Nederlands laadpalenbedrijf Allego miljarden waard op Wall Street | Financieel | Telegraaf.nl

2022-05-22 00:57:45 By : Mr. TCR Tai Chang Resin

Allego gaat binnenkort naar Wall Street

ARNHEM (ANP) - Het Nederlandse laadpalenbedrijf Allego gaat naar de beurs in New York. De voormalige dochteronderneming van netwerkbeheerder Alliander krijgt daarbij een waarde van ruim 3,1 miljard dollar toegedicht, meldt het bedrijf op zijn eigen site.

Allego gaat binnenkort naar Wall Street

Voor de beursgang fuseert Allego met zogeheten special purpose acquisition company, of 'spac', van investeerder Apollo Global Management. Dat is een fonds zonder eigen activiteiten dat al een notering heeft aan de New York Stock Exchange. Via de samensmelting neemt Allego die beursnotering over.

Allego werd in 2013 door Alliander opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Op dit moment heeft het bedrijf in twaalf landen 26.000 laadpunten voor elektrische auto's geïnstalleerd. In 2018 verkocht Alliander zijn dochterbedrijf aan de Franse investeerder Meridiam. Dat bedrijf zal een belang van circa 75 procent in Allego houden.

Bij de beursgang steken investeerders nog eens 702 miljoen dollar in het bedrijf. Dat geld is onder andere nodig om Allego verder te laten groeien.

Allego maakte de afgelopen jaren een stormachtige groei door. Gemiddeld verdubbelde het bedrijf tussen 2017 en 2020 ieder jaar de eigen omzet. Tot en met 2025 rekent het bedrijf op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 46 procent, geholpen door een fikse toename van het aantal elektrische auto's in Europa. Nu rijden op het continent nog zo'n 3 miljoen stekkerauto's rond, maar dat zijn er volgens Allego over vier jaar bijna 20 miljoen.

Het laadpalenbedrijf heeft naar eigen zeggen ook enkele technologische troeven in handen om goed te concurreren. Zo helpt software die cijfers over verkeersdrukte combineert met schattingen van de vraag naar elektrisch laden Allego bij het kiezen van geschikte nieuwe locaties. Daarnaast heeft het bedrijf eigen cloudsoftware voor bijvoorbeeld betaaldiensten.

Elke ochtend het belangrijkste financiële nieuws.

Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.

In deze entertainmentupdate bespreken Wilson Boldewijn en verslaggever Jordi Versteegden de uithaal van Johan Derksen richting Eva Jinek. De presentatrice reageert exclusief op zijn uitspraken. Verder: de tv-carrière van Rob Kemps brengt zijn carrière als Snollebollekes in gevaar. Ook reageert het O...

Een groepje vissers krijgt de schrik van hun leven als ze een onverwachte vangst doen tijdens hun trip.

Viroloog, Marion Koopmans, vertelt in Op1 hoe het opkomende apenpokkenvirus zich verspreidt. Zij verwacht dat er nog veel meer gevallen bekend gaan worden.

Zware onweersbuien kunnen vrijdagmiddag over Nederland trekken. Lokaal kunnen er windstoten voorkomen van meer dan 100 km/u en er moet zelfs rekening gehouden worden met een tornado.

Beleggers in Twitter krijgen vrijdag even een schrik te verwerken na het opvallende Twitter-bericht van Tesla-baas Elon Musk om de overnamedeal met de online berichtendienst tijdelijk stop te zetten.

Op Wall Street krijgen de aandelenbeurzen de wind geleidelijk in de rug na een bedrukte start. Vooral techbeurs Nasdaq is aardig op dreef in de aanloop naar de stroom van grote techfondsen die deze week de boeken open doen. Beleggers duiken op Twitter na de inlijving door Tesla-baas Elon Musk.

Cat Rock Capital, een van de grotere aandeelhouders van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET), roept aandeelhouders van het bedrijf in een open brief op tegen de benoeming van de nieuwe raad van toezicht te stemmen.

Het bestuur van Twitter doet niet wat het beste is voor de aandeelhouders van het socialemediabedrijf. Dat heeft multimiljardair Elon Musk gezegd in reactie op een tweet van iemand die wijst op het kleine aantal aandelen van Twitter dat bestuursleden bezitten.

Het Chinese techbedrijf Tencent boekte in het afgelopen kwartaal de traagste omzetgroei sinds de beursgang van het bedrijf in 2004. De groeivertraging is het gevolg van het verscherpte toezicht op de techsector door de Chinese autoriteiten. Tencent kreeg onder meer te maken met strenge regels rond o...

CVC Capital Partners, Europa’s grootste private equity-groep, overweegt een miljardenbeursgang in Amsterdam en wil thuisbasis Londen mijden.

12-Pack Fruit of the Loom T-Shirts

12-Pack Fruit of the Loom T-Shirts