Kasjmier trui: dit is de beste manier om 'm te onderhouden

2022-09-18 01:24:34 By : Ms. Joan Yang

Nooit meer een trui die je na een wasbeurt als ragebolletje aantreft.

De dagen worden langzaam korter en de temperatuur begint te dalen, dit kan natuurlijk maar één ding betekenen: herfst. Wandelingen door het bos, films kijken op de bank en warme chocolademelk; Team ELLE kan stiekem niet wachten tot die tijd weer aanbreekt. Want het najaar betekent sweater weather en dus warme, zachte truien. En wat is er nu heerlijker dan een super zachte kasjmier trui? Maar hoe houd je dat mooi?

Kasjmier, of kasjmir, is een bepaald type wol dat afkomstig is van de ondervacht van de Kasjmirgeit uit het gelijknamige gebied dat door China, India en Pakistan loopt. De vezels van deze wol zijn enorm zacht en soepel, waardoor het een heerlijke stof is om te dragen. De stof is vrij duur, maar dit heeft een makkelijk verklaarbare reden. De vezels kunnen maar één keer per jaar geoogst worden uit de ondervacht, niet eens de bovenste laag, van de Kasjmirgeit en voor één trui is ongeveer de wol van vier geiten nodig. Een langdurig en bewerkelijk proces dus.

Als je eenmaal zo'n mooie trui, sjaal of ander kledingstuk hebt, wil je wel dat 'ie mooi blijft. Beetje zonde als je een sjaal in de wasmachine doet en er een armbandje uitkomt, right? Dit geldt natuurlijk eigenlijk voor elk kledingstuk, maar lees altijd het waslabel voordat je het item in de was gooit. Met kwetsbare stoffen zoals kasjmier is het extra belangrijk om goed te letten op wat je doet. Is je item niet echt vies? Probeer het dan in de frisse buitenlucht te hangen, dit doet vaak al een hoop goed voor de vezels.

Heb je wel een vlekje gemaakt? Vaak zit er op de wasmachine wel een wolwasprogramma, maar kijk hierbij wel uit op welke temperatuur en toerental het staat ingesteld. Was kasjmier nooit boven de 30 °C en zet het toerental niet hoger dan 600, zo raakt het kledingstuk zijn vorm niet kwijt. Vertrouw je dit niet? Dan kun je het altijd voorzichtig met de hand wassen. Er bestaat ook speciaal wasmiddel voor wol, wat natuurlijk super handig is. Klaar met wassen? Laat je item dan liggend drogen op een droge doek, ook om de vorm zo goed mogelijk te behouden.