerst aangetroffen. Het gaat om de natuurlijke stof neophytadiene. Bepaalde algen en planten maken deze stof aan. Volgens onderzoeksinstituut KWR is de stof niet schadelijk voor de gezondheid. WML staakte sinds mei uit voorzorg een paar weken de Maaswaterinname.

Onderzoek heeft volgens WML aangetoond dat de bestaande zuivering in Heel deze natuurlijke stof afdoende uit het Maaswater verwijdert. WML slaat het Maaswater eerst op in het voorraadbekken de Lange Vlieter , waar het water gemiddeld zo’n anderhalf jaar verblijft en bezinkt. Vervolgens wordt het water opgepompt via een bodempassage waar het vermengd wordt met grondwater. Daarna volgt een intensieve behandeling in het productiebedrijf in Heel door beluchting, zandfiltratie, actief kool en tot slot een UV-behandeling.

WML schakelde vier gerenommeerde laboratoria in om nauwkeurig vast te stellen om welke stof het ging. De stof werd uitgebreid gescreend. Daar is volgens de woordvoerder van WML nu eenmaal veel tijd voor nodig. “We hebben de stof een keer eerder aangetroffen, maar niet in dergelijke hoge concentraties.” De omstandigheden van de afgelopen weken waren ideaal voor de ontwikkeling van algen en daarmee de aanmaak van de natuurlijke stof neophytadiene: warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water.

Geen risico’s voor gezondheid

Onderzoeksinstituut KWR heeft bevestigd dat WML, op basis van alle tot nu toe beschikbare informatie, ervan uit kan gaan dat de natuurlijke stof geen risico’s voor de gezondheid oplevert. Het drinkwaterbedrijf heeft overleg gevoerd met de Inspectie voor Leefomgeving en Transport over het weer terugschakelen naar de reguliere situatie.

WML ving de innamestop van Maaswater op door vanaf 12 juli tijdelijk over te stappen op een diepe grondwaterwinning en opschaling van pompstations in de omgeving van Heel. Hierdoor kregen klanten in delen van Midden- en Noord-Limburg tijdelijk harder water. Klanten werden per e-mail geïnformeerd. Zodra de hardheid van het drinkwater weer afneemt en stabiel blijft op het gebruikelijke niveau, informeert WML haar klanten in het betreffende gebied opnieuw.

Peter van Diepenbeek, hydroloog bij WML, gaf eerder in het tv-programma Limburg Centraal aan dat zo’n lange innamestop van een meerdere weken zelden voor komt. WML monitort de kwaliteit van het Maaswater continu. Zo’n vijftig tot zestig keer per jaar er sprake van een innamestop, die één tot enkele dagen duurt. Een innamestop van meerdere weken is hoogst ongebruikelijk.

In de meest recente uitgave van WaterForum leest u o.a over; Circulair stedelijk waterbeheer, kwestie van doen, De ándere broeikasgassen en Destructieve dijkproeven in de Hedwigepolder.

De multimediale benadering van de vakspecialisten in de gebieden WATERBEHEER – PROCESBESTURING – BEHEER EN ONDERHOUD INFRA – PROFESSIONELE JACHTBOUW en VASTGOED.

Home Nieuwsbrief Agenda Vacatures Magazine Abonneren Contact

AcquiMedia Amstelwijckweg 15 3316 BB DORDRECHT E info@acquimedia.nl T 0184-481041 W acquimedia.nl