Model Arizona Muse roept op tot groene rebellie in de mode - Joop - BNNVARA

2022-08-14 05:51:14 By : Ms. Bianhong Li

Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Ik zou zeggen doe een dikke groene trui aan, ze heeft het koud zo te zien.

'Veel kleding wordt afgedankt nog voordat die versleten is.' Nog veel erger is: veel kleding wordt onverkocht en ongedragen in de verbrandingsoven gedumpt. Met name de dure merken die niet willen dat hun merk tegen dumpprijzen wordt verkocht.

ben het er mee eens. Wij zitten vaak in Sverige. Hebben daar een oud station. Dat was helemaal leeg en dat hebben we met kringloop spullen ingericht. In Sverige heb je loppis.Kringloop maar dan goedkoper en veelzijdiger. We koen onze kleding , schoenen enz voor een paar kronen. Mijn vrouw maakt en breit veel kleding en alles wat ze van mij weggooit in de vodden , haal ik er uit. toch werkkleding.

Allemaal leuk en aardig hoor en ik ben het er van harte mee eens. Maar ga eens kijken bij Zeeman of de Primarkt en je weet dat 90% van de mensen in ons land dit echt geen zier interesseert. Een deel daarvan is misschien nog wel bezorgd om milieu en arbeidsomstandigheden, maar wil niet zelf de verantwoordelijkheid nemen. Laat staan meer betalen voor kleding of minder vaak iets nieuws kopen. Net zoals de mensen die zich wel druk maken over milieu en arbeidsomstandigheden en toch stiekem trots zijn op hun nieuwe iPhone of Samsung. Hard ingrijpen door de regering met fiscale heffingen en importmaatregelen is het enige dat op korte termijn misschien effect heeft.

Het frapante bij duurzame geproduceerde kleding is dat het merk meer aan de prijs toevoegen dan deze kosten. Ik koop geen merkkleding maar winkel bij ketens zoals JJ en WE etc. Kleding stukken gemaakt van biologischkatoen en met minder waterverbruik zie ik regelmatig terug in de rekken van deze winkels. Tot nu toe heb ik nog geen merk gevonden die helemaal duurzaam produceert en beetje betaalbaar blijft. 25 euro voor een shirt. 49 euro voor een overhemd en 69 euro voor een . Iemand suggesties of tips.

Mijn tips: deze is goed: https://www.hessnatur.com/ en er zijn meer online winkels Verder denk ik dat de duurzaamheid ook goed is als je kleding lang meegaat. dus: - koop kwaliteit. Hemden bijv. bij de beste Engelse producenten (helemaal niet zo duur meer: Brexit :-)). Ik heb 10 jaar oude hemden die ik zeker 50 keer gedragen heb (koop dus dan ook een tijdloze stijl). Zeker hemden van Oxford-geweven katoen, of linnen kunnen heel lang mee. Informeer je hoe je kwaliteit kunt herkennen - Koop geen merken alleen voor het merk. Een pak van Joop! kost makkelijk 400-500 euro, en dan krijg je een 30% polyester, geplakt jasje uit China. Voor nog geen 100 euro meer krijg je een zuiver wollen, genaaid jasje bij de betere Engelse klerenmakers. - Koop geen T-Shirts, die gaan nooit langer dan mee dan 15 - 20 keer wassen. - koop geen goedkope kleding. Er wordt altijd gepaard op kwaliteit (slechte grondstof, goedkoop geweven, geen rekening houden met weefpatroon bij produceren). - Koop tweedehands. Zeker op eBay zien goede dingen te vinden. Goede wollen jassen kunnen 2 mensenlevens mee (ik heb bijv een tweedjasje uit 1974). - Spijkerbroeken gaan lang mee, behalve als je naar je werkt fiets. Draag een oude broek op de fiets en wissel op je werk. Was je broeken bij 30 graden - Laat kapotte kleding repareren. - Koop genaaide schoenen waarvan men 3 tot 4 keer de zool kan verwisselen, die gaan 3 tot 4 keer zo lang mee. (en maak grotere stappen ;-)) - Verzorg je kleding en schoenen. Hemden hangen, niet liggen. Was altijd bij 30 graden, lang programma. Was alleen wanneer nodig. haal knopen los voor wassen etc. Schoenen poetsen met goede creme (dus niet die je bij AH haalt). - knip je teennagels en je sokken gaan langer mee. - koop natuurlijke vezels, geen blends. Gaat langer mee en zit ook veel lekkerder

"Iemand suggesties of tips" Je kunt aan de buitenkant niet zien of een merk duurzaam produceert. Wat je wel zeker weet is dat een spijkerbroek van een tientje dat zeker niet is. Maar inderdaad, grote kans dat die van 100 dat ook niet is. Zelfregulering werkt blijkbaar niet. Ik opteer voor een systeem van ketenverantwoordelijkheid waar de uiteindelijke verkoper volledig aanspreekbaar is voor misstanden verder terug in het proces.

@Hendrik - duurzaam en biologisch is inderdaad duurder, dat is heel goed te verklaren. Als bedrijven hun naaisters beter betalen en minder laten werken zijn dat hogere kosten. Biologisch katoen levert per hectare minder op en kost daarom per kilo meer als je de boer ook een goed inkomen gunt. Een Fairphone komt per trein naar Europa; dat duurt langer en kost meer dan met het vervuilende vliegtuig. Wil je een objectief lijstje met duurzame merken? https://rankabrand.nl/. Ik kies mijn Jeans uit de hoogste categorieën. Dat kost inderdaad wat, maar ik heb het er graag voor over. En ik draag ze tot ze letterlijk versleten zijn. En dan gaan ze naar de textielrecycling.

Langzaamaan wordt deze beweging -slowfashion- steeds groter en terecht als bekend is dat couturiers hun kleding die niet verkocht is in de fik laat steken ?!?! Alleen om te voorkomen dat hun merk op de zwarte markt komt?!?? Dat daardoor goede grondstoffen goede energie goede tijd en geld weggegooid worden?!?!

???? ik deed vorige week een vest in de was en stond me af te vragen hoe ik er ook al weer aan kwam. Van het weekend moest moest ik erg lachen toen ik zag hoe ik er aan kwam: op een foto stond mijn moeder, rond mijn leeftijd in m’n vest. 1994. ????

Ja en van wie had je moeder de vest overgenomen, that’s the question ?

Haha...ik kan ook nooit afscheid nemen, vooral niet van de comfy stuff.

Mijn kleding doe ik weg als er gaten in vallen. Ik heb ook de pest aan winkelen. Ik heb ook 25 jaar oude broeken waar ik helaas niet meer in pas.

@DanielleDefoe kleding 25 jaar ingedragen in de kast laten liggen is dan weer niet duurzaam. Of ijdele hoop dat je ooit toch weer in dat maatje past (dat heb ik hier laten varen) :P

Ik heb Zweeds merk, destijds prijzige katoenen jurken van 25/30 jaar oud laten hangen (vrij lange) dacht dat de lengte ooit weer enigszins in de mode zou komen. Niet gebeurd. Kijk verder niet zo erg naar mode tenzij het heel erg afwijkend is in lengte en. ij broeken in breedte pijpen. Heb ze vorige zomer op aanraden van manlief ( de kasten hingen z.i. te vol met dingen die ik nooit meer aantrok) met pijn in het hart eindelijk weggedaan, zijn ze ineens weer helemaal in. Nog een prijzige zwarte broek met van bovenaf wijdere pijpen laten hangen, jchique/vlotte broek daar niet van. Idem dito. Helaas nu past hij mij niet meer. Kan hem nog niet weg doen want wie weet? (hangt hij er over jaren nog :) ) Goede kleding die niet meer past kun je ook een tweede leven bezorgen door het af te leveren bij een kledingbank en er zo minder draagkrachtige mensen blij mee maken.

Ben van hetzelfde laken een pak, altijd een hekel aan winkelen gehad. Ging daarom vanaf de jaren 70 al altijd naar kleine boetieks waar ik vertrouwd mee was, die kwaliteit en mijn merk hadden. Helaas zijn die in de loop der tijd allemaal verdwenen. Ik kwam zelden of nooit in een warenhuis. Dan moest ik wel heel wanhopig zijn. Kleren die ik graag aanheb droeg en draag ik tot op de naad versleten af en dan nog gingen ze en gaan ze weg met pijn in het hart. Indien mogelijk krijgen ze nog een tweede leven als poetsdoek.

DanielleDefoe Mijn leeftijd maakt het niet meer mogelijk om met gaten in mijn broek te lopen :)

Minoes&tuin 12 februari 2020 at 09:39 “eindelijk weggedaan, zijn ze ineens weer helemaal in.” ????zal je net zien... Had je geen (klein)kinderen die het leuk vintage vonden? In mijn tienerjaren (jaren 80) droeg ik jurkjes die van m’n oma en mams waren geweest. Breng ook alles wat ik niet meer pas naar de 2e hands winkel (Leger des Heils “ReShare”, en koop daar ook nog wel eens). Vriendinnen geven ook nog wel eens wat dat zij niet meer passen. De rest draag ik af...

Eindelijk. De mode-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Doordat we zoveel kleding weggooien, maar natuurlijk ook door de manier waarop het geproduceerd wordt, is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de totale CO2-uitstoot, meer dan de uitstoot van alle internationale luchtvaart én het transport over zee bij elkaar. Daarnaast ontstaan er over de hele wereld tekorten aan water door de industrie en raakt er water door vervuild. Daarnaast levert de kledingindustrie een flinke bijdrage aan de hoeveelheid plastic in onze oceanen. Dus iedereen die een enorme kledingkast vol heeft met kleding die nauwelijks gedragen wordt en iedereen die ieder seizoen weer de nieuwe mode moet hebben, terwijl de kleding die in hun kast hangt nog prima is, is een grote vervuiler. En influencers die zelf een kast vol kleding hebben en die anderen aansporen om zoveel mogelijk mode te kopen zijn nog erger. Het staat wel heel 'woke' op Facebook en Instagram dat je heel betrokken bent bij het klimaat, maar ik verwacht niet dat die mensen hun mode gedrag gaan veranderen. Ook hun reisgedrag niet overigens, want die mensen willen toch niet de rest van hun leven naar Texel op vakantie.

Ik ben het zomaar me je eens. Ik zou er nog aan toevoegen dat de arbeidsomstandigheden in de naaiateliers ook niet erg lekker zijn. Ik heb wel ook een enorme garderobe maar die is het gevolg van een leven lang verzamelen, ik gooi bijna nooit iets weg. Nieuwe kleding koop ik bijna helemaal niet meer, en zeker geen fast fashion troep van de markt of de Wibra. Mode is ook gewoon onzin. Ontwikkel je eigen stijl, veel beter. En goedkoper. En beter voor het milieu.

"Dus iedereen die een enorme kledingkast vol heeft met kleding die nauwelijks gedragen wordt en iedereen die ieder seizoen weer de nieuwe mode moet hebben, terwijl de kleding die in hun kast hangt nog prima is, is een grote vervuiler." Ach bij mij blijven ze in de kast hangen en kan er dus niets anders bij ;)

Karingin Ik trek altijd aan wat ik zelf mooi vind en wat bij mij past en vooral lekker zit. Ik heb me nooit veel aangetrokken van wat mode was. Wat ik aantrok was voor mij 'mijn' mode. Echter als het heel erg afwijkt in lengte bijvoorbeeld vind ik dat vaak wel min of meer een probleem, zelf verander je overigens ook met je leeftijd.

Probleem is dat het nog steeds vaak niet te achterhalen is. Veel merken geven nog steeds geen openheid van zaken.

Als het niet langer dragen van een beha ook bij deze actie hoort ben ik zeker voorstander. Wat een uitzicht!

Ze praktiseert inderdaad wat ze predikt: als je het niet nodig hebt, draag het dan ook niet.

Beter kijken en er niet meteen een punt van maken.

Die heeft echt wel een BH aan! Wat is daar overigens mis mee?

Wow u heeft het bericht niet mee gekregen over de interviewster in topje die een racefietser interviewde? Als je zegt wat voor iedereen duidelijke is ben je een seksiest! Wat betreft hierboven natuurlijk heeft ze gezien hoe ze eruit zag en bewust plaatste ze het. Leuk.

Prima hoor, zolang je het gewoon zelf doet en er anderen niet toe dwingt heb ik er alle respect voor.

Gefaald 11 februari 2020 at 17:54 “anderen niet toe dwingt heb ik er alle respect voor.” Anderen mogen best gedwongen worden te voldoen aan milieuwetgeving. Het is treurig dat er in nogal wat landen geen adequate wetgeving is e/o niet wordt gehandhaaft. Enorme (drink)water vervuiling is het gevolg.

Wat te denken van leerlooierijen en/of waar het leer gekleurd wordt?

@4Vier! Laat milieuwetgeving gewoon over aan de landen zelf zou ik zeggen, in plaats van het gebruikelijke paternalisme uit het westen. Bepaal jij wat "adequate wetgeving" is, ook voor andere landen ? Ik dacht het niet ! En wat consumenten in ons land doen moeten zij ook zelf weten. Ik wens in ieder geval niet in mijn keuzes beperkt te worden door de morele normen van anderen, zoals het deugmodel Arizona Muse. Het aan anderen opdringen van de eigen normen moet beperkt blijven tot het absolute minimum (namelijk waar het handelen van de één de vrijheid van de ander bedreigt).

"Het aan anderen opdringen van de eigen normen..." En toch kan gefaald het niet laten om elke keer ons zijn (ongewenste) mening op te dringen.

Gefaald 12 februari 2020 at 11:27 Jij mag prima elk seizoen je kast volhangen met de laatste mode als je daar behoefte aan hebt. Ik geloof niet dat ik iemand ergens iets heb zien suggereren dat je geen kleding mag kopen, dus niet gelijk in de stressmodus schieten: niemand verbied je iets. Dat geldt wat mij betreft niet helemaal voor het puntje milieu-wetgeving. Enerzijds heb je een punt als je zegt dat Nederland niet gaat over wet- en regelgeving in het buitenland. Dat is iets dat wij dan ook niet kunnen regelen. Anderzijds vind ik best dat we best van grote (Nederlandse) bedrijven / bedrijfstak mogen verlangen dat zij zich (ten minste) aan lokale wetgeving houden, ook als er lokaal niet gehandhaafd wordt. Ook dat zij eisen mogen stekken aan hun toeleveranciers. Ik vind ook dat op EU-niveau best gestreefd mag worden import-eisen te stellen aan de productie van producten; dan dus ook voor producten. We doen iets vergelijkbaars met bv kindermisbruik: we kunnen (en doen het incidenteel/bewijsvoering lastig) Nederlanders vervolgen die zich in het buitenland hebben vergrepen aan kinderen. Ook als het daar niet strafbaar is. Reguliere (kleding) verf en leerlooierijen zijn waanzinnig slecht voor het milieu en vernietigen over grote gebieden het enige drinkwater in die gebieden. Ik kan me voorstellen dat deze chemicaliën ook niet fijn zijn voor ons milieu (wassen, slijtage, afval), het heeft dus ook relevantie (voordeel) voor ons.